Trenutak koji su mnogi dugo čekali: Najstariji deo Novog Sada od sada je pod zaštitom

 
 ≫ 
  • 1

Istorijsko jezgro Novog Sada

Skriven između prometnih bulevara i železničke pruge, na začelju centra, u Novom Sadu životari njegovo najstarije naselje: nekada zvano, a i danas poznato pod imenom Almaški kraj, premda se vodi kao deo nešto šireg kvarta Podbara.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

U njega baš i ne zalaze turisti, tu nema romantičnih bašta kafića niti popločanih šetališta. Ali, moći ćete još da čujete zveckanje escajga iz nečijeg dvorišta, da nehotrice zavirite u neku dnevnu sobu, pretičete usporene Novosađane koji neprimetno hodaju ka svojim domovima ili odmeravate bicikliste dok vam vijugavom vožnjom dolaze u susret...

Ovako je izgledao početak "Telegrafove" reportaže o Almaškom kraju, pisanoj pre nego što se dogodilo ono što su svi ljubitelji starog Novog Sada toliko čekali.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

Almaški kraj proglašen je prostorno kulturno-istorijskom celinom od strane Vlade Republike Srbije.

A evo šta to znači za ovaj biser Novog Sada...

Prostorno kulturno-istorijska celina značajna je zbog sačuvane celovitosti istorijske urbane matrice, dokumentovanja arhitektonskih i istorijsko-umetničkih vrednosti slojevitog graditeljskog nasleđa različitih stilskih i oblikovnih odlika, očuvanog kontinuiteta nastanjivanja, privrednog, naučnog, kulturnog, duhovnog i društvenog života u Vojvodini, navodi se u obrazloženju Odluke objavljene u "Službenom glasniku".

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

Granica prostorno kulturno-istorijske celine počinje od ugla Pašićeve ulice i Ulice Zlatne grede, a u okviru prostorno kulturno-istorijske celine nalazi se 18 građevinskih blokova, od kojih 13 pripada celom svojom površinom dok pet samo delimično.

Ukupna površina prostorno kulturno-istorijske celine zajedno sa zašticenom okolinom je 22 hektara.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

Prostorno kulturno-istorijska celina je nastala izmedu 1716. i 1718. godine kada su se stanovnici sela Almaš naselili u neposrednoj blizini Petrovaradinskog šanca. 

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

Karakteristican je splet krivudavih i uskih ulica, različite i često promenljive širine, nastalih gradnjom kuća na suvim "gredama" između vodenih tokova, bara i rukavaca.

Najveći broj sačuvanih kuća pripada periodu druge polovine 19. i prvih decenija 20. veka. Izgrađene su na mestu ranijih kuća ruralnog tipa na već utvrđenoj parceli, te su zbog toga osnove formirane pod nepravilnim uglom.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

U okviru prostorno kulturno-istorijske celine pojedinačno su utvrđena sledeća nepokretna kulturna dobra - spomenici kulture - Almaška crkva, Zgrada Matice srpske, a građevine koje se ističu posebnim spomeničkim vrednostima su zgrada na trgu Marije Trandafil 12, zgrada "Zanatski dom" na trgu Marije Trandafil 14, kuće u Ulici Sava Vukovica br. 8, 10 i 12, kuće u Ulici Zlatne grede 10, 23 i 25, kuće u Ulici Matice srpske br. 4, 6 i 18, kuće u i Ulici Almaška br. 5 i 6.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

U Almaškom kraju živele su mnoge značajne ličnosti koje su doprinele razvoju nauke, kulture i umetnosti, neđu njima slikari, vajari glumci, fotografi, književnici i naučnici.

U okviru prostorno kulturno-istorijske celine, uz zgradu Matice srpske, nalazi se određeni broj javnih spomenika - bista značajnih ličnosti iz istorije i kulture grada. 

Na kućama u kojima su živele značajne ličnosti ili su bile mesta istorijskih događaja postavljene su spomen ploče.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

U porti Almaške crkve nalazi se spomen - krst posvećen poginulima u Prvom svetskom ratu.

Prostorno kulturno-istorijska celina ima kulturno-istorijske, urbanisticke, arhitektonske, arheološke, privredno-industrijske, verske, nematerijalne i sociološke vrednosti.

Almaško naselje, Almaški kraj Foto: Mateja Beljan

Osnovno svojstvo ovog područja predstavlja, pre svega, do danas sačuvana izrazito nepravilna struktura ulične mreže, nastale prateći konfiguraciju terena.

Na ovom prostoru su se od njegovog naseljavanja do danas obavljale veoma žive različite delatnosti stanovništva, počevši od poljoprivrede i stočarstva, preko zanatstva i trgovine, do industrije, što je doprinosilo razvoju Novog Sada kao značajnog privrednog središta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan gradjanin

    2. jul 2019 | 09:45

    Pošto je pod zaštitom države doživite kraj kao i tračare u ulici Kraljevića Marka koje su bile kulturno istorijsko nasleđe Vojvodine. Inace kuće su poznatije kao Moljceve kuce. Kako ih je država štitila od silne zaštite su se srusile. TAKO ĆE PROĆI I ALMASKI KRAJ NOVOG SADA BUDUĆE PRESTONICE KULTURE ILI BOLJE REĆI NEKULTURE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA