Ovakvo vreme nije zabeleženo 2.000 godina: U Evropi se sutra ruše rekordi, a i Srbiju čeka pakao

 
  • 8

Najgore tek dolazi jer meteorolozi najavljuju porast temperature do petka

Apsolutni temperaturni rekordi prethodnih dana srušeni su u sredu u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Dalji porast temperature očekuje se i danas u zapadnoj Evropi zahvaćenom žegom, a velika vrućina zahvatiće i našu zemlju. 

Ekstremno visoke temperature narednih dana očekuju se i u Srbiji. Prema prognozama meteorologa, u petak nam stiže pakleno vreme sa maksimalnim temperaturama koje će se kretati od 30 do čak 35 stepeni.

na jugu Holandije izmereno je 38.8 stepeni, što je najviše dosad. Poslednji rekord u ovoj zemlji zabeležen 1944. godine iznosio je 38.6 stepeni, objavio je holandski Kraljevski meteorološki zavod.

I u Belgiji, gde je zbog vrućine prvi put proglašen "crveni" alarm, srušen je istorijski rekord sa 38.9 stepeni izmerenih na severoistoku zemlje, što je najviše od početka merenja 1833.

U Nemačkoj je 40.5 stepeni izmereno u Gajlenkirhenu, čime je pao rekord od 40.3 stepen, koliko je 2015. izmereno u Bavarskoj.

No, najgore tek dolazi jer meteorolozi najavljuju porast temperature do petka. Pariz će u četvrtak najverovatnije premašiti rekord iz 1947. kad je izmereno 40.4 stepeni Celzijusa. U Francuskoj je narandžasti meteoalarm proglašen za veliki deo teritorije - na severu zemlje, ali i u prestonici.

I Velika Britanija će najverovatnije potući rekord zabeležen u julu, 36.7 stepeni, a postoji i mogućnost rušenja apsolutnog temperaturnog rekorda od 38.5 stepeni, objavila je britanska meteorološka služba.

Narandžasti stepen opasnosti izdat je i za pola Švajcarske zbog toplotnog udara. Državna meteorološka služba Švajcarske predviđa veliko otapanje snega na planinskim vrhovima.

Ovakve vrućine u Evorpi nisu zabeležene u poslednjih 2.000 godina.

Upozorenja i bombastične vesti o promenama vremena možda i ne treba da čude budući da su naučnici otkrili da globalno zagrevanje ove brzine i obima ne može da se uporedi ni sa kojim sličnim događajem u poslednjih 2.000 godina. Dokazali su da oscilacije zabeležene u istoriji poput "Malog ledenog doba" nisu ni blizu razmera zagrevanja koje se događa poslednjih 100 godina, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da je trenutna stopa zagrevanja viša od bilo koje ranije u istoriji.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    25. jul 2019 | 07:56

    Cemu pravljenje panike sasvim normalno za jul-algust ....Porast temperature za stepen - dva vi pravite toliku paniku ko da ce u julu biti - 30

  • Normandie

    25. jul 2019 | 09:10

    Meni ćale pričao da je 60ih Dunav ledio i da su ljudi svake zime peške išli preko njega.Sneg uvek padao po metar,dva.Leti takođe pakao od vrućina mnogo gori nego sad.Mislim da te priče sa globalnim zagrevanjem imaju neku drugu pozadinu...

  • Jeca

    25. jul 2019 | 09:28

    Sve vrucina do blage marije tad je proso i sv Ilija,a zna se vatra sve milija nista nije se mnogo promenili vrucina za jul avgust ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA