Danas se kupuje sve, pa čak i žito i kolač, a evo šta su naše bake i prabake pripremale za slavu
Tradicija se negde potpuno izgubila, dok se na stolu svakog domaćina i dalje nalaze slavski kolač, žito, vino i slavska sveća. Šta je ostalo isto, a šta se promenilo u hrišćanskom običaju slavlja?
Nekada je tradicija nalagala da domaćin po preuzimanju slave koju nasleđuje od oca pozove željene goste i taj poziv se podrazumeva i za naredne godine. Svaki gost koji dolazi, čestito pozdravi domaćina uz reči "Pomozi Bog, srećna vam slava!", počasti se žitom i vinom i prekrsti.
Svetac je zaštitinik doma i jelo se i pilo u njegovu čast, pokazujući da su dostojni vere i odani hrišćanskim običajima.
Domaćica sprema slavski kolač od vode koja je prethodno osveštana u crkvi. Slavska sveća je bila od pravog voska, kandilo i ulje da se očita molitva sveću, zaštitniku doma i porodice.
Svetkovanje kućnog sveca ili slava, trajalo je po 3 dana. Prvog dana su dolazili kumovi, uža rodbina. Drugog dana, za trpezom se nađu prijatelji, a trećeg, komšije se pozivaju na sitne kolače i kafu.
ŠTA SE IZNOSILO NA SLAVSKU TRPEZU?
Predejlo nije bilo dominantno na slavskom stolu, ali ništa manje nije činilo siromašniju trpezu. Međutim, jela su se iznosila redom i svako od gostiju je imao izbor.
Gibanica, ajvar, turšija i ren činili su celinu uz pečenje, podvarak, proju i pogaču. Ono što se zasebno služilo bili su sitni kolači: vanilice, breskvice, rolati, oblande i slatke pite.
DANAS JE SVE MODERNIJE
Danas je spektar daleko širi i raznobojniji, a tradicija je donekle zadržala svoj primat. Ipak, ono što je činilo slavu nekada tj. slavski sto jesu obroci organskog i prirodnog porekla, danas zbog tempa života, domaćice često pribegavaju kupovnim proizvodima.
VIDEO: Ova slave poznati.
(Telegraf.rs)
Video: Osuđenici u Okružnom zatvoru okitili jelku!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
joca
Potičem iz stare beogradske porodice i uvek se sećam kako su moji roditelji slavili slavu. Zna se na dan slave samo je porodica, sutradan komšiluk, prijatelji dolazili su na kafu i kolače. Ja sam nastavila da slavim roditeljsku slavu tj. nastavila sam tradiciju u krugu porodice, pošto moj brat takodje slavi. Sama mesim kolač i pravim zito. To je prelep običaj. Taj dan sve mi je lepo i svećano i osećam neki mir u duši. Danas se slavi slava i u kafani, što je lično za mene skrnavljenje slave, prave se fešte, zurke sa keteringom. Ok, danas zene imaju manje vremena, ali mogu da spreme zito i umese kolač. Nije bitno da li imaš novca da kupiš gotovo ili obrnuto da sam spremaš jer nemaš novca. Bitno je to zadovoljstvo kada sam spremaš i u mislima si sa svojom porodicom i blagosiljaš svog sveca.
Podelite komentar
Каја
Да би било благословено колач треба да се умеси и жито спреми а све остало се може купити
Podelite komentar