Strah, suze, mrak i sećanje na svoj dom! Mladi migranti i deca kroz svoje slike izrazili ono što ih najviše "boli"

 
 ≫ 
  • 1

Ovo su crteži izbeglica koji borave u Prihvatnim centrima Adaševci, Principovac, Preševo, Kikinda i Obrenovac

Sa kakvim osećanjima se susreću migranti na putu od rodne do “obećane” zemlje” i šta se krije u njihovim srcima, mogli smo da vidimo kroz neobičnu izložbu “Boje života” koja je održana u Kulturnom centru u Kikindi.

Nekoliko desetina radova deca i mladih migranata nastali su na likovnim radionicama u organizaciji SOS Dečija sela Srbija.

Danijela Pejatović iz SOS Dečija sela Srbije, istakla je da je uz pomoć programa “Solidarnost” i akademskog slikara Miloša Ostojića izložba organizovana u nekoliko gradova.

Foto: Telegraf

- Ovo su crteži izbeglica koji borave u Prihvatnim centrima Adaševci, Principovac, Preševo, Kikinda i Obrenovac. Naišli smo na pozitivne reakcije javnosti, bitno je da znamo šta mladi i deca osećaju, a najbolji način da oni to izraze jeste kroz likovnu umetnost - kaže nam Danijela.

Igor Stojilović iz Centra za omladinski rad, kaže da je cilj radionice da se kroz “Mobilni omladinski klub” spoji domaće stanovništvo sa mladim migrantima.

Foto: Telegraf

- Želja nam je da se dve kulture i dva naroda razumeju, da se sve podigne na jedan nivo znanja i razumevanja za ljude koji prolaze mukotrpan put od svoje rodne zemlje pa do Evrope.

Na slikama koje jasno ističu osećanja mladih najviše se mogu videti delovi prirode, krivudave staze, zračak svetlosti koji izlazi i tame, kuće, silute u mraku, po neka suza i nebo predstavljeno kao nada za novi početak.

Foto: Telegraf

Nakon izložbe organizovana je prva u nizu aktivnosti koje Centar za omladinski rad i JAZAS Novi Sad sprovode u okviru projekta „Mobilni omladinski klub – podrška deci izbeglicama i migrantima“, sa ciljem poboljšanja položaja izbeglica u Srbiji i negovanja tolerancije u lokalnim zajednicama.

Foto: Telegraf

Tako su, ovog utorka, u okviru prostora Kancelarije za mlade i Kulturnog Centra u Kikindi, za decu i mlade iz Prihvatnog centra Kikinda i decu i mlade iz lokalne zajednice organizovane društvene igre, radionica origamija i muzičke radionice.

Foto: Telegraf

Ovakve aktivnosti u buduće će se u Kikindi sprovoditi nekoliko puta mesečno, a plan je da se spektar aktivnosti proširi i na sportske, kao i kreativne radionice poput rada sa glinom i radionica jezika. Izložba” Boje života” postavljena je do 15.decembra.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    14. decembar 2017 | 22:38

    Nasa kuca u krnjaci u igjoskoj 12od gradnje komsije nurudina bejmena kuca nam tone i mi cemo je crtati ja moja unuka i moj sin ljubica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA