Džabe upozorenja, nemarni građani i dalje pale rastinje: Požarima u Banatu nema kraja, vatrogasci se dovijaju kako znaju (FOTO)

 
 ≫ 
  • 4

Nebriga za okolinu poprima katastofalne razmere, upozoravaju vatrogasci

I pored upozorenja da je strogo zabranjeno svako paljenja biljnih ostataka na njivama, jer se priroda sve više uništava, ljudska nemarnost više ne zna za granice. U selu Ostojićevu, u Banatu, opet je gorela trska i nisko rastinje, ovaj put vatra je toliko snažno buknula da je uhvatila i deponiju na kojoj je gorelo smeće,od crnila se nije moglo prići,a nesnosan smrad zapaljene plastike širio se dugo nakon lokalizovanja vatre.

Zahvaljujući Vatrogasnoj jedinci DVD Ostojićevo koja je u 15:30 časova uočila požar, ekipe su već nakon 15 minuta bile ne terenu. Kako je rečeno iz vatrogasnog društva, nebriga za ljudsku okolina poprima katastrofalne razmere.

Dim na sve strane, Foto: Telegraf.rs

- Neko je opet zapalio nisko rastinje i biljne ostatke, ali je ovaj put požar zahvatio i deo lokacije gde se odlaže smeće, gorela je plastika, gume, plastične kese. Nebo se zacrnelo od katastrofalnog požara koji je izbio kod stare ciglane , iza katoličkog groblja. Uz pomoć jednog vatrogasnog vozila i dvojice vatrogasaca, vatra je ugašena i time je i ovaj put izbegnuta katastrofa - kažu u ovoj Vatrogasnoj jedinici.

Vatrogasci imaju staru opremu, gase uz pomoć “štapa i kanapa”

Svakodnevno obilazimo teren, pratimo situaciju kako bismo zaštitili selo od požara. Naše vatrogasno udruženje je reaktivirano ponovo,ali na žalost nemamo opremu kako bismo bili spremni na terenu. Pre izvesnog vremena vatru smo gasili traktorom i drljačom:

Teško se i gase, Foto: Telegraf.rs

- Naše udruženje DVD Ostojićevo ponovo je pokrenuto na temeljima starog udruženja iz 1885.godine.Na žalost nismo operativni, jer nam je tehnika u lošem stanju, mislim na traktor, cisternu od 5.000 litara, a nemamo ni crevo ni mlaznice.Trenutno su nam tri privatne firme iz Ostojićeva izašli u susret, i ovih dana dobijamo benzinsku pumpu za vodu, cevi i možda i jednu mlaznicu, tako da će ekipa biti operativna.Do tada nam ostaje tanjirača i drljača za lokalizovanje požara na niskom rastinju u našem ataru - rekao je Zoltan Bačo, predsednik DVD Ostojićevo.

Vatrogasci apeluju da im nadležni pomognu u pribavljanju opreme jer sa traktorom i tanjiračom, vrlo je teško gasiti požare kada izbiju na više desetina pa i stotina hektara.

Foto: Telegraf.rs

Svi požari u poslednje vreme, kao i jesenas, namerno su izazvani, pali se trska i nisko rastinje na svim mogućim lokacijama. I pored apela, niko se ne pridržava Zakona o zaštiti od požara koji jasno kaže, da će fizička lica koja se ogluše na zakonske propise platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara.

Do sada, niko još nije odgovarao za požare izazvane u našem mestu i okolini- kažu iz Vatrogasnog društva “DVD Ostojićevo”.

Od početka godine do marta, u Kikindi i okolini bilo je više od 80 požara, prethodne godine zabeleženo je čak 270 intervencija, većinom zbog paljenja stranjike i biljnih ostataka.

VIDEO: Vatrogasci u borbi sa plamenom ulaze pravo u oganj

(Dragana Ivanić)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dax

    9. april 2019 | 19:50

    N8su nemarni nego bahati. Kad prvih nekoliko napipaju robiju za paljenje, ostali se možda i opamete.

  • Racki

    9. april 2019 | 18:35

    Ceo zivot se pale strnjika i ostalo

  • Istina

    9. april 2019 | 22:52

    Ja ove ljude ne razumem, pa zar nisu svesni sta rade? Debelo ih lupiti po dzepu, nece vise sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA