RHMZ izdao upozorenje na paklene vrućine: Čekaju nas dva ekstremno topla dana, temperature do 39

 
 ≫ 
  • 1

Ne izlazite iz kuće bez vode, a bilo bi dobro da nosite i šešir

Najnovije upozorenje RHMZ odnosi se na vreli talas koji će nas pogoditi danas i sutra, sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 35 do 39 stepeni.

Prema aktuelnoj prognozi, najtopliji grad biće Niš, potom Novi Sad, Loznica, Beograd, Kragujevac i Negotin.

Niže temperature očekuju nas samo na planinama: Na Zlatiboru će takođe biti veoma toplo sa 31 stepenom, a na Kopaoniku biće 24.

RHMZ Foto: Printskrin RHMZ

Sutra će biti još toplike, ali će tokom večeri i noći očekuje priliv nešto svežijeg vazduha što znači da može doći do lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Nakon toga sledi nam zahlađenje, tačnije prijatno i umereno toplo letnje vreme.

Toplotni talas koji je tokom vikenda zahvatio Evropu doneko je katastrofalne probleme: požare šitom Francuske i Španije, pa čak i ljudske žrtve. U mnogim regijama zabeležene su rekordne temperature.

Vrućina, visoke temperature, vruće, Evropa Foto: Tanjug/AP

Ovaj pakleni talas je posledica sudara visokog atmosferskog pritiska sa vrelim vazduhom iz severne Afrike, Portugalije i Španije.

OPASNOST PO ZDRAVLJE

Simptomi kao što su glavobolja, vrtoglavica, gubitak apetita, mučnina, prekomerno znojenje, grčevi, ubrzano disanje ili pojačana žeđ znače da je telo ugroženo usled visokih temperatura i da je potreboo rashladiti se. U slučaju rasta temperature tekla preko 40 stepeni, odmah se javiti lekaru.

Toplotni udar uslovljava prestanak znojenja i otežano disanje, a može da dovede do nesvesti, ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Fizičke aktivnosti bi pri ovakvom vremenu trebalo smanjiti, a ako je baš neophodno, činite ih rano ujutro, između 4 i 7 sati, kada je temperatura najniža.

VIDEO: Parižani ispred Ajfelove kule pronašli rešenje za paklene vrućine

(M. B.)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    1. jul 2019 | 08:40

    Mi prezivesmo juce na zapadu vetra ama bas nikako negde posle 22 sata bilo je malo na balkonu super za sedenje ja sam juce popio oko tri litra obicne kupovne vode jer njihova iz cevi nije za pice treba piti i kad se ne moze za vreceru samo salata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA