Marko je preživeo udes autobusa smrti i voza u Nišu, a nakon 2 meseca on će čudom ponovo stati na noge. Na jesen planira da trči i maraton (FOTO)

 
 ≫ 
  • 7

Marko je sedeo pored druga koji je poginuo u nesreći

Šenaestogodišnji Marko Lazarević, koji je teško povređen 21. decembra u saobraćajnoj nezgodi u niškom selu Donje Međurovo, kada su mu slomljeni vratni i grudni pršljenovi, uspešno je operisan u niškom Kliničkom centru. On je podvrgnut dvema složenim operacijama zahvaljujući kojima je povratio pokretljivost skoro celog tela, sledi mu rehabilitacija u Ribarskoj Banji pa se očekuje da bi za šest meseci ovaj mladi čovek mogao da ponovo stane na svoje noge.

Marko je bio putnik u autobusu "Nišekspresa" na koji je na pružnom prelazu naleteo voz koji je saobraćao na relaciji Niš - Prokuplje. Tom prilikom petoro ljudi stradalo je na licu mesta, dok je još dvoje podleglo povredama u bolnici. On je preživeo pravim čudom jer je voz presekao autobus u delu gde se nalazio i usmrtio njegovog petnaestogodišnjeg druga Aleksu Dimitrijevića koji je sedeo kraj njega.

Preživeli mladić jedva čujnim glasom, zbog operacije vrata, prvi put je progovorio je o nesreći.

- Aleksa je sedeo kraj mene, osetio sam udarac... Sledeće čega se sećam je da sam izleteo napolje i video užas... Mrtve ljude, devojčicu... Nisam ni bio svestan koliko sam ja povređen sve dok nisam stigao u bolnicu. Sada sam dobro, verujem da ću se potpuno oporaviti, doktor koji me je operisao Nebojša Stojanović obećao mi je da ćemo na jesen zajedno trčati maraton - kazao je Marko.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ilustrujući težinu povreda koje je zadobio, doktor Stojanović kaže da je mladić bio skoro potpuno nepokretan.

- Sedmi vratni i prvi grudni pršljen bili su mu kompletno smrskani i utisnuti u kičmeni kanal direktno pritiskajući kičmenu moždinu. Iz tog razloga, pacijent je mogao da pokreće samo desnu ruku i minimalno nogu. Tokom operativnog zahvata uklonili smo smrskane delove, ubacili implant od kosti njegove noge i mladić je već tada počeo da pokazuje znake oporavka. Nakon druge operacije tokom koje mu je stabilizovan vrat da bi dobro zarastao koštani implant, poboljšale su mu se neurološke funkcije tako da sada ima težu parezu leve noge, ali su mu desna i obe ruke u dobroj funkciji. Dalji njegov oporavak zavisi od oštećenja nervnih elemenata, dobro je što nije došlo do njihove sekcije pa imamo optimistički stav povodom njegovog oporavka. Voleo bih da dođete na jesen i napravite reportažu o našem zajedničkom maratonu - kazao je Stojanović.

Dva meseca kraj Marka neprestano bdije njegov otac Radoslav.

- Marko je hrabar, zajedno se svakodnevno borimo, nije nam lako, ko ovo nije doživeo ne može da razume kakve su to muke. Beskrajno sam zahvalan

lekarima na svemu što su učinili za mog sina, nadam se da je najgore prošlo. Uz Marka su njegovi drugovi, neprestano ga obilaze, dolazi mu i devojka iz Pirota, svi se nadamo da će se potpuno oporaviti - govori zabrinuti otac.

VOZAČ I DALJE U PRITVORU

Vozač autobusa Milan Zdravković i dalje u pritvoru dok tužilaštvo ubrzano sprovodi istragu kako bi moglo da protiv njega podigne optužnicu. Zdravkoviću preti osam godina robije koliko je propisano za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje mu se stavlja na teret.

VIDEO: Ovako je izgledala kobna nesreća kod Niša

VIDEO: Kako danas izgleda rampa na kobnom pružnom prelazu kod Niša

(D. K.)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. februar 2019 | 22:03

    Ziv bio Marko i ozenio se!!!!!

  • Okek

    20. februar 2019 | 22:00

    Neka je on samo ziv i zdrav

  • Ilijana

    20. februar 2019 | 21:56

    Ziv bio sinko i puno zdravlja i srece. Hvala Bogu i doktorima. Pozdrav i sve najlepse od jedne bake

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA