Srbija na nogama zbog poplava: Na jugu i zapadu zemlje vanredna situacija, evo kakva situacija nas očekuje narednih dana

 
 ≫ 
  • 2

Među poplavljenim mestima su Prokuplje, Kuršumlija, Zaječar, Doljevac...

Vodostaj Dunava od juče je u opadanju, nivo Drave i Tise stagnira, dok nivo Save, Drine i Morave od juče raste, stoji na sajtu RHMZ. U mnogim mestima došlo je do izlivanja, zbog čega su mnoga imanja i domaćinstva poplavljena.

Toplica neće večeras dati narodu da spava: Na kritičnim tačkama je sve spremno, ljudi se mole da reka ostane mirna (VIDEO)

Među poplavljenim mestima su Prokuplje, Kuršumlija, Zaječar, Doljevac... U ovim mestima proglašena je vanredna situacija, a stanje je zabrinjavajuće, pa su brojne službe na terenu.

U Prokuplju se srušila kuća zbog klizišta, a do sada je evakuisano 80 ljudi, među kojima je 35 dece. U Doljevcu je evakusano 13 osoba, a među njima je i beba.

Prema RHMZ-u, temperature vode su: na Dunavu oko 1.5°C, na Savi oko 2.6 °C, na Velikoj Moravi oko 2.2 °C, na Tisi oko 1.4 °C i na banatskim vodotocima oko 1.2 °C, što je ispod prosečnih vrednosti temperatura vode za mart.

Srbija je u stanju pripravnosti zbog poplava: Sve snage će odmah reagovati, u ovim gradovima je već proglašena vanredna situacija (VIDEO)

Foto: hidmet.gov.rs

Velika količina vode i poplavljen kolovoz od jutros su uslovili obustavu saobraćaja na deonici Kruševac - Ðunis, zbog izlivanja reke Južne Morave u mestu Ðunis, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

SRBIJI PRETE NOVE POPLAVE: Raste vodostaj na Velikoj Moravi i rekama u Pomoravlju, na jugu vanredna situacija

Prema podacima Uprave granične policije, zadržavanja za teretna vozila na izlazu iz Srbije na prelazima Batrovci i Šid su 120 minuta, a na Gradini 100 minuta.

Foto: hidmet.gov.rs

Na graničnom prelazu Gostun saobraćaj je obustavljen zbog odrona na putu u međuprostoru. Na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

U Lučanima stanje pune pripravnosti

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Lučani doneo je naredbu o stanju pune pripravnosti, što podrazumeva stalna dežurstva i preventivno delovanje,  istakla je predsednica opštine Lučani, Vesna Stambolić.

Na sednici je doneta naredba o preduzimanju preventivnih mera zaštite od elementarnih nepogoda, što podrazumeva stalna dežurstva i preventivno delovanje. Dakle, pratimo stanje na terenu kako bismo mogli da reagujemo na vreme. Situacija je u ovom trenutku pod kontrolom, nema izlivanja reka i potoka. Sva javno-komunalna preduzeća su stavila na raspolaganje svoju mehanizaciju, kako bi se omogućilo kvalitetnije čišćenje vodotokova, ukoliko za to bude potrebe.

Prema procenama Štaba za vanredne situacije, narednih dana u Lučanima se ne očekuje veći obim padavina, ali se očekuje porast vodostaja reke Bjelice zbog ubrzanog otapanja snega.

VIDEO: Srbija je bila pogođena katastrofalnim poplavama 2014. a reke su ponovo pretile i 2016:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Stefan iz Priboja je na Floridi: Snimak kako izgleda SAD nakon najjačeg udara uragana Milton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    5. mart 2018 | 08:52

    znam da je priroda mocna i da sa njom nema igre, ali da li ce ikada neki opstinar ili neko iz vodoprivrede biti pozvan na odgovornost zbog poplava.zar je moguce da isti potoci i iste reke plave ljude godinama, a kazu nam da se velika sredstva izdvajaju za odrzavanje korita.ja bi razumeo da smo pored amazona ili nila, ali mi nismo pored tih reka.da je ovaj narod pametan pa da tuzi vodoprivredu za stetu koju trpi zbog najmanje kise koja padne.da li vi znate sta znaci da vam u 10 godina ista reka, koja je do kolena duboka, tri puta poplavi kucu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA