Bliži se Aranđelovdan: Ovih 10 stvari morate da imate na slavskoj trpezi!
Slava se sprema u skaldu sa mogućnostima, ali osim sveće, kolača, vina i žita, koji su obavezni na trpezi, taj dan sve domaćice se potrude da pripreme najlepša tradicionalna slavska jela
Sezona slava je otvorena, juče smo proslavili Đurđic, a sledeća velika slava koja nam predstoji je Sveti Arhangel Mihailo ili narodski rečeno Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra.
DA LI NA ARANĐELOVDAN TREBA SPREMATI ŽITO? Patrijarh Pavle je Srbe upozorio na to
Slava se sprema u skaldu sa mogućnostima, ali osim sveće, kolača, vina i žita, koji su obavezni na trpezi, taj dan sve domaćice se potrude da pripreme najlepša tradicionalna slavska jela.
Na trpezi se obavezno nađu hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert, ali ovih deset jela se nalaze na skoro svakoj slavskoj trpezi, pa krenimo redom.
1. Žito
2. Slavski kolač
3. Meza
4. Pita/rolati/slana torta
5. Supa
6. Sarma
7. Pečenje
8. Ruska salata
9. Kolači
10. Torta
Slavski kolač je hleb koji domaćica umesi, a ukućani uz molitvu prelivaju vinom kao simbolom Isusove krvi, zatim ga presecaju. Kolač se pravi u okruglom obliku, a izgled samog kolača zavisi od spretnosti domaćice.
Ovaj hleb je neizostavni deo srpskog običaja, pa se gosti koji dolaze na slavu, uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina, posluže i parčetom kolača.
Bogato postavljen slavski sto na kome se nalaze razna predjela lepo dekorisana svakako su sastavni deo slave.
Od hladnih predjela tu su obavezno meza, uglavnom suvomesnati proizvodi, sir, kajmak, pite i kiflice. U zadnje vreme se na slavama često nađu slani rolati i torte.
Nakon hladnog predjela služi se supa. Nekad pileća, juneća, teleća, ali zna se - makar pola kutlače radi reda, važno je da bude topla.
Sledi sarma spremljena po tradicionalnom receptu. Svaka domaćica ima svoju tajnu slavske sarme, manje belog luka, više bibera da se bolje "zalije", ali teško da možemo zamisliti slavu da nas već na hodniku ne dočeka miris kiselog kupusa.
Idealna za svaku slavu: Prava, domaća, srpska sarma u zemljanoj posudi (VIDEO) (RECEPT)
Nakon jedne sarme "da ne uvredimo domaćicu" dolazi valjda omiljeno jelo kumova i slavskih zvanica, pečenje. Najčešće svinjsko, ponegde i jagnjeće, ili kombinacija ova dva, a u zavisnosti od navike i broja gostiju.
Uz pečenje salate su neizostavne. Osim kiselih krastavaca, paprika, kupusa, turšije, ajvara, ruska salata je omiljena kod srpskih domaćica. Ova salata je obavezna, a druge ako se stignu napraviti.
Šlag na tortu - desert neko voli sitne kolače, neko torte. Sitni kolači su veoma popularni, jer su praktični "za u ruku" posebno oni u minjončićima. Od torti su najpopularnije čokoladne i voćne, ali kako iskusni gosti kažu za njima ne zaostaju "kinder" i "puslica" torta.
(j.kulas@telegraf.rs)
Video: Vučić: Rekonstrukcija Vlade od marta do juna, sa nekima da se pozdravimo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasa
Ne moramo ako nemamo,sigurno su ovo sve nasi stari pravili,slava je jednostavnost a ne komplikovanost...
Podelite komentar
Ros
I da uzmes kredit
Podelite komentar
Lina♧♢♡♤♡
Ka mislim da se ne pravi žito za aranjdjelovdan
Podelite komentar