Pala odluka za školski raspust u Vojvodini: Usvojen kalendar za osnovne i srednje škole, i dalje ostaju neusaglašeni s ostatkom Srbije

Vojvođanski kalendari usaglašeni sa republičkim kad je reč o početku i kraju školske godine

  • 11

Nova školska godina u Vojvodini počeće u ponedeljak, 2. septembra, a prvo polugodište trajaće do 23. decembra 2019. godine, zaključno sa ponedeljkom, predviđeno je pravilnikom o školskom kalendaru za osnovne i srednje škole na teritoriji pokrajine. Sudeći po kalendaru, đaci u Vojvodini ostaće neusaglašeni sa vršnjacima u ostatku Srbije, pa kad jedni budu na raspustu, drugi će ići u školu, i obrnuto.

Nije usvojen predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) za uvođenje jedinstvenig školskog kalendara.

Nakon zimskog raspusta, đaci u Vojvodini vratiće se u svoje školske klupe u sredu, 15. januara 2020. godine, a završetak nastavne godine zavisi od nastavnog plana za osnovne i srednje škole, saopštila je danas pokrajinska vlada. Učenici osnovnih škola neće imati nijednu nastavnu subotu, dok će srednjoškolci imati dve, i to 16. novembra 2019. godine i 18. januara 2020. godine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da je i ove godine prilikom izrade pravilnika o školskim kalendarima poštovane specifičnosti pokrajine Vojvodine u pogledu velikog broja nacionalnih manjina, kao i verskih zajednica koje žive na ovom području.

Dodao je da su pokrajinski školski kalendari usaglašeni sa republičkim kad je reč o početku i kraju školske godine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    3. jun 2019 | 11:44

    Ovo ima samo u Srbiji i nigde vise...jedna zemlja, dva prosvetna kalendara..namerno insistiranje na razlicitosti i nemogucnost spajanja rodjaka iz dva dela iste zemlje za vreme praznika..veca nebuloza nego samoupravljanje...Apelujem na Telegraf da se pozabavi ovom temom..

  • Miki

    3. jun 2019 | 13:12

    A što sve škole ne idu na zimski raspust od 23 decembra? Onda bi svi bili zadovoljni i imali bi raspust za Božić!

  • Tamara

    3. jun 2019 | 13:20

    vojvodina ne postoji,SRBIJA je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA