Ovo je prvi grad u Srbiji u kom je zvanično produžen raspust zbog gripa

 
 ≫ 
  • 1

Obrazovno-vaspitni rad u ovim školama prekida se u periodu od pet radnih dana, odnosno od 18. do 22. februara

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković doneo je odluku o produžetku raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada.

Kako je objavljeno na sajtu Grad Užice, obrazovno-vaspitni rad u ovim školama prekida se u periodu od pet radnih dana, odnosno od 18. do 22. februara.

Razlog za donošenje ovakve odluke, koja je doneta na inicijativu Saveta za zdravlje Grada Užica, jeste da se u okolnostima prijavljene epidemije gripa spreči povećanje broja obolelih među decom, učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će na danasnjoj sednici Vlade Srbije predložiti da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za jos nedelju dana.

On je za TV Pink rekao da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Sastanak u Boru; Foto: Telegraf

U BORU PREDLAŽU DA SE RASPUST PRODUŽI, ZBOG BROJA OBOLELIH

U Boru je trenutno registrovano 98 obolelih od gripa od čega je sedamdesetoro dece, ali situacija nije alarmantna kao u drugim gradovima, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika lokalne samouprave, borskih škola, bolnice i Doma zdravlja gde je donet zaključak da se raspust produži do 25. februara što će biti prosleđeno i Ministarstvu prosvete koje će dati konačnu odluku o produžetku raspusta.

- Smatramo da bi bilo dobro da se pomeri raspust za još pet radnih dana zbog moguće pojave širenja gripa. Čuli smo na sastanku da će direktori škola pronaći način da nadoknade nastavu ukoliko bude ovakva konačna odluka ministarstva - kazao je Aleksandar Milikić, gradonačenik Bora.

Dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu borskog Doma zdravlja kazala je da je na teritoriji grada Bora uzlazna linija na vrhuncu i da se očekuje pad linije infekcije.

- Virus gripa nikad ne ide sam već udružen sa drugim vurisma koji mogu da na tako jednom ruiniranom području iskažu svoju aktivnost i naprave veći problem i može doći do komplikacija i raznih drugih teških posledica. Ono što je karakteristično u ovoj infekciji i kod pacijenata koji se javljaju veći broj njih dolazi već sa komplikacijama, već se jednom razbole od gripa ili druge varioze a onda posle par dana ponovo imaju slične simptome. Zato je potrebno odležati i mirovati, lečiti se preparatima koji mogu simptomatski da ublaže tegobe - kazala je dr Stankulić.

(D. K./ Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA