Miroslav je izgradio pravi čardak ni na nebu, ni na zemlji: Njegova kuća lebdi u vazduhu, samo 25 centimetara je u steni (FOTO)

 
 ≫ 
  • 1

Svojeručno je izgradio kućicu u Oreovac, materijal sa prijateljima nosio na leđima

Miroslav je ispunio svoj dečački san Foto: Privatna arhiva

Još kao dete  Belopalančanin Miroslav Pavlović (64) sanjao je da na steni u ataru rodnog sela Oreovac izgradi kućicu. Želja mu se ostvarila osamdesetih godina prošlog veka kada je uz pomoć prijatelja izgradio za sebe građevinu neviđenu u ovim krajevima.

Na visini od dvanaest metara, na mestu zvanom Popov vrh svojim rukama izgradio je kućicu čiji deo od samo 25 centimetara stoji na steni, dok ostatak od dva i po metra bukvalno lebdi u vazduhu.

Pavlović kaže da je maštao o tome da da boravi na stene sa koje puca pogled na celu Staru planinu.

- Zavoleo sam tu stenu, smatrao sam je svojom i dok je bila tuđa. Čim sam se domogao novca kupio sam je od vlasnika i počeo da ostvarujem svoj san. Nije bilo lako, uspon je 70 stepeni, sav materijal smo izneli na leđima, gradili smo kuću dve sezone i postigao ono u šta mnogi nisu verovali - opisuje Miroslav nesvakidašnji građevinski poduhvat.

Poduhvat koji deluje neverovatno Foto: Privatna arhiva

Trudio se da izgradnjom ne naruši okruženje pa je cela kuća obložena prirodnim materijalom - drvetom. Do nje se stiže metalnim stepeništem koje je takođe Miroslav napravio.

- Kuća je površine deset kvadrata, plus terasa... Kad god imam vremena odlazim na to mesto, nekad sam a često sa porodicom. Nisam sebičan, želim da i moji prijatelji uživaju na ovom mestu, tako da su često ključevi od moje vikendice kod njih – priča Belopalančanin.

Kaže i da nema tih para za koje bi prodao svoju tvorevinu.

- Čovek sam samotnjak, volim da tu pobegnem od poslova i obaveza, da se osamim... to je divno mesto da se razmišlja, za vrlo kratko vreme se tu opustim i kad se vratim kući osećam se kao nov. To mesto mi pruža izuzetnu mentalnu relaksaciju... Mnogo razmišljam o prirodi, žao mi je što su ljudi zaboravili ko su i odakle su došli. Priroda i čovek su jedno, mnogo smo pogrešili što smo se izdvojili od nje. Biljke smo stavili pod plastenike, životinje na farme, to me strašno boli. objašnjava Pavlović.

Zadivljujuća građevina Foto: Privatna arhiva

Svoje savete, Miroslav je primenio u praksi pa u svom domaćinstvu gaji i biljke i životinje na prirodan način.

- Čuvam ovce, koze, svinje... sve u prirodi. U ishrani koristimo plodove prirode i uglavnom ono što sami proizvedemo. Trebalo bi da se vratimo prirodi, to je ključ za sve probleme koje muče čovečanstvo, i izgradnja te kuće bio je moj korak ka tome - zaključuje Pavlović.

(D.K.)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA