Otkrivena dugo čuvana tajna! Vrhunski starinski specijalitet od iznutrica spremljen na "Škembijadi" (FOTO)
Srđan Ristić iz Vranja pobednik je kulinarskog takmičenja "Škembijada", koja je po 11. put održana u selu Krševica kod Bujanovca. Kao nagradu dobio je kotlić, pehar i diplomu.
Stanojko Ilić Čiko, takođe ugostitelj iz Vranja, dobio je majstorsko pismo od organizatora ove manifestacije, i to za desetogodišnje učestvovanje. Ilić je i višestruki pobednik škembijade u Krševici.
Stanojko Ilić, majstor u spremanju škembe čorbe, kaže da je za ovaj specijalitet najbitnije da se iznutrice dobro očiste.
- Recept je isti godinama, u svemu tome je najbitnije da se juneće škembe dobro očisti. Škembe mora da se kuva minimum šest sati na laganoj vatri, kako bi čorba bila dobra. Dodajemo začine, kao i za sve ostale čorbe, najjednostavniji sastojci, a ukus na kraju bude vrhunski. Pored škembe čorbe, spacijalnost mi je i teleća glava u škembetu. To trenutno najviše spremam i među poslednjima sam u gradu koji u ponudi ima ovo jelo - dodaje Ilić.
On kaže da se kao vlasnik majstorskog pisma za spremanje specijaliteta od škembića, neće više takmičiti, već će učestvovati samo u revijalnom delu.
Zanat i umeće, Ilić je preneo na svog sina Boru, koji je ove godine u Krševici osvojio treće mesto u pripremanju škembe čorbe.
Pored čorbe od škembeta u Krševici se spremaju i pečeni šerdani, jelo od creva i džigerica, škembići pod sačem i glava u škembetu.
Za pripremu ostalih specijaliteta od iznutrica, prvo mesto, pehar i diplomu, osvojio je Stanimir Zdravković - Mice iz Bujanovca.
Manifestaciji je prisustvovalo oko 2.500 ljudi sa juga Srbije, kao i gosti iz Makedonije.
Na "Škembijdi" se takmičilo dvadesetak kulinara u pravljenju škembe čorbe, đuveča sa škembićima i ostalih đakonija od ove juneće iznutrice.
Organizator ovogodišnje manifestacije je MZ Krševica, Udruženje za očuvanje sela "Škembijada Kale - Krševica".
VIDEO: Održana Gulašijada, ovo su tajne uspešnih gulaš majstora
(S.T.)
Video: Mesečni horoskop za decembar Aleksandre Bjeljac
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
PETAR 1
Citajuci o "velicanstvenim" pobedama zeludac mi se okrece, jetra bol boluje a ovaj recept je melem za dusu.
Podelite komentar
Laborant
Bravo za majstor Noke,Imao sam čast da se lično uverim u njegove specijalitete i to više puta.Odličan tekst, bravo za autora.Kamo sreće da je ovakvih reportaža mnogo više, sa lepim temama.
Podelite komentar
Gidri
Le le ,dodje mi da sednem u kola i odem dole na skembice. Kakav je to specijalitet! I jos plus ljute papricice. Auh
Podelite komentar