Upoznajte tradicionalne ukuse Srbije
Kad god želimo da pohvalimo neko jelo, kada želimo da istaknemo njegov pun i bogat ukus i kvalitetne sastojke, kažemo da je "kao iz bakine kuhinje".
Ništa nam kao miris i ukus tih jela ne budi sećanja. Koliko je vremena prošlo od kada nismo probali neko staro jelo pripremano na tradicionalni način? Zato je Coca-Cola pokrenula serijal "Nezaboravni ukusi Srbije" koji se emituje na zvaničnoj Coca-Cola Facebook stranici, kako bi se sećanja na neka od najautentičnijih jela iz svih krajeva Srbije vratila i to pravo na porodičnu trpezu.
Voditelji, Igor Marković i Filip Ugrenović, kulinarski entuzijasta i radijski voditelj, će nas provesti kroz razne delove Srbije. Od Vranja do Zrenjanina, preko Boljevca do Ljiga, na sve četiri strane odakle nam donose autentične ukuse tih krajeva, a sve zabeleženo kroz 12 epizoda.
Vraćaju nam sećanja na cipovku, belmuž, šufnudlu, samsu sa trljanicom, janiju, bungur i mnoge druge... U novoj epizodi nam iz istočne Srbije iz mesta Rogljevo, otkrivaju tajnu prepreme belmuža koji je ime dobio po belom siru, a ono "muž" jer je smatran za pravo muško jelo ovog kraja. Belmuž čine dva sastojka, sir i projino brašno. Ostatak je u veštini spremanja, konstatnom mešanju i strpljenju. Kao i na kraju svake epizode, tako i u ovoj Ivan je inspirisan tradicionalnim receptom, dodao malo savremenosti i na taj način dočarao gledaocima modernu verziju koju mogu uvrstiti na svoj svakodnevni meni.
Coca-Cola je savršen pratilac uz hranu, bilo tradicionalnu bilo modernu, tako je i pratilac starih zanata, te su kao najava ovog serijala napravljena i dva ručno rađena bilborda. Štrikani bilbord sa motivima Zapadne Srbije postavljen je nedavno na Zlatiboru, dok je u Pirotu osvanuo tkani bilbord sa šarama tipičnim za pirotske ćilime.
(Telegraf.rs/ PR)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.