Vukosavljević: Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske, kite se tuđim perjem, Tesla nije Hrvat

 
  • 29

Ministar kulture kaže da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat

Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije koji osuđem, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom namere Hrvatske da Teslu predstavi kao jednu od svojih najistaknutijih ličnosti na Svetskoj izložbi (EXPO) u Dubaiju iduće godine.

Vukosavljević je za "Novosti" rekao da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

- Ukoliko su organizatori hteli pred svetskom javnošću da ispadnu tragikomični, onda su, bez sumnje, u takvom pokušaju uspeli. A, ako su želeli da ponavljaju otrcane istorijske falsifikate, onda im se i u tom smislu može odati priznanje - kaže Vukosavljević.

Nikola Tesla, naučnik Sam Tesla je bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko poreklo, Foto: Profimedia/Roger Viollet

Kako god, dodaje ministar, Tesla je rođen u austrijskoj carevini, odnosno u Vojnoj krajini, koja je bila isključivo naseljena Srbima, njegov otac je bio pravoslavni sveštenik, a on je bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko poreklo.

- Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kicenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije - naveo je ministar kulture i informisanja.

V. d. direktora Muzeja Nikole Tesle Ivona Jeftić rekla je za "Novosti" da je nesporno da je Nikola Tesla bio Srbin.

- Kada krenete u posetu rodnoj kući slavnog genija u Smiljanu, prvo što ćete videti jeste pravoslavna crkva pored njegovog doma. Sva Teslina lična zaostavština se nalazi ovde, u muzeju, i predmet je interesovanja mnogobrojnih posetilaca iz celog sveta - kaže Jeftić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OVERRATED

    10. avgust 2019 | 19:31

    otac pravoslavni svestenik kao i majcin deda.od roditelja pravoslavnih srba rodjen u austrijskoj monarhiji {nikako austrougarska}.da se kojim slucajem rodio u japanu od istih roditelja opet bi bio srbin.hrvati traze da on bude hrvat dok su ustase poklale pobile i spalile sve sto se prezivalo tesla.tako da svi srbi rodjeni u hrvatskoj su hrvati jer poseduju licnu kartu i pasos iz hrvatske pa to ne odredjuje nacionalnu pripadnost

  • SVET MORA SAZNATI

    10. avgust 2019 | 17:33

    Ovo je tipicna ustaska propaganda. Oni su uvek prisvajali sve sto ih moze popularizovati. Ako se ne varam pobili su najmuckije, najbrutalnije moguce 119 clanova porodice Tesla. Svet mora to znati. Svet mora saznati za ustaske zlocine. Sada sa socijalnim mrezama je bar lako. Na vama je da to uradite. To sto se u Hrvatskoj sada desava je samo deo ustaske ideologije koja je pobila skoro 2 miliona Srba. Najopasnija stvar je ta sto ustaska ideologija je promovisala svakakav oblik varvarizma. Komadanja, kasapljenja, przenja, pecenja, dranja itd. Poznato je i postoje dokazi kao i svedocenja da su ustasi cak jeli i ljude. Malu decu bi stavljali na razanj i jeli bi njihovo meso. Kad bi zrtve bilo kog pola i uzrasta prosli samo sa silovanjem to je bio razlog za slavlje. Radili su monstruozne stvari koje ni najbolesniji sadisticki mozak ne moze zamisliti. Zbog toga sadasnji kanibalizam, ksenofobija i rasizam koji vladaju hrvatskim drustvom mene ne zapanjuju. Poceli su da komadaju i turiste. Momak iz Francuske ostao je bez uva. Plasim se da je ovo samo pocetak. Potrebna je itna deustasizacija i denacifikacija Hrvatske kako bi se sprecili jos gori slucajevi kanibalizma. U riječkom naselju Gornja Vežica na dve lokacije ispisane su poruke: "U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba", uz slovo "U" i "Ustaše Vežica". Znaci ne radi se samo o izolovanim slucajevima vec kanibalizam i pozivi za kanibalisticko ubijanje Srba su rasireni svuda po Hrvatskoj. Pokusaj kanibalistickog napada na mladica iz Francuske nije samo presedan.

  • Mako

    10. avgust 2019 | 17:36

    A čime oni mogu da se kite ? Jasenovcem ,Jastrebarsko , Pavelićem , Luburićem i da ne nabrajam ostale doprinose Hrvatskog pučanstva svetskim užasima. Moraju krasti kada svoje nemaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA