Milica je urbani život u Beogradu zamenila toplinom doma u Dublju: To nije planirala, ali sada živi carski (FOTO)

  • 5

Pre četiri godine Milica je iz Mačvanske srednje škole izašla sa diplomom kuvara, a ove godine diplomirala na Visokoj hotelijerskoj školi i kao menadžer gastronomije se vratila u svoju školu kao – profesor. Tek je napunila 22 godine, a novim generacijama srednjoškolaca, koje se školuju za kuvara, sada prenosi svoje znanje i iskustva.

U letopisu Mačvanske srednje škole ime Milice Đukić, učenice druge generacije smera kuvara, ostalo je upisano među imenima najboljih đaka, koji su se, osim odličnim uspehom istakli i predstavljajući školu na takmičenjima i osvajanjem nagrada, piše "Mačva press".

Milica se vratila u školu koju je pohađala i u okrilje svoje porodice u Dublju. Povratku se najviše obradovala majka Snežana kojoj je Miličin odlazak na studije u Beograd bio najteži trenutak, bez obzira što je tada podržavala ćerku, baš kao i otac Miodrag i brat Milan.

Nekada đak, danas profesor Foto: Mačva press/Privatna arhiva

– Imala sam želju da studiram u Beogradu i bilo je logično da ću otići i upisati Visoku hotelijersku školu. O povratku nisam razmišljala, a ipak sticajem okolnosti sam se vratila. Mada, moram priznati, kada sam ponekad mislila o tome šta bih radila ovde kada bi se vratila, priželjkivala sam da to bude u školi koju sam završila. Bila sam kod kuće duže vreme zbog bratove svadbe i poklopilo se da je bilo slobodno mesto u Mačvanskoj srednjoj školi – objašnjava Milica za "Mačva press".

Ona nije izuzetak u generacijama mladih školovanih ljudi za koje nema posla. Mada, u njenoj profesiji, sa veštinama i znanjem se malo lakše dolazi do radničke knjižice, ali onda nastaju dileme da li mlad obrazovan čovek može od svoje plate da samostalno živi i planira budućnost. U Srbiji je to još uvek teško, zbog čega je mnogima po završetku školovanja roditeljski dom oaza sigurnosti iz koje je jedino moguće planirati "na duže staze.

Tako i Milici. Samačku sobu u Beogradu zamenila je toplim domom u Dublju.

U Beogradu je stekla znanje Foto: Mačva press/Privatna arhiva

Sve je u Beogradu lepo, u Dublju nema mnogo čega što u gradu čini život sadržajnijim i bogatijim. Sve je tamo lepo, ali kod kuće je lepše. U gradu se brzo živi, gužve su, buka, na dohvat ruke je bezbroj privlačnih događaja, manifestacija. U selu, opet, bez obzira što može da nedostaje ono što pruža grad, ima ljudi sa kojima se svakodnevno družim, sa kojima popijem kafu, sa prodavačicom u prodavnici se ispričam.  Ovde mladi ljudi nemaju gde da rade i zbog zaposlenja odlaze u grad. Neće otići samo oni koji kod kuće imaju sigurnost pa ne moraju da se odreknu slobode vlastitog doma da bi živeli u iznajmljenom stanu – kaže Milica.

Njena priča o gastronomiji donekle ima klasičan početak. Od malena je, kaže, sa majkom u kuhinji nešto pripremala. Seća se kako je kao desetogodišnja devojčica naučila da pravi kolače i priprema poneko jelo, a kad je bila u sedmom i osmom razredu već je samostalno pravila torte. Zato je školovanje za kuvara, posle završene osnovne, bio jedini put kojim je odlučila da krene.

U Beogradu je lepo, ali kod kuće je lepše Foto: Mačva press/Privatna arhiva

Poslastičarstvo je "žica" koju je kod sebe otkrila i ozbiljno mu se posvetila. Njeno ime ćete lako pronaći na internetu gde su registrovane brojne medalje koje je kao uspešan student i član Kulinarske asocijacije Srbije osvojila na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

– Tu sam se najviše pronašla. U pripremanju kolača i torti sam imala najviše uspeha. Kad pravim kolače opuštena sam, a prija mi sloboda u izboru oblika, ukusa, dekoracije, mogu da napravim kolač iz svoje mašte koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sve kolače i torte koje sam pripremala na brojnim takmičenjima sam sama osmislila – priča Milica za Mačva press.

U Miličinoj "knjizi recepata" nisu samo obični, slatki kolači.

Kolač ne mora da bude sladak. Može da bude slatko-slani, slano-nakiseli – kaže.

Majstorica u kuhinji Foto: Mačva press/Privatna arhiva

Upravo je za neobičan kolač sa ljutom paprikom i čokoladom osvojila brozanu medalju, a prošle godine na takmičenju u Makedoniji zlatnu za tortu od bundeve.

Kod nas se bela bundeva uglavnom peče, a ja sam napravila tortu. Bundeva se ispeče pa se kore filuju naizmenično kremom od bundeve i vanile – otkriva detalj svog neobičnog recepta.

Kada sa dnevnikom u ruci prolazi hodnicima škole koju je pohađala priseti se svojih srednjoškolskih dana. Uz podršku kolega, profesora koji su i njoj predavali, Milica se trudi da mlade kolege, učenike kuvarskog smera, uputi ih u tajne gastronomije.

(Telegraf.rs/Mačva press.rs)

Video: Potresne scene iz Zagreba, stotine sveća, molitve građana i neverica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    7. novembar 2018 | 11:06

    Немојте да трујете омладину причом о урбаном животу. Живети у неком БГ прчварнику и бити (због финансија) ускраћен одлазак на утакмице, зоо врт, концерт, музеј је БЕДА. Кад човек има пара, ни из села му ништа није далеко нит је за нешто ускраћен.

  • K

    7. novembar 2018 | 14:24

    Lepa devojka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA