Milomir pravi proizvod jedinstven u svetu: Valjevski kadaif je novo gastronomsko čudo, a recept je vrlo jednostavan (FOTO)
Kako bi zadovoljio sve ukuse, a uz to prijatelje druge vere i nacionalnosti počastio proizvodom koji i oni mogu da konzumiraju, Milomir Pušić iz Donje Zabrdice nadomak Valjeva napravio je proizvod sličan duvan čvarcima od svinjskog mesa. Došao je na ideju i u tome uspeo i tržištu ponudio goveđi kadaif, tačnije čvarke od goveđeg mesa, proizvod koji je jedinstven u Srbiji i van granica naše zemlje. Ovi čvarci dobili su ime po poznatoj slatkoj poslastici koja se može probati u Turskoj, Grčkoj, na Kipru s tim što je ovaj specijalitet, koji dolazi iz valjevskog kraja, slan.
- Pošto imam dosta prijatelja u Bosni i Hercegovini i svuda po svetu koji su druge vere i nacionalnosti, a koji ne konzumiraju svinjske duvan čvarke želeo sam da napravim proizvod koji nema niko da bi mogli i oni da ga koriste u ishrani. Tako sam došao na ideju i proizveo goveđi kadaif odnosno goveđi duvan čvarak- kaže Milomir Pušić, doktor veterinarske medicini, koji se 25 godina bavio veterinarskim poslom, imao sopstvenu ambulantu i pošto je, kako kaže, došlo vreme da je stočarstvo u sve gorem stanju i da ne možeš da zaradiš samo za državu, a kamoli za sebe, digao je ruke od tog posla i počeo da se bavi veleprodajom mesnih prerađevina.
Prve količine goveđeg kadaifa Milomir je proizveo pre desetak godina i do sada je napravljeno oko pola tone, ali je kaže uglavnom sve podelio poznanicima i prijateljima. Kako objašnjava tvorac ovog neobičnog specijaliteta, velike razlike u pripremi kadaifa i klasičnog duvan čvarka nema, ''jedino za goveđi duvan čvarak treba jako veliko iskustvo i znanje zato što je goveđe meso specifično''. Potrebno je odrediti pravo vreme skidanja sa vatre i ceđenja.
Da bi se dobio kilogram kadaifa potrebno je dva kilograma svežeg goveđeg mesa. I to najčešće od buta, plećke, paufleka.
![Goveđi čvarci, jedinstveni u Srbiji Goveđi čvarci, jedinstveni u Srbiji](https://xdn.tf.rs/2019/04/11/govedji-svarci03-460x0.jpg)
- Tehnološki postupak pravljenja je skoro indentičan kao kod duvan čvaraka. Kod spravljanja oba proizvoda postoje tri faze kuvanje, dinstanje i prženje. Kod kadaifa razlika je što prilikom prženja nema masnoće životinjskog porekla već se dodaju određene biljne masti. Inače, vremenski period pripreme je kao i kod svinjskih čvaraka. Osim kuhinjske soli nema drugih dodataka i ovo je jedan od najzdravijih proizvoda. Ako se malo više uprži smesa mišićna vlakna su suvlja, ispucaju i smesa se pretvori u prah. U suprotnom, ako se dovoljno ne uprži, tada mišićna vlakna ostanu ’življa’ i u tom slučaju ne mogu dugo da stoje, pa nakon nekoliko dana kadaif počinje da buđa. Takođe, ukoliko se smesa mnogo iscedi pretvara se u pepeo, a ako se nedovoljno iscedi ostaje dekav i lepljiv-objašnjava Pušić način pripreme ovog slanog specijaliteta i dodaje da od svih koji su do sada probali ove čvarke samo je jedna žena rekla da nisu svinjski.
Kaže da se može jesti i hladan, ali da njegova prava svojstva, ukus i miris dolaze do izražaja kada je zagrejan na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa. Trenutna cena jednog kilograma svinjskih duvan čvaraka je 1.200 dinara, a kilogram kadaifa je 2.400 dinara.
- Uskoro počinjemo izgradnju objekta površine 250 metara kvadratnih za preradu mesa, gde će biti proizvodnja kadaifa, duvan čvaraka, suvog mesa i nakon toga možemo da se nadamo širem plasmanu. Dnevna proizvodnja kadaifa je planirana na 1.000 kilograma, a uz Halal i HCCP standard ovaj proizvodi će moći i na strano tržište. Ja sam ubeđen da je ovo vrhunski proizvod za svet, pogotovu za arapske zemlje. Moja ideja je izvoz prerađevina na rusko tržište ali i u Tursku i druge zemlje - rekao je Pušić, govoreći o planovima za naredni period.
Nedavno su valjevski kadaif u jednom ovdašnjem restoranu probali i privrednici iz Bahreina koji su u grad na Kolubari došli da ugovore posao sa rukovodstvom fabrike ''Krušik''. Za ovaj neobičan specijalitet Milomir je nagrađen na prošlogodišnjem Sajmu ''Etno hrane i pića'' koji je održan u Beogradu.
(Slađana Stevanović)
Video: Novosađanka menjala grad za prostranstva Durmitora, sa konjem Bambijem krstari nestvarnim predelima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lala
Cestitam inovatoru. Zelim mu uspeh.
Podelite komentar