Leskovčani izašli na teglu: Južnjaci kriju tajni recept za savršen ajvar
Juče je u Gradu Leskovcu - prestonici ajvara, održano jedno od najznačajnijih kvalifikacionih takmičenja u šestoj sezoni karavana Izađi mi na teglu
Južnjačka se tajna i dalje krije u rukama domaćica iz Leskovca i okoline koje sasvim sigurno pripremaju ovaj specijalitet na poseban način koji definitivno samom procesu daje umetničku notu.
- Naše bake su nas učile da je tajna u strpljenju i ljubavi koju uložiš u pripremanje ajvara ali naučile su nas i po neku tajnu koja se prenosi sa kolena na koleno koju ne možemo da vam otkrijemo - rekla je baka Ljubica, jedna od učesnica ovogodišnjeg takmičenja.
U Leskovcu je u oštroj konkurenciji pobedu odnela ekipa Turističko-ekonomske škole iz Bojnika koja je predvođena omiljenim profesorom uspela da skuva najbolji ajvar i plasira se direktno u finale ali i da osvoji čuveni Smederevac.
- Nismo mogli da verujemo kada smo čuli da se izgovara ime naše škole!Presrećni smo što smo pokazali da umemo da se udružimo i zajedničkim snagama dođemo do pobede. Ovo je jedan drugarski ajvar pre svega! - izjavio je nakon pobede mladi Miloš, jedan od učenika ekipe TES Bojnik.
Leskovac važi za prestonicu ajvara, za kraj u kojem uspeva paprika vrhunskog kvaliteta ali i za mesto gurmanluka i sjajnog gostoprimstva.
- Leskovac je na mapi karavana od samog početka, već šestu godinu smo u ovom divnom gradu koji ne prestaje da iznenađuje svojim šarmom. Vesele i razdragane domaćice, nasmejani prolaznici, sjajna hrana i srdačni domaćini. To je ono što krasi Leskovac, pored činjenice da čuvaju majstorski recept za pripremu srpskog kavijara - izjavila je Ljiljana Vukotić, koordinator projekta.
Šesta sezona karavana "Izađi mi na teglu", nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara polako se bliži kraju. Danas je u Gradskoj opštini Rakovica predposlednje u nizu kvalifikacionih takmičenja pred veliko finale koje će se održati 12. oktobra u Beogradu.
Više informacija na:
www.izadjiminateglu.rs kao i na facebook i instagram stranici.
Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(Telegraf.rs/PR)
Video: Vučić: Rekonstrukcija Vlade od marta do juna, sa nekima da se pozdravimo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mara
Kakav crni tajni recept i gluposti.Sve zavisi od paprike, a najbolja je "kurtovka", pečena na šporetu na drva, lagano i ravnomerno.Ostalo je stvar ukusa pojedinca.
Podelite komentar
Pop
Mleko od krava sa planine Hajdinog dede... Daj molim te, tajni recept... Pa nije nuklearna fizika.. Ko da se ajvar nigde drugde ne pravi... Svako ima svoju tajnu.. Glupost
Podelite komentar
FANTOM
E najbitnije je dali Leskovčani prave najbolji ajvar. Možeš papriku zvati kurtovska ili murtovska ja je zovem pod slonovo uvo. Ajvar koji pravim je savršenstvo za mene i porodicu i u slast ga pojedemo uz mesnatu slaninu i nikada ne dočeka mart. A tek slagana roga sa belim lukom u sopstvenom želeo san snova. Zato Leskovčani niti vam je burek najbolji ,niti roštilj ( naročito ćevapi i roštiljska) a ni ajvar se ne može nazvati vašim brendom kad ga Slovenci brendiraše a paprike nemaju. A i pasulj prisvojiste od Makedonaca. Ej bre pa vi ste plagijati!!!
Podelite komentar