35 obolele dece iz Trstenika oseća se bolje: Laboratorijski nalazi otkrivaju uzrok trovanja
Novih slučajeva dece sa simptomima trovanja iz trsteničkih obdaništa nema, a očekuje se da šestoro mališana koji su zadržani na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu budu otpušteni na kućno lečenje.
- Situacija se smirila, jer novih slučajeva nismo imali. Nije bilo javljanja Hitnoj službi niti Pedijatrijskom odeljenju - kaže za "Novosti" dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja "Dr Sava Stanojević" u Trsteniku.
- Laboratorijski nalazi ukazuju na moguću stafilokoku, koja se najverovatnije, rastvorila prilikom konzumacije hrane. Ipak sačekaćemo da tačan uzrok daju stručnjaci - dodaje.
U Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu očekuju da, nakon preliminarnih rezultata, definitivan uzrok trovanja trsteničke dece bude poznat početkom naredne nedelje.
Tada će se, navodi list, razjasniti da li su stomačne tegobe i povraćanje izazvani nekim toksinom ili bakterijom..
Laboratorijski nalazi briseva i uzoraka namirnica daće i odgovor na pitanje da li su se deca otrovala hranom, ili je uzrok loša higijena prostorija, ili nešto sasvim treće.
Tegobe kod dece i dela zaposlenih u predškolskoj ustanovi Biseri javile su se u utorak. Jednodnevna bolnička terapija dala je dobre rezultate i već u sredu svi mali pacijenti osećali su se dobro.
Podsetimo,
Ukupno 35 dece uzrasta od 2 do 5 godina,u pratnji roditelja i određeni broj osoblja vrtića "Biseri" u Trsteniku, javilo se u utorak u lokalni Dom zdravlja sa simptomima visoke temperature.
Hospitalizovano je šestoro dece, i isprva se sumnjalo na salmonelu. Deca su, takođe, imala bolove u stomaku i povraćala su.
(Telegraf.rs/Tanjug)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bane
Deca se otrovala hranom, deci daju konzerve za dorucak pa stete, koje karcinom ne i opasne za zdravlje. Sve zavisi ko kuva gde se sprema hrana kontrola kamera treba u kuhinji. Jelovnik mora biti sve prirodno.
Podelite komentar