Da li ste se ikada zapitali ko i kako čisti sneg tamo gde nema komunalnih službi. Pričamo o snegu od 1,5 metar visine (FOTO) (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 2

U ovako ekstremnim situacijama na scenu stupaju kvadovi, traktori i Trapavko

Kada zabeli sneg u gradovima, svako kašnjenje autobusa i neočišćen kolovoz pretvaraju se u tragediju i vest broj jedan. Kada zabeli na selu, i to do struka - muk. A tada sami starci danima ne mogu iz dvorišta, Hitna pomoć ne može ni blizu kuća, porodilje treba da se strpe, a nekada se i sahrane odlažu danima.

Pitaju li se varošani - ko i kako čisti sneg na selu, seljaku koji takođe plaća poreze od kojih država posle plaća komunalne službe. Ovako čiste - kvadom, traktorom ili Trapavkom.

Zemljoradnik Zoran Božanić iz kragujevačkog sela Kutlovo i ove zime je seoski komunalac, dobrovoljni. Ima snažan traktor, zimsku opremu i priključne mašine, ali i jaku volju da stigne do svake kuće i raščisti sneg. Kao da mu je traktor kupila država, a ne on sam od svoje muke.

TRAKTOR IMPROVIZACIJA

- Ove zime do sada sam bar tri puta očistio svaki put i prilaze do poslednjih i najudaljenijih kuća. Činim to iz odgovornost prema tim ljudima, od kojih su mnogi stari i prepušteni na milost i nemilost prirodi. To nema ko drugi da uradi i ako ne bih ni ja, ostali bi odsečeni i po kilomatar od najbližih kuća, do njih ne bi mogla da stigne ni Hitna pomoć niti da im se donese hrana - kaže Božanić.

Improvizovano čišćenje u Kutlovu Foto: Zeljko Stevanovic

Jovica Radovanović, predsednik Saveta MZ Kutlovo, kaže da se već godinama zalaže da gradska vlast uvede neki sistem za borbu sa snegom da ne bi sve ostalo na savesti pojedinaca.

- U Srbiji su sela siročići pod okriljem gradova. Ostavljeni smo da sami brinemo da li Hitna pomoć može do svakog starog, do svake trudnice. Pritom, ne raspolažemo nikakvim novcem. Tražimo samo da nam opšina da novca za 20 litara goriva u traktore koji bi čistili smetove. Ne tražimo amortizaciju niti pare za naš rad, samo ono što seljak nikada nema dovoljno, dinar - vapi Radovanović.

Zemljoradnik Zoran Božanić iz kragujevačkog sela Kutlovo i ove zime je seoski komunalac, dobrovoljni. Ima snažan traktor, zimsku opremu i priključne mašine Foto: Zeljko Stevanovic

PLUG NA KVAD

Pre dve nedelje javnost u Srbiji bila je oduševljena pričom o venčanju u selu Stragari kod Kragujevca, kada je mladence pred oltar odezla monahinja Ana, i to kvadom. Nije moglo drugačije, selo zavejano, a mladenci rešili da se obećaju jedno drugom. Iza romantike - muka.

- Ranije su meštani lopatama probijali put do manastira Blagoveštenje Rudničko. Manastiru sada taj motor, kvad, mnogo znači. Imaju na njemu plug kojim sami čiste sneg od manastira prema selu - svedočio je za Telegraf.rs Željko Stevanović iz Stragara, jedini koji fotografijom i rečima otkriva kako izgleda život u tom selu pod snegom.

- I sada opet, meštani čiste sami, svako svoj kraj. Mi smo za naš kraj sakupili novac i dali čoveku koji to radi. Mislim da i ostali tako čine - kaže Stevanović i opet sve dokumentuje fotografijom.

U Stragarima put od manastira ka selu čiste kvadom Foto: Zeljko Stevanovic

U šumadijskim zabitim selima dešavalo se da su putevi toliko zavejani da familija preminulog po pet dana drži u kući jer je trasa do groblja neprohodna. Pre koji dan u opštini Topola predsednik mesne zajednice sela Vojkovci sa pripadnicima policije i vatrogasne službe probijao se do kuće bake koja živi sama. Trebalo je savladati smetove od metar i po i starici odneti hranu i lekove.

Na selu nema grtalica, ni modernih mašina za čišćenje snega. Smetovi se rasklanjaju traktorima i plugovima, ali i "uradi sam grtalicama".

ČUVENI TRAPAVKO

Možda najčuvenija seoska grtalica u Šumadiji je ona koju je davno napravio majstor Tomislav Milinković iz sela Pajsijević u opštini Knić. Ispričao je za Telegraf.rs da je leti zemljoradnik i stočar, a zimi komunalac.

- Svake zime ovim mojim čistačem za sneg, koga od milošte prozvasmo Trapavko, krčim zavejane puteve kroz selo. Nema te seoske staze kojom nisam prošao, ne stajem ni pred brdom ni pred nizbrdicom. Spolja je vama on možda neugledan, ali je iznutra moćan, a to je najbitnije i kod čoveka i kod mašine.

Foto: Telegraf

Ima 15 godina od kada sam ga napravio, i od tada ni da štucne. Načinih ga od delova za Zastavine automobile, nešto lima i dasaka! Ako su loši uslovi, koristim lance na sva četiri točka - svedočio je Tomo pre dve godine, a danas potvrdio da je Trapavko i dalje u punoj snazi, juče je ceo dan bio u pogonu.

U nekim šumadijskim selima još se jedan sneg ne otopi, drugi padne, vetar pravi smetove, pa visina snežnog pokrivača stigne do ramena. Zaseok Vesići u topolskom selu Vojkovci od Badnjeg dana je zavejan. Do njega se, zbog terena, ne može ni traktorom, lopatanje je jedina opcija.

VIDEO: Evo zbog čega je sneg koban za Beograd: Haos u saobraćaju na ulicama prestonice

(M.R.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wladimir

    28. januar 2019 | 08:27

    Bravo za tekst.Država treba da postane svesna značaja sela,jer mislim da je selo kod nas nepravedno zapostavljeno dugi niz godina(znam iz iskustva jer živim na selu). Bravo,gradovi imaju prioritet a mi sa sela,ako se ne snadjemo sami,niko nam neće pomoći.I nažalost,nije ti samo kada je u pitanju čišćenje snega,već i sve ostalo,a lepote na selu ima samo u poljoprivrednim emisijama,u nekim novinskim textovima,koji su tako pristrasno napisani,sa primesama neverovatnog ulepšavanja i glorifikovanja rada,zarada i ostalog na selu,dok je stvarnost mnogo teža,tužnija i gora nego što se predstavlja.Velika većina sela nema nikakvu infrastrukturu,puteve,struju,a o gradskoj vodi i da ne govorimo...Molim objavite komentar.Hvala.

  • Peka

    30. januar 2019 | 16:44

    Nema sta da se pitam, u moju ulicu u Jagodini svako cisti svoj trotoar ako hoce da izdje iz svoje kuce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA