102 godine od osnivanja jedne od najboljih škola za učenike oštećenog vida u Evropi

 
  • 0

Škola "Veljko Ramadanović" nastala je u Bizerti u Tunisu a prvi đaci bili su ratni invalidi

Davne 1917. godine Veljko Ramadanović osnovao je školu za invalide Prvog svetskog rata. Škola se 1919. godine seli na prostor Zemuna gde se i dan danas nalazi.

Škola je u potpunosti renovirana 2000. godine, tako da slepoj i slabovidoj deci iz cele Srbije pruža mogućnost da se razviju u radno sposobne i samostalne osobe.

- Na poligonu za orijentaciju i kretanje nalaze se sve prepreke koje se nalaze u gradu. Tu je semafor koji je i zvični i taktilni i govorni. Kada nastavnik koji radi obuku oceni da je učenik postigao određeni nivo, on može sam da krene niz ulicu - kaže Radmila

Laban, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović".

Kako su praznici pravo vreme da mislimo i darujemo one kojima je to najpotrebnije, da budemo humani i učinimo nekome novogodišnje i božićne praznike lepšim, Porsche grupacija u Srbiji (Porsche Srbija i Crna Gora i Porsche Leasing) odlučila da ustupi na korišćenje automobil Volkswagen Transporter školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”..

Pod sloganom „Mobilnost budućnosti“, ove društveno-odgovorne kompanije koje se bave mobilnošću, za cilj imaju da doprinesu lakšoj, boljoj i sigurnijoj mobilnosti dece kojoj je to zaista potrebno.

- Želja nam je bila da pomognemo onima kojima je to potrebno i učinimo nešto lepo za druge. Pošto smo mi grupa koja ljudima pruža mobilnost, želeli smo da učenicima škole „Veljko Ramadanović“ , omogućimo upravo to. Veću mobilnost. Verujemo da će ovo vozilo učenicima olakšati svakodnevne aktivnosti, kao što su prevoz od kuće do škole, odlasci na praktičnu nastavu, takmičenja, izleti i ostale vannastavne aktivnosti - izjavio je Dejan Pavlović, direktor

Porsche Finansijske Grupe u Srbiji.

- Akcije slične ovoj našoj, doprinose kvalitetnijoj svakodnevnici učenika ove škole, i svi zajedno snosimo odgovornost za njihovo bolje sutra. Isto je i sa svom ostalom decom i osobama sa posebnim potrebama. Upravo iz tog razloga apelujemo i pozivamo sve ostale kompanije kao i ljude dobre volje da im, svako u skladu sa svojim mogućnostima, omogući bolje i kvalitetnije uslove života i bolje uslove za razvoj i ostvarenje svojih potencijala i talenata - rekao je Miloš Vujanović, direktor Porsche Srbija i Crna Gora.

Rad ove škole zasniva se na redovnom nastavnom programu koji je prilagođen deci oštećenog vida, a obuhvata osnovno i srednje obrazovanje. Škola organizuje vaspitni rad, smeštaj, ishranu i preventivnu zdravstvenu zaštitu u Domu za učenike.

- Osim redovne školske nastave, podržavamo naše učenike u brojnim vannastavnim aktivnostima, te tako naši đaci idu na takmičenja u plesu, šahu, plivanju i na dečije olimpijade, a često organizujemo i izlete i posete muzejima. Zato nam je svaka pomoć u pogledu mobilnosti dobrodošla i veoma smo zahvalni što su kompanije Porsche Srbija i Crna Gora i Porsche Leasing odlučile da našu školu obraduju ovako lepim gestom - saopštila je Radmila

Laban, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA