Kad krenu prvi mrazevi, Radica se povuče u svoju kuću na Čemernu, pa niko ne zna da li je živa sve do Đurđevdana

 
  • 10

Sama, možda i u najusamljenijoj kući u Srbiji

Godinama na obroncima planine Čemerno kod Kraljeva sama živi Radica Brkušanin, koja nema ni struju, ni telefon, a zna da je Đurđevdan kad joj "olista leska ispred kuće". Da li se i ove zime izborila sa snegom znaće se tek na proleće, piše Politika.

Životne okolnosti Radice Brkušanin su bile takve da ona, iako nekada najlepša devojka u kraju i vešta krojačica, ostane sama. Sama, možda i u najusamljenijoj kući u Srbiji. Jer, njen dom je bivše kolibno mesto gde se, davno, posle dva propala braka, doselila sa bratom.

To je u ataru sela Debeli jasen, u zaseoku Česmice, na obroncima planine Čemerno, koja pripada području grada Kraljeva.

Radica ima i nekoliko ovaca, Foto: Telegraf

I, bilo je u pomenutom selu nekada 19 kuća, ali su se svi vremenom iselili ili pomrli. Stradao je i Radičin brat pa je ona, tu u planini, usred šume, sama već godinama. Najbliži komšija joj je Radojko Ćurčić, dole, pet kilometara dalje u podnožju Čemerna, u zaseoku Privoje. I on je sam, ni tu više nema punih kuća i meštana, a bilo je, kaže Radojko, samo u njegovoj kući šest, a, recimo, u kući Srećka Mijailovića čak 14 čeljadi. Od njegove kuće, dole niz planinu, do najbližih komšija ima desetak kilometara. Tako, nemaju sa kim ni Radica ni Radojko da progovore sve dok on, dole, do komšija taj dalek put ne prepešači.

TEŠKO JE I TOKOM LETA, A ZIMI SU SMETOVI I 2 METRA

Istina, iako nemaju struju, on ima mobilni telefon i vezu sa svetom uspostavlja ako je, nedaleko od kuće, na pogodnom mestu što se signala tiče. Imali smo sreću da ga juče dobijemo i porazgovaramo, pa nam Radojko reče:

- Kod mene je oko metar snega. Nekako se borim i krećem, ali gore do Radice ne može niko, zato što puta nema. Teško je i preko leta, a sada, verujem da su nameti kod nje visoki i dva metra. Ne znam, valjda je živa i nadam se da će se i ove zime sa snegom izboriti. Video sam je jesenas, kada je išla dole u Mlanču, u prodavnicu da se snabde sa potrepštinama za zimu. Nadam se i da ima drva, da ih je sama prikupila letos i da ima sena i za par ovaca koje gore drži – kaže Radojko.

Najbliži komšija Radojko udaljen je 5 kilometara, Foto: Telegraf

O NJOJ SE NIŠTA NE ZNA 

Tako o sudbini Radice sa Čemerna niko ne zna, ne znaju ni gradske vlasti, iako je na snazi vanredna situacija. Možda i zato što ona nikada, ni prethodnih zima nikakvu pomoć nije tražila. Kad smo je pre četiri godine posetili, rekla nam je:

- Ne treba mi ništa, ne treba mi ni struja, ni tranzistor, ni telefon. Ono, možda bi valjalo da znam koji je datim i kakvo će vreme biti, a vesti i muziku ne slušam. Vesti ne mogu da pratim i šta me se tiče koja je vlast i šta političari rade. A, i muzika se iskvarila... Ja za zimu uvek spremim da u kući imam izvorske vode i kad sneg napada sipam malo te vode i topim sneg. Tako štedim vodu sve dok ne "proprtim" do izvora. Ne, ne, nemojte da mi šaljete pomoć, kad je ono pre dve godine, bio sneg dva metra bacili mi tu nešto iz aviona, ali ja to nisam dirala. Posle sam videla da to nije nikak'a hrana, ni lisice nisu htele da je pojedu... - pričala je Radica.

"KAD OLISTA LESKA, ZNAM DA JE ĐURĐEVDAN"

Prati, ipak, Radica vreme, orijentaciono zna, recimo, kad su veliki pravoslavni praznici pa je tadašnjem razgovoru, kako smo već pisali, dodala ,"samo u dva, tri dana promašim kad stigne Đurđevdan. Znam to po tome što ova leska ispred moje kuće olista, a može da porani ili okasni samo po dva, tri dana".

Eto, kad leska olista znaće se i da li je i kako usred planine, usamljena Radica prebrodila i ovu zimu.

VIDEO: Boža i Olga proslavili dijamantsku godišnjicu braka, evo koja je njihova tajna

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    17. januar 2019 | 08:08

    Kad vidim kakve spodobe žive u mom okruženju, ova žena je još i srećna što je sama.

  • Starost, boljka

    17. januar 2019 | 09:49

    Žalosno je što najrodjeniji napuste svoje roditelje, kako mogu spavati mirno, hde im je savest? Svugde postoje usamljeni o kome niko ne brine, dok je čovek na snazi dolaze samo da uzimaju, sto je manje snage više se udaljava svako od njih. Gde je humanost?! Zatrpali smetovi!! Usamljenih starih ima i u gradovima, niko ne želi da otvori oci i osvrne se oko sebe. Stari i nemoćni nikom nisu potrebni!! Krivi su što žive još!!

  • Niko

    17. januar 2019 | 09:43

    Svaka cast ovim ljudima.da se zadivi covek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA