Darko u svojoj kući gaji "čarobnu" gljivu: Uz žuti napitak svako puca od zdravlja
Brojni su načini na koje ljudi pokušavaju da sačuvaju zdravlje i produže mladost, a dvadesetdevetogodišnji Darko Radovanović odlučio je da se oproba u nečemu nesvakidašnjem. U svojoj kući, u tegli, pre par godina počeo je da gaji japansku gljivu kombuhu.
- Kažu da se ona koristila još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su napitak napravljen od nje pili i ratnici Džingis kana jer im je davao snagu i nergiju -započinje Darko svoju priču.
Pročitavši sva njena lekovita svojstva odlučio je da je proizvede sam i u tome je uspeo. Kupio je jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema upustvima koja je pronašao na internetu.
Kako je Darko napravio napitak
- Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji oko petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa - rekao je ovaj Bajinobaštanin i dodaje da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja.
- Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama - kaže Darko.
Prvo se sam uverio u delotvornost gljive
Ovaj mladić, međutim, uradio je sve kako treba i dobio svoj lekoviti napitak. U njegovu delotvornost uverio se prvo on sam, a zatim porodica i prijatelji, stoga je ova žućkasto prozirna tečnost brzo postala omiljeni alternativni lek.
- Otac je imao problema sa kamenom u žuči, pio je kombuhu i kad je otišao na pregled doktorka mu je rekla da je kamen kao rukom odnesen. U mom kraju se pročulo koliko je ova gljiva delotvorna, tako da sam je mnogima davao na poklon - kaže Darko.
Kod kojih tegoba pomaže?
Ako se ovaj napitak pije redovno, stručnjaci kažu da se mogu sprečiti bolesti arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Obnavlja crevnu floru, ubrzava cirkulaciju, snižava šećer i holesterol u krvi.
Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete
(Telegraf.rs / RINA)
Video: Putevi Srbije: Držite bezbedno odstojanje, sačuvajte život
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
a
Momak bas mladoliko i lepo izgleda ...
Podelite komentar
Hd
Eto i on izgleda zdravo pravo sve puca. 😂cesto pije?
Podelite komentar
maja
koristila sam kombuhu ali u mešavini ornog i zelenog ćaja,prelep ukus
Podelite komentar