≫ 

Dečaka (14) vezali za koš u beogradskoj školi, pa ga prskali bojom i vređali: Sve se dešavalo pred nastavnicom, na času fizičkog

 ≫ 

Majka prenosi reči psihologa: "Videćemo u ponedeljak, ne možemo sada ništa da preduzmemo. Nemoj nikom da prijavljuješ da ne bi ispao opšti haos"

Komentari

  • Ella

    11. jun 2018 | 12:06

    Svaka škola mora da ima psihologa i povremeno da se ispita razvoj dece.Da je zakon kao u inostranstvu ,deca bi bila zlato.U Austriji za psovki odma se ide kod socijalnog radnika,i pravi zbrka opomene se dobijaju i zovu odma roditelje na razgovor. Desi se da neki slučaj iskrsne jednom al drugi put ne. Zakon je kriv jer i prosfetni radnici nemogu nișta.mala plata i dosta obaveza a deca nemirna.Zakon kad bi bio oštriji naselja nebi bilo,al nažalost mirna i pametna deca ispaštaju.

  • ljubica

    10. jun 2018 | 20:38

    moja unuka je bila sva krhka nezna i ima pumpicu zbog alergijske astme neki decko je neprekidno tukao i maltrwtirao bacao joj pumpicu.profesorka nemackog jezika meni je rekla ima i druge skole upisite je bila je zena diplomata i sebe je smatrala da je nesto posebna otisla je ona sa muzem i odahnuli smo svi nije povela tog njenog miljenikavibsmirio se .

  • ljubica

    10. jun 2018 | 20:34

    i moj sin je trpeo nasilje u piznatoj najstarijoj skoli i njegova cerka koja je isla u piznatu oglednu skolu u centar beograda.morali smobda cutimo

  • Jasmina

    10. jun 2018 | 19:20

    Kažu da Aleksin zakon nije usvojen jer je previše oštar prema učenicima koji vrše nasilje i nije u skladu sa evropskim konvencijama o pravima dece !

  • Roditelj

    10. jun 2018 | 18:51

    Nasilje u školama se prikriva i to svi mi koji imamo decu u školama, odlično znamo ! Niko ništa ne preduzima a nasilje je sve veće i sve teže, ako ne računamo projekte i seminare na ovu temu, koji su odavno počeli da služe samo za karijerno napredovanje odgovornih u školama ili IN akcije za koje se škole utrkuju kako bi na svojim profilima zakačili oznaku renomirane organizacije koja stoji iza te akcije škola bez nasilja. Niko ne postavlja pitanje koliko koštaju ti projekti jer to se ne sme ali zato fraze i demagogija pršte na sve strane kada se nešto ovako desi. U poslednje vreme odgovorni iz ministarstva prosvete uglavnom ćute jer to je proverena metoda koju kopiraju škole, a i raspuste će pa nasilja neće biti uopšte !

  • Boris

    10. jun 2018 | 08:35

    Sve to se dešava zato što mislite da su deca glupava i da ne shvataju zakon.Znaju oni vrlo dobro šta se sme a šta ne i znaju da zakon kaže da su maloletni i da ne odgovaraju za svoje postupke.Do god je takav zakon imaćemo i maloletnicko nasilje.

  • Misko

    10. jun 2018 | 07:02

    Apsolutno razumem reakciju roditelja cija su deca zlostavljana i posle svega pitam se:Zasto ne ispisete dete iz te skole? Ne mogu roditelji da sprece ponovno zlostavljanje njihove dece. Jednostavno, preuzmes sudbinu deteta u svoje ruke i sacuvas ih od onih siledzija. Zasto moras skoli da prepustas da resava problem kad skola uporno zatvara oci pred tim problemom. Problem danasnje maloletnicke delikvencije su roditelji koje je uglavnom bas briga za svoju decu (cast izuzecima), ta deca su prepustena ulici gde sticu ponasanje od strane ostale problematicne dece. Mi generalno posrcemo kao drustvo u svakom smislu pa i u ovom. Savet roditeljima: Malo (malo je mozda preblaga rec za takve roditelje) bolje vaspitajte svoju decu, jer na njihovim plecima treba da opstane ova zemlja i ovaj narod, kad vec nisu za skolu naucite ih da nesto korisno rade i naucite ih opstoj kulturi i pristojnom ponasanju. Ako ni to ne mozete, dizite ruke od njega i ne radjajte vise decu, kad ne mozete da dovedete u red jedno dete. Bolje da nas Bela kuga pojede nego da imamo milion vrlo problematicne dece. Pozdrav svim razumnim ljudima.

    • 10. jun 2018 | 09:27

      Otupela

      @Misko

      Zašto bi ispisali dete koje je već psihički rastrojeno i time mu poslali poruku da svaki put kada u životu iskrsne problem- pobegne u mišiju rupu? Druga stvar- dalja škola još ako je dete sa poteškoćama u razvoju Ihaaaaa... Te nasilnike, potpisujem nije ulica vaspitala. Sve dolazi iz porodice. Dete od prvih dana uči posmatrajući a kasnije oponaša viđeno i na kraju to je ono što će biti. U našem slučaju je majka nasilnika već starija osoba, otac izgleda kao neko ko bi mogao da lema iz zabave ili ako mu se nešto ne sviđa. Svi su slatki na rečima a tek kako lažu za svoju decu, na kraju oni ispadnu oštećeni a tebi dete dolazi unakaženo, povređeno, razredni starešina jedva čeka da im vidi leđa, a kad ih vidi spreda- izdere se na njih, izdere se na roditelje kada ih zove da obavesti o novom incidentu za koji sva deca tvrde da je onaj drugi inicijator i da laže i razredni zna da je to dete veći problem jer sa njim su svi u sukobu a sa tvojim samo on i njegov najbolji drug. Otuđe stvari i uveravaju da su njihove, polome nekom detetu ruku, konstantno nešto ima u vezi njih i ništa. Ni trag od krivice na licu, zadovoljni jer su prošli ne samo nekažnjeno već su ispali i žrtve...kakve se sve poruke šalju svima njima? Jedino što bi mi možda bilo realno je da njegovi roditelji tutkaju neke novčiće, donacije, tamte za kukuriku, ono što nisu mogli da preokrenu i sakriju -smanjili im ocene iz vladanja koje će im sad popraviti ako budu "dobri" 3 dana! Nešto se razmišljam sada dok pišem ovo da moja teorija možda i ima smisla. Možda bi trebalo poslati pismo Prosvetnoj inspekciji i to što pre. Lepo moje dete njih sve pita "Dokle ću ja da budem kriv za sve?" ...dokle god im bude davao prilike za to e sad ili da primeni neki zahvat sa treninga što je zabranjeno zakonom a i kodeksom ili da ga dvakog dana nadlećemo kao helikopteri pa ko mu priđe- snimanje, dete okovati bubicama i spy kamerama da kad ode da se požali kako mu je rečeno pa ga izbace odande nakon što ga okrive i kazne jer diše podići tužbu iako materijal ne može da se uzme kao dokaz na sudu- biće dovoljno da ga pregledaju pa sami sakupe dokaze sa školskih kamera, sa semafora, iza škole, iz hodnika, jedino je svlačionica problem. Pored toga što smo razmatrali drugu školu i svaki put ga podsetim da postoji ta mogućnost i da ima rešenje ja se i dalje pitam kako pravno zaštiti dete i pomoći mu da ide ponosno a ne bežati i ćutati. Nisu valjda svi direktori škola sestrići inspektorima, ministrima, zaštitarima, policajcima...

    • 10. jun 2018 | 11:14

      brana

      @Misko

      Zasto da ispisu roditelji zlostavljanu decu iz skole i time ih dodatno uznemire?!Nasnici su ti koji moraju biti odstranjeni i proterani a ne da ostanu gde su her bi im to bila nagrada a maltretirano dete kaznjeno tako sto bi se osetilo jos vise odbaceno.Menjati zakon i za svaki veci prekrsaj detetu koje napravi ozbiljan problem onemoguciti nastavak skolovanja u istoj godini pa kad izgubi 1 ili 2 gidine razmislice ako ne on onda njegovi roditelji sto im dete ide na malu maturu sa 18 godina!

    • 10. jun 2018 | 18:32

      Ivana

      @Misko

      Bas tako, ko da je to jedina skola u gradu.Lepo se raspitas koja je dobra skola i ispises dete. Tako je moje dete trpelo mobing od drugova,nadtavnika, razredne, pedagoga i psihologa.Na polugodju 7.promenimo skolu, da napoenem iz najslabije u gradu , odemo u najjacu. Rodile smo se ponovo. Ni pola problema ni sa kim.Dete presrecno.Ja isto.Pa niste drvo, ako ne valja menjaj

    • 10. jun 2018 | 19:30

      Roditelj

      @Misko

      Znači rešenje problema je ispisati decu iz škole u kojoj trpe nasilje i dodatno ih traumirati na jedan trošak, kad već trpe da istrpe i promenu sredine u kojoj će uzgred svi znati zašto je izmešteno što je lepa meta nasilnicima u toj školi,a nasilnike ostaviti da targetiraju neko drugo ! Ne gospodine, rešenje problema je sankcionisati strožijim kaznama nasilnike ali i roditelje i odgovorne u školama ako ne reaguju na nasilje, ali bez izuzetaka. Problem rešen za mesec dana !

    • 15. jun 2018 | 17:39

      Ja

      @Misko

      Da to bi bilo najbolje rešenje ali to se ne dešava! Zakon se i dalje ne menja godinama! Tako da trenutno rešenje jeste ispisati dete i upisati u drugu školu.

  • Vesna Rovčević

    10. jun 2018 | 02:37

    Sve je drugačije bilo dok je Broz bio živ. Problematična deca siromašnih su proterivana u inostranstvo da se bave kriminalom, a problematična deca komunističkih funkcionera su postajali visoki funkcioneri i privrednici, čija deca danas su nasilnici što su naučili od roditelja Brozovih pionira.

  • Otupela

    10. jun 2018 | 01:42

    I "naša" škola se konačno provukla kroz sve vesti skoro. Škola "bez nasilja" gde svi odrasli kojima smo dali decu, naše jedino pravo bogatstvo s verom da će biti odgovorniji i neće dopuštati da deca to sama "reše" što često ne ostane na verbalnom sukobu. Kada roditelj digne 2 prsta da pita zašto je njegovo dete od kuće otišlo čitavo a vrati se izubijano, potučeno i posramljeno iz škole u kojoj niko od tih odraslih, pametnijih i odgovornijih nije primetio ništa. To dete je moglo biti žrtva porodičnog nasilja i ko bi mu pomogao? Zabole njih uvce! Samo čekaju da završi generacija jedna po jedna- takva u kakvu su se razvili i oni "ne mogu" (neće) da urade ništa. Kao smanjuju ocene iz vladanja i neće niže od trojke da daju, kažu da je to mali prestup za tako nisku ocenu?! Čekaj bre, od prvog razreda i narednih 8 godina da maltretira istu decu- to, jedno, dvoje zapuštene dece, ni jedna opomena, pretnja, razgovori, sastanci, smanjivanje ocene ne menja situaciju i očigledno ništa od toga nije uticalo da se ponašanje promeni, ili u školi niko nije polagao pedagogiju pa ni ne zna za bolje ili se podržava takvo ponašanje od strane zaposlenih i roditelja zajedničkim snagama. I tako njima kao promakne kada umlate dete na njihovom radnom mestu, tamo gde im je opis posla vaspitanje i obrazovanje. Žmure, ćute ili ohrabruju? Može li da se istraži koji su koraci potrebni da se preduzmu kako bi ovo možda neko stručniji od njih ispitao? Ima li kazne, da li zaista škola plaća kaznu? Čujemo da su deci iz odeljenja gde je najgore stanje što se tiče nasilnika nakon ovog incidenta ponudili šargarepicu da budu mirna poslednja 3 dana škole (valjda će doći inspekcija da prečešlja njihov trud i zalaganje pa se utronjali da će da popadaju kao kruške ako ovi nastave da divljaju). Neko se pita gde su tate. Tate kažu "Udri, tako smo i mi rešavali jednom zauvek" i onda dete koje prvi put to radi nije prefrigrano kao ono kome je usađeno od rođenja. Ono drugo to radi na kvarnjaka, da niko ne primeti. Šapuće na uvo ističući mane, vređajući porodicu, naročito se spominju bolne tačke, neuspesi, genetika, lomi se sadržina ranca ali da je ranac spolja čitav i deluje netaknut. To dete je neko debelo obrazovao kod kuće kako da radi te stvari da bi izbegao kaznu. Izmaltretirano dete traži podršku nekog starijeg,on samo opomene nasilnika jer nije video konkretan čin pa ne može ni da deluje drugačije. Pomoć od stručne službe je isto mrka kapa jer je drugo dete već odreagovalo na višenedeljno mučenje i udarilo svog mučitelja, baš kako je tata rekao. Ko je krivac? Ako su se međusobno batinali- oboje su krivi, ako se onaj koji je inicijator iskontrolisao- krivac je trplic. I eto, ono krivo, posramljeno, okarakterisano, zbunjeno. I sada mi treba da idemo na terapije, sa zdravim i pravim, vaspitanim i mirnom pošli u prvi razred a završavamo sa, na papiru huliganom ili "usijanom glavom", agresivcem i impulsivnom osobom koja je, da ne zaboravim i psihotična i šizofrenična i umišlja da ga napadaju a u stvarnosti ostajemo sa ludim, ljutim, povučenim detetom. Da njemu daju F dijagnozu, da strahujemo od suicidnih misli, da nikad ne oseti čar kad ostaneš sam u kući jer moraju svi da ti prate korake. Da ga obeležimo za ceo život? Nije lud onaj "mač, bato" kad je rekao da je škola debilana. Pošalješ dete a vrati ti se debil, nažalost surova istina. Neka su im živa i zdravata takva (ispeglana i namazana) njihova deca i neka tim kvazi roditeljima život podari dovoljno antidepresiva, da bar kroz mutan pogled isprate da li će to njihovo seme doživeti 50tu, 60tu ili će... daleko bilo. U potpunosti ću razumeti ako moj ogorčen komentar pisan od strane razočaranog roditelja ne bude objavljen ali bih bila zaista zahvalna da se posvetite ovoj temi i nađete odgovore na pitanja gde i šta dalje, ko je odgovoran a ko nadležan i ima li svrhe tražiti pravdu tim putem jer ovi kojima se prvo obratimo i pitamo ih za proceduru vešto kriju i prave se ludi, kao rešiće oni problem, nema potrebe da lutamo dalje. Godinu za godinom...

    • 10. jun 2018 | 10:21

      Nella

      @Otupela

      Draga Otupela, da kritikuje moze svako, da cujemo svi mi Vas: konstruktivan, primenjiv i zakonski predlog za brzo i uspesno resavanje istog!

    • 10. jun 2018 | 18:11

      Ja

      @Otupela

      Evo vam konkretan predlog. Decu za upis u skolu neka proceni grupa strucnjaka,znaci ne 1 vec najmanje 5.Decu okarakterisanu kao buduce probleme odvojiti i upisati u SPECIJALNU skolu namenjenu samo za njih.Onda kad skola pocne sa radom videcete kako ce biti roditeljima ciji "ljubimci" idu u takvu skolu.Mislim da ce vise razmisliti o njihovom ponasanju dok ce NORMALNA deca prodisati.

    • 10. jun 2018 | 21:07

      Ja

      @Otupela

      Zaboravila sam da dodam.U razgovoru sa mojom ćerom danas na tu temu a zabrinuta da bi neko mogao da gnjavi mog sina od 13 god moja ćerkica je rekla bratu."Ako te ko maltretira samo meni reci a ja dovodim celo odeljenje da ga naucimo pameti." I to je neko privremeno resenje.Ako ne sme roditelj kao punoletan ,braca i sestre mogu.Deco branite svoje!

  • МБ

    9. jun 2018 | 21:50

    Будући родитељи, ако не можете васпитавати своју децу, боље немојте рађати. Боље и да нас убије "бела куга" него да Србију преплаве оваква деца какви су ови мали насилници.

  • Ivan

    9. jun 2018 | 21:02

    Vratite ovlascenja uciteljima i resen problem. Otac sam i nisam za batine ali cinjenica je ta da se svako dete ne moze razgovorom dovesti u red, posto imamo na tonu ovih prepametnih bilo bi lepo da smisle neku pametnu kaznu za ovo!

    • 10. jun 2018 | 18:55

      Zoran

      @Ivan

      Drustveno koristan rad, izvuci ga pre velikog odmora, daj mu uzinu i za veliki odmor ga posalji kada deca uzinaju neka cisti smece i riba wc-ove.

  • Око за око...

    9. jun 2018 | 20:59

    Па после крив отац злостављаног дечака кад узме правду у своје руке.

  • mima

    9. jun 2018 | 19:55

    citam i ne mogu da verujem, pa drzavo preduzmite nesto protiv nasilja u skolama, ili ce to,preuzeti roditelji, pa onda bice svasta,

  • Mila Rosic

    9. jun 2018 | 19:53

    Ne iznenadjuje me reakcija psihologa. To je stereotip. Bez njih i pedagoga, ciji je posao promovisanje nakaradnih vrednosti, sve je bilo na mnogo visem nivou. Onda je skola bila skola...

    • 10. jun 2018 | 00:55

      Bas tako

      @Mila Rosic

      Uvek se nekako stane na stranu nasilnika,time sto skola zataskava problem a maltretirano dete pomisli da je zasluzilo nasilje drugara I kroz zivot" vuce" taj osecaj krivice I biva maltretirano od komsija,prijatelja pa kasnije I od supruznika. Nauci na ponizenja I batina jer niko ne kazni adekvatno "rulju"koja je jaka u coporu.

  • Nenad

    9. jun 2018 | 19:36

    Postoje popravni domovi, mnogo se deci gleda kroz prste. Jednog da posalju na prevaspitavanje, mnoge stvari bi se promenile

  • Blokovi

    9. jun 2018 | 19:21

    Vrsnjackog nasilja ima i u O.S.Jovan Sterija Popovic na Novom Beogradu i niko nista ne preduzima.Direktor i nastavnici zatvaraju oci i cekaju da problematicna deca zavrse skolu i onda ce svima biti lakse.Toliko o skoli i skolstvu.

    • 10. jun 2018 | 00:59

      Bas tako

      @Blokovi

      Slucaj:dete maltretirano.ide na razgovor kod psihologa ( nakom sto su razgovor sa psihologom obavili nasilnici) Savet psihologa:ne pricajte nista roditeljima a dete koje je maltretirano dobija preporuku od psihologa da nauci da se pesnici !!!!! Pametnom dovoljno

  • CHE

    9. jun 2018 | 18:45

    SVE MAJKA MAJKA . IMA LI TO DIJETE T A T U ...?

    • 9. jun 2018 | 18:54

      Ateista senior

      @CHE

      Bolje mame ,tate reaguju drugačije...

    • 9. jun 2018 | 18:56

      Milan

      @CHE

      Roditelje drastično kažnjavati. Neka obuzdaju balave siledžije.

    • 9. jun 2018 | 19:03

      ???

      @CHE

      To je najbitnije u celoj prici

    • 9. jun 2018 | 19:19

      Wohoo

      @CHE

      Ovde nije tema "A gde je tata ? ". To tebe ne treba ni da zanima. Ovim se treba na put stati! Svako svoje treba zaštititi od ovakvih. Ja svoje nisam rodila da ga druga deca ponižavaju i upropaste detinjstvo !!!

    • 9. jun 2018 | 19:19

      Wohoo

      @CHE

      Plitko,druže. Plitko razmišljanje !

    • 9. jun 2018 | 20:38

      s.t

      @CHE

      Sta te zanima dal ja imam tatu.

    • 10. jun 2018 | 22:02

      Lola

      @CHE

      GDR je tata!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA