Ceo život pogrešno pijete rakiju: Mislili ste da ide samo uz 3 stvari, a to je zabluda. Pronašli smo savršeno meze uz svaku vrstu (FOTO)
Ljubitelji vina uglavnom znaju koja se hrana "uparuje" sa kojim vinom, ali ako radije pijete rakije postoji mogućnost da sve što ste znali o uklapanju ovog pića sa hranom jednostavno - nije tačno! Rakija se ne pije samo uz pršutu, kobasice i slaninicu.
Nikola Biorčević, poznati srpski enolog i jedini naš međunarodni sudija za vina, kaže da mu je sada izazov bio uklopiti rakije i hranu. On otkriva i kako se to čini.
- Prvo probate destilat (rakiju) koji želite, promuljajte po ustima, i izdahnite vazduh kroz nos bez otvaranja usta. Onda merite koliko dugo osećate aromu destilata na nepcu, brojite u sebi sekunde. Potom probajte hranu, pa opet brojite. Ako hrana kraće traje od tog destilata, znači - nešto ste promašili. Ako traje duže, opet ste promašili. Morate da izaberete destilat i hranu identične dužine trajanja na nepcu. To je prvi uslov. Drugi uslov je aromatski kompleks. Znači, slažete aromatski kompleks destilata sa aromama hrane - objašnjava Biorčević.
Kaže da je ovakvo uklapanje hrane i rakije prvi put urađeno u Srbiji. Do sada su se ljubitelji kapljice čvrsto držali ideje da se uz rakiju jedu samo pršuta i kobasice. Biorčević pojašnjava da strana pića, poput viskija, konjaka, votke i džinova, po pravilu ne idu sa hranom nego se služe kao kokteli ili kao aperitivno piće. Zbog toga su naše rakije jedinstvene, a takođe i naš jedinstven proizvod koji bi trebalo da promovišemo i proguramo u svet. Takođe i da pokažemo kako u potpunosti u rakijama uživati, pojašnjava enolog.
Saznanje je koje na nepcima izaziva eksploziju ili možda baš harmoniju ukusa i mirisa. Ovako rakije valja uparivati sa hranom:
TRAVARICA
Enolog kaže da je piće dobrodošlice travarica, a ovde je u pitanju rakija na bazi od šljive i sa 16 vrsta trava. Uz nju ne ide hrana.
VILJAMOVKA
Viljamovku valja upariti sa sirom mocarela i listovima suve kruške. Mocarela je blagog ukusa, a uz većinu rakija se biraju mladi sirevi neutralnog ukusa. Mesto suve kruške ovde je jasno.
KAJSIJEVAČA
Uz kajsijevaču jede se tost sa nekim blažim sirnim namazom i suvom kajsijom. Ovo je izuzetno dobro uklopljena kombinacija, treba je probati.
DUNJA
Uz rakiju dunju enolog je uklopio sir gauda, i opet u potpunosti pogodio harmoniju ukusa sira i rakije. On objašnjava da ova rakija ima nizak sadržak kiselina i "na kraju" pecka, a idealan partner joj je gauda, polumasni sir koji umiruje peckanje rakije.
ŠLJIVA 5
Šljivu pet godina staru enolog je upario sa neutral grisinama obavijenim pršutom i pokoju maslinu. Biorčević napominje da su naše najbolje sorte šljiva za rakiju madžarka i ranka.
ŠLJIVA 10
Uz desetogodišnju šljivu Biorčević predlaže zapečenu rolovanu suvu šljivu obavijenu dimljenom pršutom. Razlog je - da bi se ukus dimljene pršute upario sa jedva osetnom aromom dima iz rakije, koju piće vremenom povlači od bureta.
MEDOVAČA
I za kraj nešto što možda nijedan ljubitelj rakija nije očekivao - rakija sa slatkišem. Medovača je uparena sa krem tortom od vanile, koja je vrlo blagog ukusa i jedva slatka.
Analiziranje rakija i hrane i njihovo uklapanje zapravo je deo promocije srpskih, odnosno šumadijskih rakija. Rakije su jedini domaći proizvod koji možemo ozbiljno da izvozimo, slažu se čuveni enolog Nikola Biorčević i vlasnik destilerija Goran Mijailović. Zbog toga će buduće uvoznike biti interesantno naučiti uz koju hranu se naše rakije piju. Promociju rakije i hrane uz nju podržala je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
VIDEO: Telegraf u destileriji Nenada Krstića, pili smo njegovu vrhunsku rakiju
(M.R.)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Brana
E moj strucnjaku!Odi ti u moje selo kod Blaca gde ima 2 miliona stabala sljive i objasni im i kako da peku a ne samo da piju rakiju!Tamo bre peku cistu rakiju i ne stavljaju secer ne zato sto ne bi nego je sirotinja i secer im je skup ali je upravo zato rakija najbolja jer je sljiva slatka kao med.Za Mocarelu velika vecina tamo nije ni cula ali za gibanicu,pite,drobu,kajmak,slaninu,suvo meso,pihtije,paprike,prasetinu i jagnjetinu i gomile djakonoja jesu sigurno i uz to locu rakiju na nacin koji ti nisi ni uo da postoji a kamoli ga uskladio sa travcicom sa Anda i bobicama iz Kanade....bas nemate o cemu da pisete...
Podelite komentar
Dejan
A kako se pije voda...
Podelite komentar
Patriota
E,ti ces me nauciti koja hrana ide. Kakve grisine umotane ili suve sljive i sirevi,kiseli kupus,tanko isecena prsuta ukoso,tvrdi sir i udri uz rakijicu. A te vase mocarele,suve sljive,kruske,grisine,ostavite ovim sto dolaze u Srbiju jer za bolje i ne znaju. Pravi domacin zna kad mu dodju u kucu sta da iznese na sto uz rakijicu.
Podelite komentar