Pripremljena 2 amandmana o nestalim bebama, usvajanje zakona na jesen

 
 ≫ 
  • 3

Prvi amandman detaljno reguliše upotrebu DNK analize tokom sudskog postupka, dok drugi ističe obaveznost sudske presude iz ovog postupka u odnosu na druge sudske postupke

Vlasti Srbije obavestile su Komitet ministara Saveta Evrope da su pripremljena dva amandmana na Predlog zakona o nestalim bebama, koji su, kako je navedeno u obaveštenju, rezultat konsultacija sa organizacijama civilnog društva, koje obuhvataju mnoge zainteresovane roditelje.

Prvi amandman treba da detaljno reguliše upotrebu DNK analize tokom sudskog postupka, dok drugi ističe obaveznost sudske presude iz ovog postupka u odnosu na druge sudske postupke.

Beba, bebina kolica prekrivena, pokrivena Sud može da naloži sprovođenje DNK analize, Foto: Shutterstock

Predlog ovog zakona čiji pun naziv glasi Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji je u skupštinskoj proceduri od marta prošle godine, a njegovo usvajanje se očekuje krajem oktobra ili početkom novembra.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

U obaveštenju upućenom Komitetu ministra, a koje je medijima prosledio Savet Evrope, predlagač zakona je ukazao da njegovo usvajanje očekuje tokom sledećeg redovnog zasedanja Narodne skupštine, odnosno krajem oktobra ili početkom novembra, u svakom slučaju pre zasedanja Komiteta ministara u decembru.

Decja soba, krevetac Usvajanje zakona očekuje se tokom sledećeg redovnog zasedanja Narodne skupštine, Foto: Pixabay.com

Amandman 17a kaže da u cilju utvrđivanja činjenica koje se tiču novorođenčadi, sud može da naloži sprovođenje DNK analize. Biološki materijal može da se uzme od podnosioca predloga ili druge osobe koja bi mogla biti povezana sa nestalim novorođenčetom, kao i sa leša.

Uzimanje biološkog uzorka radi DNK analize, osoba može da odbije samo ukoliko bi to škodilo njegovom zdravlju.

U slučaju da podnosilac predloga neopravdano odbije DNK analizu smatraće se da je povukao predlog, kaže amandman.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    26. jul 2019 | 19:29

    Koliko godina lazi i usvajanje amanmana o nestalim bebama?! Drzavu nije briga za to, jer koliko godina je Vucic na vlasti i nista nije uradio, niti ima pomaka

  • mmm

    28. jul 2019 | 08:45

    Samo nek mi objasne kako DNK analiza može da šteti zdravlju. Dovoljno je da pljuneš i eto ti mogućnost za DNK analizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA