U ovoj nedelji preminule dve osobe, moguć uzrok smrti je grip

 
 ≫ 
  • 0

U izveštaju Batuta navodi se da je prvi potvrđen slučaj gripa od početka ove godine registrovan na teritoriji Vojvodine

U Srbiji su u ovoj nedelji prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom. Preminuli su iz Beograda i Novog Sada i bili su hronični bolesnici, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Pomoćnica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je teško utvrditi da li je virus gripa uzrok smrti, jer je reč o osobama koje su hronični bolesnici i u povećanom riziku za nastanak komplikacija.

- Kod hroničnih bolesnika virus gripa može da komplikuje osnovno oboljenje, a sa druge strane znamo da su ove osobe u povećanom riziku za nastanak različitih komplikacija. Zato i kažemo da se ovaj virus može dovesti u vezu sa smrtnim ishodom, ali to i ne mora da bude slučaj - pojasnila je Kisić Tepavčević za Tanjug.

PREVENTIVNE MERE

Vakcinacija je najbolja mera prevencije protiv gripa, a naša sagovornica kaže da su ove godine građani bili savesni i da je većina onih koji spadaju u rizične kategorije vakcinisana na početku sezone. Već je potrošena većina vakcina.

- Preostala je izvesna količina vakcina koja je ravnomerno raspoređena po vakcinalnim punktovima. Ukoliko se ukaže potreba obaviće se njihova redistribucija - pojasnila je ona.

Vakcinacija je najbolja mera prevencije protiv gripa Foto-ilustracija: Pixabay.com

U jeku širenja virusa gripa važne su opšte mere prevencije kao što je redovno provetravanje prostorija, izbegavanje prostorija gde boravi veći broj ljudi, izbegavanje kontakta sa osobama koje već imaju respiratorne simptome, redovno pranje ruku.

Do sada su, inače, kako se navodi na sajtu Instituta, potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga. Najviše obolelih je među populacijom uzrasta do četvrte godine, ali i među mladima i radno aktivnim stanovništvom.

U izveštaju Instituta navodi se da je prvi potvrđen slučaj gripa od početka ove godine registrovan na teritoriji Vojvodine i da se radi o virusu gripa tip A (H3N2).

Prva dva slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H1) na teritoriji Srbije u ovoj sezoni potvrđena su u Beogradu i Nišu, objavljeno je u izveštaju Instituta od 26. decembra 2018. godine.

Prema podacima ''Batuta'', od početka sezone 2018/19. godine, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu Foto-ilustracija:Profimedia

Od 31. decembra 2018. godine do 6. januara 2019. godine u Srbiji su zabeležena 3.427 slučajeva oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 47,21.

Prema podacima ''Batuta'', od početka sezone 2018/19. godine, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne sezone kada je registrovano 41.380 obolelih.

U izveštaju ''Batuta'' objavljenom 4. januara navodi se da je prijavljen 21 slučaj teške akutne respiratorne infekcije, a da je laboratorijskim testiranjem devet uzoraka, kod tri dokazan virus gripa A (H1).

Inače, grip je prošle godine u Srbiji odneo 15 života, a 2017. godine zbog komplikacija izazvanih virusom gripa preminulo je 26 osoba.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stefan iz Priboja je na Floridi: Snimak kako izgleda SAD nakon najjačeg udara uragana Milton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA