Rehabilitacija Nedića i dalje pod znakom pitanja, ali je dobio plaketu: Srpska crkva slavi lidera "vlade marioneta" iz Drugog svetskog rata

 
  • 2

U crkvi su odbili da komentarišu zašto imaju plaketu u čast kolaboracionističkog lidera Drugog svetskog rata Milana Nedića

U crkvi Sv. Marka u zapadnom srpskom selu Majur stoji plaketa u znak zahvalnosti jednom od lidera u vreme Drugog svetskog rata Milanu Nediću, nazivajući ga "spasiteljem Srba" tokom sukoba. Nikome nije jasno zašto, a u crkvi su odbili da komentarišu zašto imaju plaketu u čast kolaboracionističkog lidera Drugog svetskog rata Milana Nedića koji je tokom nemačke okupacije prevodio "vladu marioneta".

4 svedoka, 5 istoričara, obimna dokumentacija i nezadovoljna javnost: Oprečni stavovi povodom rehabilitovanja Milana Nedića

"Za general Milana Nedića ... u znak sećanja na spasitelja Mačvanskog kraja i Srba u Drugom svetskom ratu", stoji na natpisu na plaketu. Potpisao je crkveni dobrotnik Ilija Pavlović.

Plaketa je postavljena iznad ulaza u crkvu 1995. godine, kada je izgrađena, rekao je za BIRN lokalni sveštenik Vlada Jevtić.

Foto: Wikipedia/Peacemaker67,Matija

- Memorijalna ploča je postavljena tamo po završetku crkve - rekao je Jevtić.

Ni Jevtić ni Srpska pravoslavna crkva nisu želeli da komentarišu istorijsku ulogu Nedića.

BIRN je pronašao sliku na Fejsbuk stranici ekstremno desničarske srpske organizacije koja ga je objavila u znak obeležavanja godišnjice Nedićeve smrti prošlog meseca, a takođe se može videti i na verziji Vikipedije na srpskom jeziku.

Pripadnici 369. pojačane pešačke pukovnije Hrvatskog domobranstva tzv. NDH, pridodati Vermahtu, negde na Istočnom frontu jula 1942. godine. Foto: Profimedia

Nedić je bio na čelu tzv. Vlade narodnog spasa, vladavine marioneta u Srbiji tokom Drugog svetskog rata koji je delovao od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine.

Na kraju rata, pobegao je u Austriju, ali su ga saveznici predali komunističkim vlastima Jugoslavije koji su preuzeli upravljanje nakon Drugog svetskog rata.

Nedić je optužen da sarađuje sa Nemcima i izdaju, ali je slučaj prekinut kada je izvršio samoubistvo u zatvoru u februaru 1946. godine.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Njegova posthumna rehabilitacija se trenutno razmatra pred Višim sudom u Beogradu, na zahtev njegovih potomaka.

Tokom procesa, istoričar koji je favorizovao rehabilitaciju tvrdio je da Nedićeva vlada nikada nije ubila ni jednog od srpskih Jevreja, iako je širila antisemitsku propagandu.

Međutim, drugi istoričar se pozvao na nemačke izvore prema kojima je Nedić sebe video kao srpsku verziju lidera francuskih kolaboracionista Maršala Petena.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kića

    27. mart 2018 | 15:29

    Pod srpstvom i religijom svašta se potura i krije Najviše ih zloupotrebljavaju ekstremni nacionalisti i šovinisti.

  • Miroljub

    26. jul 2018 | 14:47

    Da li je moguce da neko normalan veruje u nevinost Draze, Pavelica, Kalabica, Nedica i drugih izroda ljudskog roda? Ljudi , samo nastavite da se trudite da rehabilitujete zlocin i zlocince. Na srecu, sve nas budnim okom posmatra Veliki Tvorac.Dobicemo sigurno zasluzenu nagradu za nas doprinos Istini. Samo napred braco u nove falsifikate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA