Ministarstvo prosvete odgovorilo sindikatima: Mnogi na fakultetima daju sebi plate od više stotina hiljada dinara

 
  • 1

"Mora da bude precizirano ko šta finansira"

Posebni kolektivni ugovor za više i visoko obrazovanje je u izradi i biće uskoro potpisan u dogovoru sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali tek kada se dobije mišljenje Ministarstva finansija.

Međutim, veoma je neumesno da neko traži pare za jubilarne nagrade, uprkos činjenici da je država visokoškolskim ustanovama omogućila da imaju sopstvene prihode, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Takođe, nije ni solidarno da sindikati u visokom obrazovanju traže isto što je omogućeno zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama, jer je činjenica da zaposleni u douniverzitetskom obrazovanju imaju mnogo manje plate i mogućnosti, s jedne strane, a s druge da je DRI ustanovila da mnogi fakulteti i pojedini zaposleni na njima sebi daju plate od više stotina hiljada dinara.

Ministarstvo prosvete se zalaže i insistira da uskoro bude potpisan poseban kolektivni ugovor, ali mora da bude precizirano ko šta finansira. To su takođe i neki od razloga zašto je u toku izrada i Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    10. jun 2019 | 01:18

    Ja sto vise citam ovakve vesti sve vise verujem u ono sto je rekao Vucic da je Srbija u zlatnom dobu...! Plata od nekoliko stotina hiljada dinara mesecno...??? Da ne bih ja iznosio informacije itd slobodno neka svako pogleda koliko imaju profesori u USA i to bruto platu! Oni sve stavljaju javno na internet, nema kod njih skrivanja i muljanja kao sto je kod nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA