Mali Jovan kog su ostavili ispred crkve još leži sam u bolnici zbog lošeg zdravlja: Roditelji su ga napustili, ali mnogi žele da mu budu mama i tata

 
  • 5

Zamotanog u belu tkaninu, nekoliko sati pošto je rođen, ostavljenog dečaka pronašla je sasvim slučajno jedna meštanka Čajetine

Jovan Gavrilović, mališan koji je 9. oktobra prošle godine pronađen ispred crkve u Čajetini, i čije roditelji su i dalje nepoznati, i dalje se nalazi na dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice.

Iako će mališan za desetak dana napuniti pet meseci nepoznato je kada će biti upućen u usvojiteljsku porodicu, a razlog je njegovo zdravstveno stanje, odnosno komplikacije koje su se javile posle rođenja. Užički lekari i dalje smatraju da dečakovo zdravlje ne dozvoljava boravak u kućnim uslovima, već da zahteva lekarski nadzor.

- Jovan je u sobi u kojoj je samo on smešten, izolovan na Dečjem odeljenju i pod svakodnevnim nadzorom je više lekara različitih specijalnosti. Oporavak teče dobro, dete napreduje, ne oskudeva ni u čemu, ali procena je da još nije vreme da izađe iz bolnice. Verovatno će još nekoliko meseci proteći dok ne bude usvojen - priča izvor iz užičke bolnice.

U NOVU PORODICU TEK KAD OZDRAVI

U Centru za socijalni rad u Čajetini, koji je Jovanov staratelj, više puta su ponovili da postoji veliko interesovanje iz cele Srbije i inostranstva za usvajane dečaka. Ipak, u ovoj ustanovi napominju da će poštovati stav lekara koji brinu o njegovom zdravlju i da će se sa upućivanjem u porodicu sačekati dok ne ozdravi.

Užički lekari i dalje smatraju da dečakovo zdravlje ne dozvoljava boravak u kućnim uslovima, već da zahteva lekarski nadzor Foto-ilustracija: Pixabay.com

Zamotanog u belu tkaninu, nekoliko sati pošto je rođen, ostavljenog dečaka pronašla je sasvim slučajno jedna meštanka Čajetine.

Kako istraga nije pronašla bebine roditelje, a samim tim i poreklo mu je ostalo nepoznato, mališan je zaveden u matične knjige pod imenom Jovan Gavrilović.

Ime je dobio po Jovanu Bogoslovu, svecu na čiji praznik je pronađen ispred crkve, a prezime po Arhangelu Gavrilu po kome se zove bogomolja u Čajetini.

U Opštoj bolnici Užice napominju da su pojedina deca, iz sličnih problema kao Jovanovih, na usvajanje čekala do pred svoje prve rođendane.

Zamotanog u belu tkaninu, nekoliko sati pošto je rođen, ostavljenog dečaka pronašla je sasvim slučajno jedna meštanka Čajetine Foto-ilustracija: pixabay.com

Za razliku od malenog Jovana, Tadija koji je imao svega jedan dan kada je ostavljena u korpi ispred jedne od kuća u mestu Mali Crnić pre mesec dana, od juče se nalazi u hraniteljskoj porodici.

- U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu - rekao je juče Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

VIDEO: Ostavili smo bebu da plače na keju! Beograđani su bili iznenađeni i humani

(Telegraf.rs/Blic)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. februar 2019 | 19:27

    Bolje da ostane jos u bolnici tu ima svu negu i brigu i bilo koja komplikacija slucajna da se desi tu su strucna lica koja mogu odmah intervenisati

  • Ss

    26. februar 2019 | 20:05

    Zelimo mu svi srecu I brzo ozdravljenje. Neka je blagoslovljen, nadam se da ce imati dobre roditelje.

  • Ana

    26. februar 2019 | 21:13

    Pa,sta je to sa nasim Jovanom?Koliko ovom milom decaku samo zelim ljubavi,srece,zdravlja,topao dom.Ziveo ti nama sine Jovane!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA