Ako je kupovni ajvar 119 dinara, zašto je domaći 450? Prava istina o tome šta se u koji od njih stavlja (FOTO)

Komentari

  • Mila

    22. septembar 2019 | 21:26

    Jeste da je tekst od pre dve sezone, ali nema veze. Cene paprike su i tad bile između 80-130 din/kg. Tako da je u startu smešna analiza da samo paprika po tegli od 2,8 ili 3kg, ne košta ni 200din. Odnosno kako je napisano prosek 150 din 🙄 Niko ne ceni ovde nečije ruke, rad, a sve je skupo kad treba da se plati. Iskreno, posle svake završene zimnice, ne bih prodala teglu ni za 1000 din.

  • Saša

    12. septembar 2017 | 10:50

    Braća Makedonci su velemajstori za ajvar. Većina trgovinskih lanaca kao svoju robnu marku ili kao ekskluzivni uvoznik poručuje/kupuje izmedju ostalih i super kvalitetan industrijski ajvar u Makedoniji. Ja kupujem Mama's u Delhaize radnjama i odličan je, mada ima i drugih odličnih ajvara za 500-600 dinara. Ne bih ih poredio sa pijačnim kad vec ne znam u kojim uslovima je pijačni radjen, ja ga i ne kupujem. Svuda na Zapadu, u Turskim prodavnicama pretežno, gastarbajteri mogu kupiti vrhunski Makedonski ajvar za 3-4€ po tegli od 720 gr - jeftinije nego u Srbiji a plate su tamo čujem "malo" veće nego kod nas. Srpski ajvar gastarbajterima ne bi trebao nedostajati jer je najbolji domaći Srpski ajvar na nivou dobrog, uprženog Makedonskog (industrijskog). Tehnologija je otišla daleko ispred potreba za ručnom proizvodnjom ajvara pa jedna linija može peći pet tona paprike na sat (10 šlepera na dan), oprati, očistiti, oljuštiti, iscediti, upržiti, upakovati. Jedna takva linija (Made in Turkey) je i u Beogradu i radila je za najveće lance marketa (ima i na jutjubu nekih manjih ajvar linija). Inače, ja sam Nišlija (Južnjak), živim u Srbiji i mislim da znam šta je dobar ajvar. Fora, osim u kvalitetu sirovina, je i u suvoj materiji - koliko ćemo pustiti vode da ispari iz šerpe. Moj Kum voli "suv" ajvar upržen od 4 kg paprike, meni se ne dopada, ja volim kremast... Pozdrav

    • 27. oktobar 2017 | 18:35

      Jelena

      @Saša

      Reci da je najbolji srpski ajvar na nivou makedonskog industrijskog, je lupetanje. Probala sam makedonski i veoma je dobar ali taj kupovni nema veze s domacim ajvarom.

    • 21. septembar 2020 | 11:28

      Kole

      @Saša

      Smesno je I uporedjivati sa domacim,u tom makedonskom mogu se naci I samlevene drske od paprike ,ni rakije nisi sve iste ima za 500 din a ima I za 5000 din.bolje kupiti jednu teglu domaceg ajvara nego pet industriskog .

  • Vera

    11. septembar 2017 | 21:29

    Odlican je taj ajvar 😊

  • Krkiša

    11. septembar 2017 | 20:49

    @Marina Ne možemo svi sve raditi niti može svako u svemu biti velemajstor. Pa tako i u pravljenju ajvara. Zato i postoji specijalizacija poslova. Lako je sa hrpom para probrati najbolju sirovinu na pijaci pa reći kako se od toga dobio dobar ajvar. Prava veština je kako od jeftinijih sirovina napraviti nešto dobro. Ili kupiti nešto dobro a da nije preskupo.

  • Novica

    11. septembar 2017 | 20:49

    Sta mislite o onom makedonskom "Bas Ajvar"? Mislim da ga pravi ViPro iz Gevgelije.

    • 11. septembar 2017 | 21:11

      Danče

      @Novica

      Dosta se ajvara uveze iz Makedonije pa pod raznim našim markama prodaje kod nas . Toga naročito ima u velikim tržnim centrima i trgovačkim lancima kada oni prodaju to pod svojom markom-brendom . Msm markom toga trgovačkoga lanca .

  • Miċa iz kafića

    11. septembar 2017 | 20:43

    Mogu ja još koju "pametnu"? Čitajuċi ovaj članak i komentare tek sam sada shvatio u čemu je pravi smisao života. Pa naravno u ajvaru. Svaki dan života koji je protekao bez ukusa ajvara je bačeni dan života.

    • 11. septembar 2017 | 21:14

      Danče

      @Miċa iz kafića

      Ajvara nikada dosta . ;-)

    • 11. septembar 2017 | 21:25

      Miċa iz kafića

      @Miċa iz kafića

      I da dodam: Apelujem na dobre i vredne domaċine i domaċice i fanove ajvara da se ipak zbog toga ukusnoga i jestivoga zlata ne zavade međusobno čiji i koji je ajvar bolji. :) Nismo valjda postali toliko probirljivi i skloni svakakvome izvoljevanju i prenemaganju? Ili mi to źivimo nekoj Švajcarskoj pa da to tako možemo? Viva ajvar!

  • Dusanka

    11. septembar 2017 | 20:33

    Smarac :Ne ja da nemam obrazovanje ,vec ti .Ocigledno je ,da ti imas i osnovnu školu ,znao bi sta je uranijum i koliko ostaje u zemlji, kad je bačen .Ostaje hiljadama godina i rasprsi se vetrom i raznese svuda .Da znas da koristiš internet ,mogao si to da pročitaš ,koje su posledice bombardovanja .Mozes da pročitaš i to zasto u Srbiji ima toliko raka i leukemije i ne samo kod nas ,vec na prostoru bivse Jugoslavije .Da ti ne pričam nista stručnije jer ti to nečes razumeti .Za tvoju informaciju, imam zavrsen fakultet i znam daleko vise od tebe ,po tom pitanju .Kad pises i kritikujes,prvo se informiši -nauci ,pa onda pisi da bar ,ne ispadneš glup ,kao sada

  • cko

    11. septembar 2017 | 20:15

    Nemastina poradja oportunizam i stimulise cirkulaciju neistina. Ako je kilo ekstra crvene paprike u supermarketima Beograda 60 din, na jugu je na dzak prodaju za 30-40din za kg. Ta tegla u Srbiji, gde je srednja plata 40-ak hiljada, nikome za 500 din ne treba. Zlatna mu je cena 300 din,iskreno se nadam da ce se neko dosetiti da ga na industrijskom nivou proizvede za te pare i da potuce ovakve entuzijaste.

  • Salvatore

    11. septembar 2017 | 20:15

    Ovima sto je skupo,neka za 150 din naprave teglu dobrog ajvara!!!

  • Vesna

    11. septembar 2017 | 20:11

    Sta se raspravljate.Kupite na pijaci sve sta treba imate na internetu razne recepte za ajvar idite kuci i spremite.Pa da vidite zasto je ovaj ovoliko a onaj onoliko.Srecan rad i prijatan rucak.

    • 11. septembar 2017 | 20:29

      Jugoslav

      @Vesna

      Svaka čast, dobro rečeno! Živimo u gradu i sami pravimo ajvar i pindjur, pravi Rrbski kao sa juga Srbije! Pravi domaći ajvar nije lako da se napravi zato i nije jevtin a onaj iz trgovine je nula naspram njega!

  • Krkiša

    11. septembar 2017 | 19:58

    Sve je to fino ali ne možemo se svi vraċati u prvobitnu zajednicu pa svi da pravimo kuċi domaći ajvar, đem, pekmez... Ko ima vremena neka izvoli. A više sam uvek voleo vojnički pasulj iz velikoga kazana nego kada ga kuċi skuvam.

    • 11. septembar 2017 | 20:12

      Marina

      @Krkiša

      Nadobudni covece zašto je pravljenje zimnice vraćanje u prostoriju. Pa prirodno i zdravo je sada u trendu ako nisi znao.

    • 12. septembar 2017 | 00:39

      Jeca

      @Krkiša

      Hehehe djem... E nepismeni...

  • Jeca

    11. septembar 2017 | 19:45

    Ajvar nije ajvar ako nema plavi paradajz. Ovaj od paprika je nikakav, nekako sirotinjski...

    • 11. septembar 2017 | 19:54

      Dare

      @Jeca

      Sedi 1,patlidzan se dodaje samo zbog kolicine.pravi ajvar je sa cistom paprikom

    • 11. septembar 2017 | 20:00

      Marina

      @Jeca

      Plavi paradajz ajvar kvari.

    • 11. septembar 2017 | 20:03

      Valentina

      @Jeca

      Pravi ajvar je crvena pecena paprika,ulje i so...sve ostalo su razne varijacije koje imaju ime....pindzur,malidzano....

    • 11. septembar 2017 | 20:23

      Gaga

      @Jeca

      Tacno ,ukusniji i ublazi papriku.

    • 11. septembar 2017 | 20:38

      ...

      @Jeca

      Ili ti patlidzan... ☺

  • Cika Velja

    11. septembar 2017 | 19:44

    Boze svemocni na nebesima...znas li makar Ti sta mi jedemo???

  • Goran

    11. septembar 2017 | 19:41

    Neko vozi juga,a neko mercedes

  • Jeca

    11. septembar 2017 | 19:35

    Kakav je to ajvar za 119 dinara?

  • majka

    11. septembar 2017 | 19:21

    mici iz kafica dobri covece ko zna da pravi ajvar on i zna da oceni kvalitet.moj otac je govorio daj onome ko zna da radi da rukovodi

    • 11. septembar 2017 | 19:30

      Mića iz kafića

      @majka

      Tako je i hvala na savetu. Evo ja uživam u domaćem ajvaru čak i dok čitam o njemu. A još više bi uživao kada bi ga probao pa uporedio. Slovo je slovo a zalogaj je ipak zalogaj. Ih, ide ajvar uz sve.

    • 11. septembar 2017 | 19:34

      Veka

      @majka

      Ma sigurno zna i Mica iz kafica sta valja.Nego se verovatno malo pravi lud da se ogrebe o druge i isproba domaci ajvar i druge domace specijalitete. :-D

  • majka

    11. septembar 2017 | 19:19

    nekada smo pravili ajvar od sto kg.ja sam sa mojom majkom a pisle smo mi kuci unapred izbusim papriku i bude cista bez semenki i pece se nesme dok se ljusti da se kvasi vodom..celu noc se cedi i kada se melje nema nista osim paprike onda je lep ajvar.iznenadila sam se kada sam videla neke domacice peru pecene paprike.

  • Milos

    11. septembar 2017 | 19:17

    Pa i u radnjama imate ajvar za 120din,ali imate i za 500din,probao sam oba,ovo za 120din nije ajvar,nego kasha.

  • Ja

    11. septembar 2017 | 19:03

    Slazem se, tuga je to sto retko ko moze da priusti ajvar, pa makar i taj industrijski. A samo da dodam i ovo, samo onaj ko nikad nije probao pravi, domaci ajvar, moze da tvrdi da tu nema neke razlike. Jedino im je boja slicna i tu svaka slicnost prestaje. I jos nesto, svugde na ovom svetu se prilikom kupovine nekog proizvoda placa i vreme koje je neko utrosio za proizvodnju. Znaci mozete vi mozda nekom magijom i izracunati cenu od 200, 250 dinara za teglu, a gde je tu necije vreme, trud? Zakljucak: ne smem da pomislim sta ide u taj od 119 dinara i kako se pravi!

  • Mića iz kafića

    11. septembar 2017 | 19:00

    Mašala u nas domaċina i domaćica. Tema o ajvaru ode skoro na 100 komentara. Nego verujem ja na reč da je domaći ajvar odličan ali bi još više verovao kada bi ga probao. Pa ima li ko da zove na degustaciju domaćega ajvara? Da kao objektivni žiri dam svoju skromnu ocenu kvalitete. I preporuku štaviše.

    • 11. septembar 2017 | 19:17

      Veka

      @Mića iz kafića

      A da zasuces rukave i ocistis koju kilu paprika za ajvar? :-D

    • 11. septembar 2017 | 20:00

      Krkiša

      @Mića iz kafića

      Ništa bez sajma ajvara da se uverimo jesu li svi baš toliki domaċini kao što se vole pohvaliti.

  • luna

    11. septembar 2017 | 18:49

    Nista joj ne fali, ukusna je.

  • Savamala

    11. septembar 2017 | 18:44

    Evo jenog korisnog saveta ispecite paprike u jesen neociscene u zamrzivac.Kada pozelite taj skupoceni ajvar izvadite kesu paprika 15-20 ocistite pa u secka da u kalu serpu i uprzite kolicinu za jedan dobar rucak ili veceru. Nema dva dana crnackog posla imate svez ajvar salatu impresionirani i vi i prijatelji....

  • Robert Horvat

    11. septembar 2017 | 18:41

    Zašto je lit.mleka 95.din,dok 1.5 lit mineralne vode,blizu 300 din.da ne precenjuju neki .sigurno gaje izvore pa ih muze pa mlekare razblažuju....

    • 11. septembar 2017 | 19:44

      Jeca

      @Robert Horvat

      Pa zato sto se u poslednjih petnaestak godina mleko u velikim mlekarama pravi od mleka u prahu, uvoznog a ne od svezeg mleka. Batalite velike mlekare, sve su to prevaranti, unistili su stocarsku industriju, a i male proizvodjace...

    • 11. septembar 2017 | 20:34

      Natasa 69

      @Robert Horvat

      Potpuno ste u pravu!

  • Zoncha

    11. septembar 2017 | 18:07

    Kaže g-đa ostane joj 50 dinara,e pa ja sam iz Leskovac i juče sam napravio 12 tegli ajvara.To zadovoljstvo me košta sa paprikom,zejtinom,soli,teglama oko 2.200 dinara pa vi računajte.U svakom slučaju je domaći bolji,jer onaj u marketima je samo živo samlevena paprika i dobro ukuvana.Tolko od paprikara...

  • GazaliGurgani

    11. septembar 2017 | 18:04

    To Znaci, Ajvar prvoklasni iz makedonije, u Makedoniju 800 gr 1,20 € Ajvar vitaminka Banja Luka u inostranstvo 3,20 € Ajvar Beogradski 4,20 € u Beogradu !!!

  • kao i sve bakesladjama

    11. septembar 2017 | 17:39

    kad bi ti što komentarišu kupovali ajvar ni u snu to ne bi rekli ali to pišu oni što nisu videli papriku i ajvar kuvali pa lupetaju neka skuvaju od pečene paprike ja prva kupujem po 180 din

    • 11. septembar 2017 | 18:05

      Sale1971

      @kao i sve bakesladjama

      Šta pričaš,kupovni ajvar je katastrofa,kada moja žena napravi običan pindjur je ukusniji od jeftinog ajvara!

  • Kika

    11. septembar 2017 | 17:27

    Ljudi, Pravio sam za vikend ajvar sa zenom. Toliko sam se umorio da ga ne bi ni za 1000din prodao. Od 40kg dobio 12 tegli. Proces od 17 sati krvavog rada u 2 dana.Nadimio se ko šunka, isflekao se, ruke se smezurale... Al je lep i vredi sve pare.

  • Boris

    11. septembar 2017 | 16:58

    Ljepse kilo domaceg nego 10kg kupovnog

  • s

    11. septembar 2017 | 16:47

    A sto je jos zanimljivo mi ajvar uvozimo iz Makedonije.

  • Saj

    11. septembar 2017 | 16:31

    500 din ajvar!!????? pa toliko je med...dal su oni normalni...a sta fali onom od 119

    • 11. septembar 2017 | 17:17

      Dejan

      @Saj

      A i taj med od 500 din je "pravi domaci"

    • 11. septembar 2017 | 17:20

      Simo

      @Saj

      Pa nista...fali samo paprika

    • 11. septembar 2017 | 17:27

      Maya

      @Saj

      Uzmi pa ga napravi pa vidi sta fali a sta ne i da li smo normalni

    • 11. septembar 2017 | 17:32

      Black 91

      @Saj

      Probaj jedan iz marketa jedan domaci i videces sta fali,nine u pitanju cena nego ukus domaceg sa sela.Zato gosti iz Nemacke kad dodju odnesu pune torbe domacih kolaca i zimnice!!!

    • 11. septembar 2017 | 17:36

      Petar ns 66

      @Saj

      Ti nemaš pojma o temi, sedi jedan!

    • 11. septembar 2017 | 17:53

      Tatjana

      @Saj

      Ne zelite da znate sta nedostaje tom od 119din.Radila sam u fabrici paprika, to sto masine bacaju na pod dok se paprika obradjuje, e to sa poda se skuplja,to sto smo gazili,zamrzava se I salje u fabrike da se pravi ajvar.

    • 11. septembar 2017 | 20:56

      Nc71

      @Saj

      Ja prodajem po 800 !

    • 12. septembar 2017 | 19:27

      biljagenije

      @Saj

      Paprika !

  • Ja

    11. septembar 2017 | 16:28

    A sto lepo ne kupite papriku 70din za kg i napravite jednu turu pa onda vidite dal se isplati kad izadje voda iz paprike i kad dobijete od 15kg 5 tegli dobro uprzenog ajvara a to je 1/3 sto je prosek ako pripremate ajvar kako trea. I jos nesto kod ajvara nema filozofije sve ono sto ste culi o plavom patizanu itd je cista prevara da bi se sobilo na kolicini u ajvar ide samo paprika, so i ulje eto toliko pa ko voli neka proba da napravi sam.

    • 11. septembar 2017 | 19:50

      Jeca

      @Ja

      Nije prevara, najbolji je ajvar u koji ide i patlidzan. Onaj sirotinjski samo od paprike i neljut nejedem!

  • Sasa67

    11. septembar 2017 | 16:17

    Istreses teglu bilo kog ajvara u serpu zagrejes do kljucanja razbijes dva tri jaja unutra jos malo krckati i nema razlike dal je domaci ili kupovni

    • 11. septembar 2017 | 17:04

      gygy

      @Sasa67

      da, nije bitno sta si pojeo....meni je bitno

  • Јасмина

    11. septembar 2017 | 16:13

    Индустријски ајвар никада не може бити као домаћи.Ма колико да је технолошки прегледан,то није то....

    • 11. septembar 2017 | 16:44

      Boba

      @Јасмина

      Ne kosta tegla ajvara 500 din,to su gluposti,10 kg kg.paprike kosta 500 din,u 120 din. ulje,i dobicete 5 tegli ajvara,po zanimanju sam tehnolog,a ajvar pravm vrhunski za svoju poroducu,i ta cena od 500 din, nuje realna,to svako iole pismen zna !!!

  • Slip

    11. septembar 2017 | 16:12

    Dobicu brdo minusa ali realno kada sagledas nema goreg i bezkorisnijeg jela od ajvara-zasto?Onu jadnu papriku najpre ispeces(pusti sok a i vitamine),sameljes(opet je cedis),onda przis(opet izvlacis sastojke),na kraju ne ostane ni jedan koristan vitamin u tom cuvenoj jelu,mnogo muke oko njega a totalno bezkorisan...

    • 11. septembar 2017 | 16:36

      Marina

      @Slip

      Kako bezukusan????

    • 11. septembar 2017 | 18:10

      dzeljana

      @Slip

      frikom prodaje svezu zamrznutu iz devedesetih, nauzivaj se aromom. begaj more, struk paprike nisi zasadila, oplevila, ubrala a rucak bi varjacom gotovila.

  • Mrndjus

    11. septembar 2017 | 16:05

    Sadrzaj tegle je 400gr. a ne 720. Ko misli da nije tako,neka izmeri praznu teglu i punu.

    • 11. septembar 2017 | 16:39

      Paprika 38

      @Mrndjus

      Prazna tegla bez poklopca je teska 330 gr

  • masha

    11. septembar 2017 | 16:00

    Pa bas tako kao sto so rekla, 20 kg paprika 3,5 sata pa x 5. Cela dva radna dana, pa si vremenom umorniji i sporiji pa se sve to oduzi. Dobro nisi racunsla sa kilogramom paprika.

  • Tina

    11. septembar 2017 | 15:59

    Kako vas je lako magarciti

  • renata

    11. septembar 2017 | 15:52

    Ima kupovnih koji su sasvim dobri i to onih jeftinijih, naprimer od dvesta dinara. Ionako ne volim od przenih paprika jer takav ajvar izaziva gorusicu.

    • 11. septembar 2017 | 16:25

      Marina

      @renata

      A od čega je pravi ajvar ako ne od paprika. Svi dodaci ubijaju i ukus i kvalitet.

    • 12. septembar 2017 | 07:24

      Aca

      @renata

      Pa jeste, i lisici je grožđe kiselo...

  • Slavkoni

    11. septembar 2017 | 15:40

    Pa,kad moze da se da 250din.za paklu cigareta,sto ne bi moglo i 500 za ajvar.Kod nas je sve "skupo",osim cigareta.

  • Srbija

    11. septembar 2017 | 15:32

    Ko nije lično spremao ajvar, ne treba ni da priča o ceni i da upoređuje sa fabričkom pripremom, a kamoli da se upoređuje ukus i kvalitet onoga što je u tegli.

  • Draškić

    11. septembar 2017 | 15:27

    Suština je u ovome: kvantitet. Velika količina se proizvede i distribuira a to obara troškv po jedinici proizvda. Često taj kvanititet ide na uštrb kvaliteta. Kvalitet industrijskih proizvoda nije kao domaċi ali može biti zadovoljavajući. Čak i optimalan ako se gleda odnos kvaliteta i cene jer ipak kupovna moċ i standard stanovništva nisu nam na zavidnom nivou.

  • sneki

    11. septembar 2017 | 15:14

    Domaci ajvar i onaj kupljeni nemoze se porediti domaci treba napraviti i treba vremena a onaj kupljeni je bezukusan i bljantav bolje platiti skuplje i pojesti kvalitetnije nego onaj bez ukusa

  • Marina

    11. septembar 2017 | 15:00

    Svaki rad treba da se plati. Kod ajvara i težak i pipav rad. Ako je samo od paprika bez dodataka mora da bude i skup. Meni nije znao da platim 600 din. tegli jer znam šta kupujem, a sama ne znam da ga napravim. Onaj iz markera nikad ne bi jeli jer ko zna šta je u tim teglama za tu cenu.

    • 11. septembar 2017 | 16:16

      Dzejson

      @Marina

      Slazem se sa vama sto se tice odabira ajvara...domaci je domaci ali nije li malo skupo za Srpske plate dati 600 din za manje od kilogram ajvara...paprike su skupe kao da uspevaju u Africi...

    • 11. septembar 2017 | 19:54

      Jeca

      @Marina

      Pa procitaj deklaraciju pa ces znati!

  • Sale1971

    11. septembar 2017 | 14:50

    Zato se kupovni ajvar ne može ni porediti s domaćim! 500 din za teglu domaćeg je velika,ali sasvim realna cena!

  • Loki

    11. septembar 2017 | 14:46

    Ma ja kupujem i jedan i drugi- kako mi dodje.Ja ga jedem ko da je droga.cene je nebitna.Uvek se nadje neki dinar za to.

  • Sasa

    11. septembar 2017 | 14:45

    To je kao kada bi raspravljali zasto mercedes kosta50000 a fiat 10000 evrica

  • Groficaofica

    11. septembar 2017 | 14:44

    Gde ima po toj ceni? Idem odmah da kupim

  • Alex

    11. septembar 2017 | 14:42

    Znaci dignes cenu i ide kao alva!

    • 11. septembar 2017 | 15:30

      Vica

      @Alex

      Ahahaha... ovaj domaći je kao 100% samo od pečene paprike, odstajale da se ocedi, samelje, i dobro uprži.Napraviše od spremanja ajvara nauku.

  • Rajs

    11. septembar 2017 | 14:42

    Keva i žena pravile ajvar, prvi put vidim, cepkana paprika . Ukus fenomenalan.. nije kao pre da se može...

  • Zoran

    11. septembar 2017 | 14:42

    Ajvar je ukusan, ali paprika izgubi sve vredno u sebi kad je napravite u ajvar. Bolej stavite u tursiju.

    • 11. septembar 2017 | 15:43

      Inkvizitor

      @Zoran

      Alo momak hocu da jedem ajvar namazan kao dzem na krisku hleba a ne tursiju. Ako ces da iskoristis sve iz povrca jedi ga sirovog a ne termicki obradjenog. AJVAR prste da polizes!

  • Koki

    11. septembar 2017 | 14:38

    Domaći ajvar nema hranljivih sastojaka jer svi se unište prevelikim kuvanjem

    • 11. septembar 2017 | 15:17

      Marina

      @Koki

      Al je ukus božanstveni. U kombinaciji sa sirom......

    • 11. septembar 2017 | 15:52

      Ccccc

      @Koki

      Stručnjače, domaći ajvar se ne kuva, nego ga upržavaš .

  • Blok 45

    11. septembar 2017 | 14:36

    Kupiš furunicu, čunak i drva u Uradi sam. Na kvartaš po 100 kg. paprike. Izađeš na livadu pa pečeš papriku 5-6 sati. Luštiš papriku sa ženom 3-4 sata. Samelješ papriku, mala ringla na šporetu pa iz četiri ture upržavaš papriku više sati. Dobiješ tridesetak tegli ajvara ( pravimo gust ajvar, da sva voda ispari). Jednostavno, zar ne? Probajte sami da pravite ajvar, pa onda recite : mnogo mi je skupa tegla ajvara.

  • SRLE

    11. septembar 2017 | 14:35

    Ova iz SILBASA ga PRECERA, domaci je uvek duplo skuplji-minimum zato sto se nepravi na KOLICINU kao u fabrici, a ima I do toga barena I pecena paprika, ulje, proizvodjac-marketing.Ja sam licno jeo iz Nemacke, cena 20€/0.5kg, a kvalitet AAAAJJJ MEEE MASALA I to fabricki, svaka roba nadje svoga kupca-ko ima taj jede, ko nema taj gleda, UVEK BILO I BICE.

    • 11. septembar 2017 | 18:07

      Radašin

      @SRLE

      Gde ga nađe u Nemačkoj za tu cenu daj adresu molim te

  • Marica

    11. septembar 2017 | 14:33

    Pa nije bas tako kako pricaju zato sto prodaju pa im treba da sto vise zarade paprika se ispece brzo ja sam 20 kg. ispekla za sat vremena sa jednom kesom uglja za gril samelje se za pola sata na masini za meso i jos kuva dva sata znaci da lazu da treba dva dana i kad napunite tegle i izracunate koliko kosta nemoze da bude vise od 3oo din. potegli sramota za sve nabijaju cene da je zeljan narod koji ima male plate i penzije. A i to je laz da u Nemackoj daju 1000 din za teglu ajvara ima ga u lidlu i vecim prodavnicama 2 do 2,5 evra tegla jel ja sam tamo zivela 30 god i tamo ima paprike i nasi kupuju i prave ili kad se vracaju kuci kupe papriku jeftino u Madjarskoj i prave tako da je to sve lsz sto pricaju da bi sto skuplje prodali

    • 11. septembar 2017 | 19:58

      Jeca

      @Marica

      Pa valjda si cedila paprike pre mlevenja? I przila si valjda? Ajvar se przi!

  • Asja

    11. septembar 2017 | 14:32

    Ma kao,onaj ko je siroma,ne kupuje ajvar!TACNO!!!O naj ko je siroma,i ona koja je domacica nece ga kupiti nego napraviti!Imam 47 godina i bilo bi me sramota da ga ne pravim sama nego kupujem,a beogradjanka sam,iz centra.One koje nece da se muce,TREBA TEGLU DA PLATE 5000!!!

    • 11. septembar 2017 | 14:58

      EL...

      @Asja

      Asja , Ti Beograđanka ? Da možda i paprike ne sadiš u centru 😂? Gradska deca nemaju veze sa pravljenjem ajivara . Dobar ajivar treba dobro i da se plati , a te mućke sa tikvicama , plavim patlidžanom i paradajzom , to ne bi trebali ni da se dozvoli u prodaji !

    • 11. septembar 2017 | 15:02

      Marina

      @Asja

      Što ste tako zli?

    • 11. septembar 2017 | 15:38

      Gnojni Čibulj

      @Asja

      El dobro mešaš?

  • The Spatula

    11. septembar 2017 | 14:31

    Kome je skupo nek napravi sam. Ja ga ne jedem i briga me za papriku. Ali glupi su vam komentari, skupo itd... Sve ono sto mozemo sami da napravimo, proizvedemo, moze da bude skupo a i ne mora. Nego je tesko sedeti pored sporeta dva dana, mesati, peci papriku i na kraju ga mozda zeznuti.

  • Vaske

    11. septembar 2017 | 14:28

    Нисам врстан познавалац технологије прављења Ајвара, али рачуница је следећа: 3 кг паприке кошта око 100 динара, на теглу Ајвара иде 100-150 мл. уља, и мало зачина, рад и конзервација производа. Све у свему производна цена нешто мања од 200 Динара. Без емоција и лажних цена. Велики производни ланци купују паприку по 10-12 динара и кад баците на папир рачуница 120 Динара за теглу.

    • 11. septembar 2017 | 20:03

      Jeca

      @Vaske

      Toliko ulja po tegli? Da se nisi malo preracunao? Cetnicki ajvar?

  • Dusanka

    11. septembar 2017 | 14:26

    U Srbiji ne postoji organska hrana jer sva hrana je ozračena .Posle toliko bacenog uranijuma ,ne pistoji nista, sto je organsko .Dobro je je da nema hemikalija ali je tesko verovati u proizvode na pijaci i istinitost .

    • 11. septembar 2017 | 14:44

      smarac

      @Dusanka

      daj ne lupetaj .... jel imas uopste osnovnu skolu zavrsenu ??? Sta ozraceno??? Jel ti znas koliki je poluraspad uranijuma, jel znas sta radi i ostalo .... i gde je bacen ... ako albanci na kosovu ne kukaju ne vidim sta ti kukas. Jel znas da mermer prirodno zraci .... pa ga ljudi stavljaju svuda .... obrazuj se pa onda komentarisi.. Najjace su mi ove domacice bez osnovne skole sto sede kuci i rokaju besmislene komentare ...

    • 11. septembar 2017 | 15:29

      Milka

      @Dusanka

      Jel si se zapitao da li albanci smeju da kukaju zbog osiromasenog uranijuma,I da svu pomru I ne bi se pobunili za ono što su im braća ameri uradili. A gdja Dušanka je u pravu i sa školom i bez nje.

  • Ruza

    11. septembar 2017 | 14:25

    Zato sto u kupovnom nema paprike!!!

  • Milan

    11. septembar 2017 | 14:23

    Gospodjo Ljiljo, očigledno je da nikada niste spremali ajvar. Pa ko danas ne pere papriku, neće valjda sa zemljom iz bašte da je kuva? Dalje. Upravo u tome ,,kuvanje da mu uzmu dušu" i leži zec. Prvo, ne kuva se nego se prži i tada se vlažnost naravno gubi, ajvar dobija na kvaliteu, ukusu i dugovečnosti, ne konzervira se ali ga ima sve manje ukuvavanjem. Zato i toliko košta. A, vi kupujte u marketima ali nemojta davati svojoj ali ni tudjoj deci već jedite sami. U ovoj zemlji kontrola ne postoji i svašta se prodaje.

    • 11. septembar 2017 | 20:05

      Jeca

      @Milan

      Minus za kontrolu koja ne postoji! Nemas ti pojma!

  • Gaga

    11. septembar 2017 | 14:23

    Sta stavljaju u taj domaci ajvar ,zlato, pa je tegla 500 dinara.Sta je jedna tegla za cetvoroclanu porodicu.I da je sto posto domaci mnogo je .Sramota.

  • Crni Đorđe

    11. septembar 2017 | 14:21

    Plavi patlidžan, to ne dodajete u ajvar?

    • 11. septembar 2017 | 20:06

      Jeca

      @Crni Đorđe

      Ja dodajem obavezno. Onaj samo od paprike je bzvz!

  • Aranđel

    11. septembar 2017 | 14:19

    U subotu pravio ajvar: 18 kg paprika 13,5 evra, 6 kg patlidžana 6 evra, 1 l ulja, malo soli, malo šećera, 2 fafarona, 4 glavice bijelog luka. Ukupno sve oko 25 evra, dobio 10,5 kg prvoklasnog ajvara, znači oko 2,5 evra po kg. Ne računam rad 6 ruku, i malo drva, ali malo gimnastike ne škodi.

    • 11. septembar 2017 | 16:22

      Mimi

      @Aranđel

      To je pinđur, a ne ajvar. Ali, svakako je odličan.

    • 11. septembar 2017 | 20:09

      Jeca

      @Aranđel

      Vise feferona i bez belog luka. Zimi uz slaninucu i svez beli luk, mljac!

  • Vojislav

    11. septembar 2017 | 14:17

    Ja bi ga prodavao po5000 po kilogramu pa ko voli nek izvoli ako mu je skupo nek pravi cela srbija zna, kako, se pravi ajvar samo neko hoce da se muci a neko ne pa nek plate

  • Nikola

    11. septembar 2017 | 14:14

    Pa vi beogradjani jedite onda taj nafiksani ajvar od gmo paprika od 119 dinara pa se trujte a ja cu da jedem domaci ajvar koji moja baka sprema taj od 500 dinara bar znam da jedem kvalitetno!

    • 11. septembar 2017 | 14:37

      Kojic

      @Nikola

      A kada nebudes imao vise baku neces imati ni taj od 119 din da probas.

    • 11. septembar 2017 | 14:42

      Nikola_BGD

      @Nikola

      Kao prvo, nepismeni čoveče, "beograđani" se piše velikim početnim slovom.. A drugo, tim istim Beograđanima, možeš... znaš već šta!!!

  • Ace

    11. septembar 2017 | 14:12

    Probaj makedonski ajvar pa da vidis sta je ajvar pravi

  • The Dziber

    11. septembar 2017 | 14:11

    Ajvatar

  • Margo

    11. septembar 2017 | 14:11

    Nama se definitivno servira smece sto je sramota za zemlju koja moze da hrani Evropu Sve je ovde otislo do sto Djavola

  • micko

    11. septembar 2017 | 14:05

    30 kila paprika svega 12 tegli od 700 grama.pa racunajte

  • Dacika

    11. septembar 2017 | 14:03

    Jedan dan smo ja i suprug pekli i cistili papriku 60kg.od 17h do 3 sata posle ponoci,nisam osecala ruke,i tegla domaceg ajvara treba da bude1000din,a ovaj kupovni je samo uprzena paprika.jedini od zimnice kupujem krastavcice.jedino sto vredi.

  • Ljilja

    11. septembar 2017 | 13:56

    Da li ste svi sigurni da je industrijski ajvar toliko los?Sta cemo sa domacicama koje ne peru papriku kuvaju ajvar dok mu ne uzmu "dusu", dodaju za svaki slucaj vise konzervansa,soli,ulja.

    • 11. septembar 2017 | 14:11

      Iskreno

      @Ljilja

      U pravi,domaci ajvar koji ja spremam i ne stavlja se konzervans.

    • 11. septembar 2017 | 14:17

      hakala

      @Ljilja

      kuvaju papriku? ajvar se pece, aj ti kod matere da ti pokaze.

    • 11. septembar 2017 | 14:24

      Milan

      @Ljilja

      Domaci ajvar se ne moze porediti sa industrijskim.cena jeste visoka ali kvalitet je.kad probam onaj od 120 din,bolje ga i ne jesti.u njemu ima svega sem paprike.bolje kupiti jednu teglu domaceg nego bacati pare na smece i otrove

    • 11. septembar 2017 | 14:25

      Aca

      @Ljilja

      Zar neko ne pere papriku? Drugo, ajvar se ne kuva nego prži, i to baš tako, dok mu se ne "uzme duša", to jest dok veći deo vode ne ispari. Konzervans u ajvar ne ide, osim u industrijski plagijat ajvara. Na kraju, probajte jedan i drugi, i svaki komentar će biti suvišan.

    • 11. septembar 2017 | 14:26

      Marija

      @Ljilja

      Smatram da si veoma glup/a kada kazes da je domaca hrana prljava it'd... Nego, bas iz razloga sto je domaca hrana najbolja od bilo koje, sto se pokazalo vremenom, I treba toliko da kosta. Inace I tvoja mama I baka su te verovatno ucile da kuvas domacu hranu, tako da trebas samo da se stidis. A tebi posto se svidja ajvar iz trgovine, sa milion hemija I gluposti, ti onda kupi taj. Svaki ko vodi racuna o ishrani kupice ovaj domaci, bez obzira na cenu, za hranu ne treba zaliti.

    • 11. septembar 2017 | 16:28

      Dzejson

      @Ljilja

      Nemas pojma...bolje cuti....sedi 1

  • Lavica

    11. septembar 2017 | 13:53

    Ja nisam bogata ali proizvodim i jedem samo organsku hranu.

    • 11. septembar 2017 | 13:57

      Cova

      @Lavica

      I onda sta?U cemu je poenta??

    • 12. septembar 2023 | 15:55

      Milica

      @Lavica

      Jao, dosta mi je tih domacina, koji bi svaki domaci proizvod uskratio narodu, dok u Italiji i ostalim državama sve i domace dostupno. Cene su i vece zbog manjka gazdinstva, koliko su prazna sela, da su puna bila bi im konkurencije, a ovi nasi daj da naplatim, teglu, otvarač, pečenje... A valjda nesto moras imati kao trosak, a ne kao i uvek placa sve narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA