Zašto se Jevreji tuku međusobno u Beogradu i otkud tu navijači? Ovo su odgovori koje smo dobili

 
 ≫ 
  • 12

Situacija je napeta do sledeće službe u Sinagogi koja treba da se održi u petak

Sukob Jevreja ispred Sinagoge svakako nije vest koju smo očekivali da čujemo. Za manju zajednicu koju pritom vezuje teška, bolna prošlost, u najmanju ruku se očekuje da bude složna i da svoje probleme rešava dostojanstveno.

Ali, da ne budemo licemerni, ono što se dešava u celom društvu, desilo se i jevrejskoj zajednici u Srbiji. Borba za vlast, optužbe za nenamensko trošenje novca i nasilje. A to već nije vest koja nas može iznenaditi.

Da krenemo ispočetka. Policija je pre dva dana privela dve osobe, pristalice Danila Medića koji predvodi jednu od frakcija Jevrejske opštine, jer su pokušali da preseku lance na sinogogi u centru Beograda. Ispred sinagoge se nalazio veliki broj policajaca i tridesetak pristalica frakcije koju predvodi Danilo Medić a koji su se nakon nekog vremena povukli, pozivajući i predsednika Srbije Aleksandra Vučiča da se upozna sa ovim slučajem.

Jevrejska opština Beograd, predvođena Medićem, tvrdi da je rabin Isak Asijel sa grupom navijača "Alkatraz", upao u sinagogu i polomio predmete, a okupljeni ispred sinagoge pozvali su Asijela da izađe i podnese ostavku na mesto rabina.

Frakcija na čelu sa Medićem: "Navijačima su predali naš hram"

Noć muzeja Sinagoga u Beogradu, sada poprište velikih sukoba, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dan kasnije medijima su poslali ovo saopštenje:

- Oko 21 čas, desio se nepojmljiv razbojnički incident nezabeležen u istoriji naše zajednice. Isak Asiel je za Šabat posle večernje službe, daljinskim upravljačem otvorio kolsku kapiju sinagoge i pustio grupu od dvadesetak maskiranih navijača koji su nasilno upali u hram. Razvaljena su vrata košer kuhinje, vrtića i drugih službenih prostorija u sinagogi.

Jevreji, sukob, Sinagoga Kako tvrdi strana predvođena Danilom Medićem, ovo su navijači ispred Sinagoge, Foto: infojob@jobeograd.org

U ovom trenutku, po svedočenju sa lica mesta, huligani - pripadnici navijačke grupacije i krajnje desnice su izbacili obezbeđenje JOB i zajedno sa Asielom su u hramu, a kapije su zatvorili lancima uz njegovu pomoć.

Ovim kriminalnim činom Asiel je predao našu sinagogu u ruke nepoznatim, i nasilnim licima koja se trenutno nalaze u prostorijama sinagoge sa njim – navodi deo jevrejske zajednice predvođen Danilom Medićem.

Jevreji, sukob, Sinagoga Prema tvrdnjama Medićeve frakcije, rabin je doveo navijače Partizana iz grupe Alkatraz, Foto: infojob@jobeograd.org

Takođe su optužili rabina Isaka Asiela za, kako su naveli, "saradnju sa ekstremnom desnicom", odnosno potpisivanje sporazuma sa Boškom Obradovićem, liderom "Dveri". Tvrde i da su na službi za jevrejsku Novu godinu, Roš Ašana, u sinagogi bili Miroljub Petrović i Miša Vacić, vođa srpske desnice.

Jevreji, sukob, Sinagoga Medićeva frakcija tvrdi da su Miša Vacić i Miroljub Petrović prisustvovali jevrejskoj Novoj godini, Foto: infojob@jobeograd.org

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo da ih dobijemo mejlom, ali i preko telefona navedenog ispod saopštenja. Međutim, niko nije odgovarao.

Slično smo prošli i kada smo pozvali drugu stranu, rabina Isaka Asijela. Kratko nam je poručio da zbog stresa nije u stanju da govori i uputio nas na Sašu Jinkera, novoizabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd (JOB).

Jinker je nasledio Danila Medića na mestu predsednika i to, kako on tvrdi, ubedljivom većinom glasova.

Frakcija predvođena Asijelom: "Nenamenski su trošili novac i izgubili poverenje"

Aleksandar Vučić Rabin Isak Asijel, Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Medić je u oktobru 2017. godine izabran za predsednika Jevrejske opštine Beograd, a onda je, kako navodi Jinker, smenjen u decembru 2018. godine. Nakon toga je Jinker izabran na njegovo mesto.

- Danilo Medić je opozvan na skupštini održanoj u decembru 2018. godine sa 231 glasom. Inače, on je na skupštini održanoj u oktobru 2017. godine izabran sa 187 glasova, dok su mene izabrali sa znatno više - 334 glasa. Ne možemo govoriti o dve frakcije jevrejske zajednice, jer je deo koji predvodi Medić jako mali i ne može se ni nazvati nekakvom frakcijom –kaže Jinker.

On navodi da je Medić opozvan zbog sumnji da se netransparentno ponašao i trošio njihov novac, a da članovi zajednice nisu znali kuda je taj novac išao. Ovde vredi napomenuti da su sporovi i krenuli kada su na osnovu Zakona o restituciji počeli da dobijaju 950.000 evra godišnje.

Sukobi od marta, kada je Medić opozvan na Skupštini, nisu jenjavali. Sve je kulminiralo pokušajima obe frakcije da zauzmu Sinagogu.

- Medić i njegovi predvodnici su u petak promenili brave i doneli akt da rabin od ponedeljka više ne vrši službu. A onda smo mi, odnosno veće Jevrejske opštine Beograd (JOB) u nedelju doneli odluku da nikome nije dozvoljen ulaz u Sinagogu da bi se do sledeće službe, koja je u petak, situacija smirila. Oni su silom pokušali da uđu i dobro je da smo o svemu obavestili policiju koja je sprečila veće incidente - navodi Jinker.

Na pitanje da li je tačno da su Sinagogu "branili" navijači iz Partizanove grupe Alkatraz, Jinker odgovara da su bili samo omladinci jevrejske zajednice.

- Sa fejsbuk profila jednog člana je stigla ta vest, da su navijači navodno upali u Sinagogu. On kaže da mu je profil hakovan i to je i prijavio policiji – odgovara Jinker.

Ministarstvo pravde: Sami da urede odnose unutar zajednice

Ministarstvo pravde Printskin: Google Maps

Dodatnu zabunu u celu situaciju unosi i to što Ministarstvo pravde u registar i dalje nije upisalo Jinkera kao novog predsednika JOB.

U ovom Ministarstvu navode za naš portal da će nastaviti postupak upisa promene zastupnika Jevrejske opštine Beograd kada bude doneta pravnosnažna odluka nadležnog suda.

- Ministarstvo pravde ukazuje da je od Višeg suda u Beogradu dobilo obaveštenje da je toj sudskoj instanci od strane Jevrejske oštine Beograd podneta tužba radi utvrđenja ništavosti odluka Vanredne skupštine Jevrejske opštine Beograd od 2. decembra 2018. i 17. marta 2019. godine, a koje se odnose na promenu zastupnika Jevrejske opštine Beograd. Ministarstvo je na osnovu te informacije, a u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, polovinom juna donelo rešenje o prekidu postupka upisa promene zastupnika Jevrejske opštine Beograd - navode u odgovoru za Telegraf.rs.

Oni dodaju i da Ministarstvo pravde i Uprava za odnose sa crkvama i verskim zajednicama nemaju nadležnost u okviru Ustava i zakona da uređuju odnose unutar crkava i verskih zajednica.

- To je isključivo pitanje njihove unutrašnje nadležnosti i organizacije, odnosno autonomije u skladu sa Ustavom i zakonima - zaključuju u Ministarstvu pravde.

Video: Okršaj kod sinagoge u Beogradu

(L. M.)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA