Sin heroja sa Košara, Lazar (28), operisan zahvaljujući donaciji Vučića: Kao da sam se ponovo rodio

 
 ≫ 
  • 11

Lazar je operisan u "Tiršovoj", a operacija je, prema rečima doktora Dmitrija Popkova, specijaliste ortopedske hirurgije iz Rusije, uspela 100 odsto

Lazar Milutinović (28), sin heroja sa Košara, zastavnika Vladana Milutinovića - Jagodinca koji je iznenada umro 2015. godine usled posledica moždane aneurizme, od rođenja boluje od cerebralne paralize. Za operaciju je bilo potrebno izdvojiti veliku sumu novca, zbog čega je pokrenuta humanitarna akcija.

Međutim, nakon izveštavanja medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Lazaru odmah obećao da će sve troškove operacije, ali i kasnije rehabilitacije, lično preuzeti.

Posle nepuna dva meseca, Lazar je operisan u "Tiršovoj", a operacija je, prema rečima doktora Dmitrija Popkova, specijaliste ortopedske hirurgije iz Rusije, uspela 100 odsto.

Kako je najavljeno, predsednik Vučić uskoro će i obići Lazara.

- Operacija za mene znači dobar život. Kao da sam se u 28. godini ponovo rodio. Mogu da zamišljam šta ću sve da radim kad stanem na svoje noge - presrećan je Lazar Milutinović, iz Jagodine, za čiju je operaciju novac počelo da sakuplja Udruženje veterana 63. padobranske brigade, a potom je organizovan i niz humanitarnih akcija, međutim, nedostajalo mu je 7.000 evra.

Lazar Milutinović Lazar Milutinović (28), sin heroja sa Košara, zastavnika Vladana Milutinovića - Jagodinca koji je iznenada umro 2015. godine usled posledica moždane aneurizme-Foto: Privatna arhiva/63padobranska.com

Kako je ispričao Lazar, bio je veoma uzbuđen pred operaciju, a kada se probudio iz anestezije i video da su mu noge ispravljene, oči su mu zasuzile od sreće.

- Doktor mi je produžio butne mišiće i ispravio stopala. Doduše, operacija nije čarobni štapić, pa ću posle nje i rehabilitacije morati mnogo da vežbam. To mi neće biti teško, jer je doktor rešio da me operiše i zbog toga što sam puno vežbao. Uz to, cena operacije je sa 30.000 evra smanjena na 12.000 - kaže Lazar.

Lazar je rođen kao zdravo dete u šestom mesecu trudnoće, nakon čega je proveo tri meseca u bolničkom inkubatoru. Pri kraju trećeg meseca, inkubator se pokvario i Lazar je ostao bez kiseonika, što je dovelo do oštećenja njegovog centralnog nervnog sistema. Roditeljima je rečeno da je njegovo stanje veoma loše i da neće dugo živeti.

SRBIJA SMEDEREVO ZELEZARA Posle izveštavanja medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Lazaru odmah obećao da će sve troškove operacije, ali i kasnije rehabilitacije, lično preuzeti-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od tada pa nadalje, celog života, Lazar se leči i rehabilituje svim ponuđenim mogućnostima, o trošku svoje porodice i bez mnogo pomoći sa strane. Trenutno pati od deformiteta oba stopala, kontrakture zglobova kolena i dislokacije obe čašice. Zbog svega toga otežano se kreće i pati od jakih i čestih bolova u kolenima i stopalima.

Završio je srednju ekonomsku školu, omiljen u razredu, izuzetno je inteligentan, komunikativan i prijatan. Redovno vežba i veoma je uporan, napravio je ogroman napredak u borbi protiv teške bolesti, ali to nije dovoljno. Lazaru su potrebne česte terapije kako bi bio kao i svi njegovi drugari. Sada, po prvi put, ima lekarski predlog za niz ortopedsko-hirurških operacija koje bi mu omogućile samostalni hod i normalan život. Da konačno stane na sopstvene, zdrave noge.

Profesor doktor Dimitri Popkov, vrhunski specijalista ortopedske hirurgije iz Rusije, pregledao je Lazara u januaru ove godine i predložio mu da ga operiše ovde kod nas u Beogradu. Operacijama bi se izvršilo produženje butnih mišića, stabilizovale obe čašice i izvršila korekcija oba stopala.Nažalost, osiguranje Republike Srbije ne pokriva troškove operacije i boravka u bolnici ATLAS u Beogradu, pa je potrebno da se sakupi suma od 12.000 eura za Lazarevu operaciju i izlečenje.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    2. avgust 2019 | 14:53

    A zasto fond nije pokrio troskive? I kako predsednik sa ne velikom platom moze da donira? Cudna je ovo zemlja.

  • Marina

    2. avgust 2019 | 18:03

    Delija, ako si uopste to kad se ucine dobra dela o tome se ne prica. Da cinim dobra dela koliko je u mojoj moci uvek.

  • Eee

    2. avgust 2019 | 15:31

    Bitno je da je dobro! A koje platijo svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA