Srećko je za nekoliko sati popodnevnog hobija zaradio 4.000 dinara i postavio nedostižan rekord u svom mestu (FOTO)
Obilne padavine tokom ovog leta stvorile su idealne uslove za razmnožavanje gljiva, pa su šume na jugu Srbije, uglavnom na padinama visokih planina bukvalno preplavljene lisičarkama, vrganjima i drugim vrstama "šumskog mesa". U selima ispod planine Oblik, Srećko Cvetković iz Vladičinog Hana, je sa majkom i prijateljem Draganom Stojilkovićem, za samo nekoliko sati nabrao 27 kilograma lisičarki.
- Nadali smo se da ćemo naći dosta pečuraka, ali iskreno ovolike količine ni sami nismo očekivali.
Obišli smo neke šume u selima Kostomlatica i Srneći Dol, ispod Oblika.
Nailazili smo na neobično krupne primerke lisičarki, a od onoga što smo ubrali nešto smo prodali, a one najlepše i najbolje smo ostavili za pohovanje, prženje i kiseljenje za zimu - kaže Cvetković.
On dodaje i da branje pečuraka, često služi za dopunu kućnog budžeta.
Otkupljivači ih ovog leta, nakon velike ponude plaćaju 100 do 150 dinara za kilogram, dok su one koje su se u aprilu i maju javljale u šumama na jugu Srbije otkupljivali čak i po 10 evra za kilogram.
Po lisičarkama i vrganjima naročito je poznato područje Poljanice, zatim padine Kukavice i Vlasine.
Iako deluje lako i primamljivo, branje pečuraka nije nimalo lak posao. Ustajanje u ranu zoru, hod po šumi, budna pažnja i traženje ovog skrivenog šumskog blaga, kako ga mnogi zovu, podrazumeva se za one koji krenu u branje pečuraka.
Lisičara ima u gustim šumama, ispod žbunova i grmova.
Rastu i na mrtvičavim mestima u šumi ili nedaleko od potoka, jer im dosta pogoduje vlaga.
Često su prekrivene debelim slojem prošlogodišnjeg opalog lišća, ali za prave gurmane, kao i one koji žele da zarade po nešto, ni ovo nije problem.
VIDEO: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?
(S.T.)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
жељко
То мајсторе
Podelite komentar
To lepo
Prosušiš i još skuplje prodaš od sirove.
Podelite komentar