Pokucali su Albancima u Dolovu na vrata i pitali što su se slikali sa oružjem: Pekar Halid je odgovorio podrugljivo, pa "nestao" sa celom familijom

 
 ≫ 

"Nikad nisu jeli hleb iz svoje pekare, to nam je bilo čudno... i ne samo to..." detalji suživota sa Albancima u Dolovu, koji su iznenada stigli iz Prizrena i vratili se nakon što su provokacijama šokirali prijateljske Dolovce

Albanski pekari, koji su u Dolovu živeli poslednje tri godine u miru sa komšijama, ničim izazvani su taj mir prekinuli. Meštani sada samo nagađaju zašto su u poslednje vreme objavljivali fotografije sa oružjem, albanskom zastavom, rukama tako prekrštenim da imitiraju crnog orla. Kako je za Telegraf rekao jedan od komšija, on je čak pokušao i da razgovara sa ovom albanskom porodicom, ali su odgovori koje je dobio od njih bili podrugljivi i neodređeni.

Samo dva dana nakon što su im meštani Dolova zakucali na vrata sa pitanjem: "Zašto ste nam ovo uradili", Albanci su se spakovali i otišli. Zatvorili su i pekaru koju su imali u Pančevu. Kako nam je rečeno, u Dolovo su došli iz Prizrena, pa se pretpostavlja da su se sad tamo i vratili.

Zatvorena pekara u Pančevu/ Foto: Telegraf

- Ne mogu da kažem da se osećam dobro zato što su otišli, ali mi je nekako mirnija glava, laknulo je. Nije baš prijatno da se zna da je neko ko je mogao ozbiljno da ti naudi bio sve vreme tu, blizu, a ti nisi mogao ništa da uradiš. Nije bilo ljudski da mi njih teramo iz Dolova samo zato što su Albanci. Malo mi je to degutantno. Nikad nismo imali probleme, lepo su se uklopili kada su došli, prihvatili smo ih kao prijatelje, kao svakog drugog ko je tu došao zbog nečeg dobrog - kaže nam meštanin Dolova, Dragan Filipov.

Do dolaska ove albanske porodice, u centru Dolova nije bilo pekare, što znači da je ovo selo - sad opet bez pekare!

- Bili smo oduševljeni njihovim radom. Mogao si kod njih svratiti u bilo koje doba dana i noći i kupiti svež hleb, a to puno znači. Ne znam šta im je sad kvrcnulo da nam urade tako nešto. Meni je to nepojmljivo, još mi nije jasno. Bile su neke sumnje da oni hoće nekakav reket da uzimaju, ali niko to nije mogao da dokaže. Pričalo se i da je njima neko platio da dođu ovde i da nam naprave sve to - priča Filipov.

Imitacija orla/ Foto: Facebook

Na ova pitanja, Albanci su odgovarali da je sve bila šala i da se nikoga ne tiče šta oni rade.

- Ja sam pokušao da razgovaram s njima, pitao sam glavnog pekara Halida šta mu je to trebalo. Odgovorio mi je podrugljivo da je sve bilo samo "zezanje", da su se šalili. Ja razumem da se neko našali jednom, ali ne da objavi 20 kritičnih fotografija. Njemu su i slike dece sa tim orlom, što znači da je mnogo više od "zezanja". Pitao sam ga šta je to njemu falilo kod nas, pa da nam tako nešto uradi, da li smo ga nekako uvredili. Nijednom nije zabeleženo da je bilo ko od meštana došao kod njih u radnju da ih provocira, da pita šta traže ovde. Niko od nas. I što su to oni nama radili, što im je to trebalo? Nije imao konkretan odgovor, ili nije hteo da kaže - kaže Filipov.

Na njihovim fotografijama čak i dete imitira orla/ Foto: Facebook

Čim je čuo šta se desilo, vlasnik lokala koji su Albanci iznajmili i pretvorili ga u pekaru, otkazao im je zakup.

- To je sasvim razumljivo. A i, da im on nije otkazao, siguran sam da bi sami otišli. Shvatili su da su pogrešili. Imali su naše poverenje, ali su ga prokockali. Zamislite da je neko od nas otišao u Tiranu ili u Prizren i da je podigao tri prsta, pa zapevao srpske pesme. Pojeli bi nas - zaključuje meštanin Dolova.

Prilikom pretresa kuće, nije pronađeno oružje koje se videlo na fotografiji.

- Rekli su prilikom pretresa da su oni to oružje dobili od lovaca, kada su im bili sponzori na nekom događaju. Navodno su tad doneli oružje pred pekaru i slikali se, mada ja čisto sumnjam u to. Mislim da su oni imali to oružje, ali su ga na vreme slikali jer su te fotografije odranije.

Da li puške doživljavate kao pretnju ili šalu? Foto: Facebook

Meštanima je smetalo i što su supruge Albanaca hleb kupovale u prodavnici koja je prekoputa njihove pekare.

- Zapalo nam je to za oko. Pa se s razlogom sada pitamo da li su stavljali nešto u taj njihov hleb i peciva.

VIDEO: Ispovest baka Svetlane koja je preživela pogrom Srba sa Kosova

(J. S)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKI

    25. mart 2019 | 17:47

    JEDNOSTAVNO!TO SU ONI,TO JE U NJIMA!NIKADA,ALI NIKADA ŠIPTARU NE VERUJ.

  • Jagos

    25. mart 2019 | 17:46

    Samo svi vi nastavite da kod siptara kupujete u pekarama i poslasticarama a oni nek naoruzavaju tim parama bracu na Kosovu.

  • Ivan

    25. mart 2019 | 17:11

    Nikad ne kupujte kos Albanca. Ako imate mozga..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA