Jeste da je tekst od pre dve sezone, ali nema veze. Cene paprike su i tad bile između 80-130 din/kg. Tako da je u startu smešna analiza da samo paprika po tegli od 2,8 ili 3kg, ne košta ni 200din. Odnosno kako je napisano prosek 150 din 🙄 Niko ne ceni ovde nečije ruke, rad, a sve je skupo kad treba da se plati. Iskreno, posle svake završene zimnice, ne bih prodala teglu ni za 1000 din.
Braća Makedonci su velemajstori za ajvar. Većina trgovinskih lanaca kao svoju robnu marku ili kao ekskluzivni uvoznik poručuje/kupuje izmedju ostalih i super kvalitetan industrijski ajvar u Makedoniji. Ja kupujem Mama's u Delhaize radnjama i odličan je, mada ima i drugih odličnih ajvara za 500-600 dinara. Ne bih ih poredio sa pijačnim kad vec ne znam u kojim uslovima je pijačni radjen, ja ga i ne kupujem. Svuda na Zapadu, u Turskim prodavnicama pretežno, gastarbajteri mogu kupiti vrhunski Makedonski ajvar za 3-4€ po tegli od 720 gr - jeftinije nego u Srbiji a plate su tamo čujem "malo" veće nego kod nas. Srpski ajvar gastarbajterima ne bi trebao nedostajati jer je najbolji domaći Srpski ajvar na nivou dobrog, uprženog Makedonskog (industrijskog). Tehnologija je otišla daleko ispred potreba za ručnom proizvodnjom ajvara pa jedna linija može peći pet tona paprike na sat (10 šlepera na dan), oprati, očistiti, oljuštiti, iscediti, upržiti, upakovati. Jedna takva linija (Made in Turkey) je i u Beogradu i radila je za najveće lance marketa (ima i na jutjubu nekih manjih ajvar linija). Inače, ja sam Nišlija (Južnjak), živim u Srbiji i mislim da znam šta je dobar ajvar. Fora, osim u kvalitetu sirovina, je i u suvoj materiji - koliko ćemo pustiti vode da ispari iz šerpe. Moj Kum voli "suv" ajvar upržen od 4 kg paprike, meni se ne dopada, ja volim kremast... Pozdrav
Reci da je najbolji srpski ajvar na nivou makedonskog industrijskog, je lupetanje. Probala sam makedonski i veoma je dobar ali taj kupovni nema veze s domacim ajvarom.
Smesno je I uporedjivati sa domacim,u tom makedonskom mogu se naci I samlevene drske od paprike ,ni rakije nisi sve iste ima za 500 din a ima I za 5000 din.bolje kupiti jednu teglu domaceg ajvara nego pet industriskog .
@Marina
Ne možemo svi sve raditi niti može svako u svemu biti velemajstor. Pa tako i u pravljenju ajvara. Zato i postoji specijalizacija poslova. Lako je sa hrpom para probrati najbolju sirovinu na pijaci pa reći kako se od toga dobio dobar ajvar. Prava veština je kako od jeftinijih sirovina napraviti nešto dobro. Ili kupiti nešto dobro a da nije preskupo.
Dosta se ajvara uveze iz Makedonije pa pod raznim našim markama prodaje kod nas . Toga naročito ima u velikim tržnim centrima i trgovačkim lancima kada oni prodaju to pod svojom markom-brendom . Msm markom toga trgovačkoga lanca .
Mogu ja još koju "pametnu"? Čitajuċi ovaj članak i komentare tek sam sada shvatio u čemu je pravi smisao života. Pa naravno u ajvaru. Svaki dan života koji je protekao bez ukusa ajvara je bačeni dan života.
I da dodam: Apelujem na dobre i vredne domaċine i domaċice i fanove ajvara da se ipak zbog toga ukusnoga i jestivoga zlata ne zavade međusobno čiji i koji je ajvar bolji. :) Nismo valjda postali toliko probirljivi i skloni svakakvome izvoljevanju i prenemaganju? Ili mi to źivimo nekoj Švajcarskoj pa da to tako možemo? Viva ajvar!
Smarac :Ne ja da nemam obrazovanje ,vec ti .Ocigledno je ,da ti imas i osnovnu školu ,znao bi sta je uranijum i koliko ostaje u zemlji, kad je bačen .Ostaje hiljadama godina i rasprsi se vetrom i raznese svuda .Da znas da koristiš internet ,mogao si to da pročitaš ,koje su posledice bombardovanja .Mozes da pročitaš i to zasto u Srbiji ima toliko raka i leukemije i ne samo kod nas ,vec na prostoru bivse Jugoslavije .Da ti ne pričam nista stručnije jer ti to nečes razumeti .Za tvoju informaciju, imam zavrsen fakultet i znam daleko vise od tebe ,po tom pitanju .Kad pises i kritikujes,prvo se informiši -nauci ,pa onda pisi da bar ,ne ispadneš glup ,kao sada
Nemastina poradja oportunizam i stimulise cirkulaciju neistina. Ako je kilo ekstra crvene paprike u supermarketima Beograda 60 din, na jugu je na dzak prodaju za 30-40din za kg. Ta tegla u Srbiji, gde je srednja plata 40-ak hiljada, nikome za 500 din ne treba. Zlatna mu je cena 300 din,iskreno se nadam da ce se neko dosetiti da ga na industrijskom nivou proizvede za te pare i da potuce ovakve entuzijaste.
Sta se raspravljate.Kupite na pijaci sve sta treba imate na internetu razne recepte za ajvar idite kuci i spremite.Pa da vidite zasto je ovaj ovoliko a onaj onoliko.Srecan rad i prijatan rucak.
Svaka čast, dobro rečeno! Živimo u gradu i sami pravimo ajvar i pindjur, pravi Rrbski kao sa juga Srbije! Pravi domaći ajvar nije lako da se napravi zato i nije jevtin a onaj iz trgovine je nula naspram njega!
Sve je to fino ali ne možemo se svi vraċati u prvobitnu zajednicu pa svi da pravimo kuċi domaći ajvar, đem, pekmez...
Ko ima vremena neka izvoli.
A više sam uvek voleo vojnički pasulj iz velikoga kazana nego kada ga kuċi skuvam.
Tako je i hvala na savetu. Evo ja uživam u domaćem ajvaru čak i dok čitam o njemu. A još više bi uživao kada bi ga probao pa uporedio. Slovo je slovo a zalogaj je ipak zalogaj. Ih, ide ajvar uz sve.
Ma sigurno zna i Mica iz kafica sta valja.Nego se verovatno malo pravi lud da se ogrebe o druge i isproba domaci ajvar i druge domace specijalitete. :-D
nekada smo pravili ajvar od sto kg.ja sam sa mojom majkom a pisle smo mi kuci
unapred izbusim papriku i bude cista bez semenki i pece se nesme dok se ljusti da se kvasi vodom..celu noc se cedi i kada se melje nema nista osim paprike onda je lep ajvar.iznenadila sam se kada sam videla neke domacice peru pecene paprike.
Slazem se, tuga je to sto retko ko moze da priusti ajvar, pa makar i taj industrijski. A samo da dodam i ovo, samo onaj ko nikad nije probao pravi, domaci ajvar, moze da tvrdi da tu nema neke razlike. Jedino im je boja slicna i tu svaka slicnost prestaje. I jos nesto, svugde na ovom svetu se prilikom kupovine nekog proizvoda placa i vreme koje je neko utrosio za proizvodnju. Znaci mozete vi mozda nekom magijom i izracunati cenu od 200, 250 dinara za teglu, a gde je tu necije vreme, trud? Zakljucak: ne smem da pomislim sta ide u taj od 119 dinara i kako se pravi!
Mašala u nas domaċina i domaćica. Tema o ajvaru ode skoro na 100 komentara. Nego verujem ja na reč da je domaći ajvar odličan ali bi još više verovao kada bi ga probao. Pa ima li ko da zove na degustaciju domaćega ajvara? Da kao objektivni žiri dam svoju skromnu ocenu kvalitete. I preporuku štaviše.
Evo jenog korisnog saveta ispecite paprike u jesen neociscene u zamrzivac.Kada pozelite taj skupoceni ajvar izvadite kesu paprika 15-20 ocistite pa u secka da u kalu serpu i uprzite kolicinu za jedan dobar rucak ili veceru. Nema dva dana crnackog posla imate svez ajvar salatu impresionirani i vi i prijatelji....
Pa zato sto se u poslednjih petnaestak godina mleko u velikim mlekarama pravi od mleka u prahu, uvoznog a ne od svezeg mleka. Batalite velike mlekare, sve su to prevaranti, unistili su stocarsku industriju, a i male proizvodjace...
Kaže g-đa ostane joj 50 dinara,e pa ja sam iz Leskovac i juče sam napravio 12 tegli ajvara.To zadovoljstvo me košta sa paprikom,zejtinom,soli,teglama oko 2.200 dinara pa vi računajte.U svakom slučaju je domaći bolji,jer onaj u marketima je samo živo samlevena paprika i dobro ukuvana.Tolko od paprikara...
To Znaci,
Ajvar prvoklasni iz makedonije, u Makedoniju 800 gr 1,20 €
Ajvar vitaminka Banja Luka u inostranstvo 3,20 €
Ajvar Beogradski 4,20 € u Beogradu !!!
kad bi ti što komentarišu kupovali ajvar ni u snu to ne bi rekli ali to pišu oni što nisu videli papriku i ajvar kuvali pa lupetaju neka skuvaju od pečene paprike ja prva kupujem po 180 din
Ljudi, Pravio sam za vikend ajvar sa zenom. Toliko sam se umorio da ga ne bi ni za 1000din prodao. Od 40kg dobio 12 tegli.
Proces od 17 sati krvavog rada u 2 dana.Nadimio se ko šunka, isflekao se, ruke se smezurale...
Al je lep i vredi sve pare.
Probaj jedan iz marketa jedan domaci i videces sta fali,nine u pitanju cena nego ukus domaceg sa sela.Zato gosti iz Nemacke kad dodju odnesu pune torbe domacih kolaca i zimnice!!!
Ne zelite da znate sta nedostaje tom od 119din.Radila sam u fabrici paprika, to sto masine bacaju na pod dok se paprika obradjuje, e to sa poda se skuplja,to sto smo gazili,zamrzava se I salje u fabrike da se pravi ajvar.
A sto lepo ne kupite papriku 70din za kg i napravite jednu turu pa onda vidite dal se isplati kad izadje voda iz paprike i kad dobijete od 15kg 5 tegli dobro uprzenog ajvara a to je 1/3 sto je prosek ako pripremate ajvar kako trea. I jos nesto kod ajvara nema filozofije sve ono sto ste culi o plavom patizanu itd je cista prevara da bi se sobilo na kolicini u ajvar ide samo paprika, so i ulje eto toliko pa ko voli neka proba da napravi sam.
Ne kosta tegla ajvara 500 din,to su gluposti,10 kg kg.paprike kosta 500 din,u 120 din. ulje,i dobicete 5 tegli ajvara,po zanimanju sam tehnolog,a ajvar pravm vrhunski za svoju poroducu,i ta cena od 500 din, nuje realna,to svako iole pismen zna !!!
Dobicu brdo minusa ali realno kada sagledas nema goreg i bezkorisnijeg jela od ajvara-zasto?Onu jadnu papriku najpre ispeces(pusti sok a i vitamine),sameljes(opet je cedis),onda przis(opet izvlacis sastojke),na kraju ne ostane ni jedan koristan vitamin u tom cuvenoj jelu,mnogo muke oko njega a totalno bezkorisan...
frikom prodaje svezu zamrznutu iz devedesetih, nauzivaj se aromom. begaj more, struk paprike nisi zasadila, oplevila, ubrala a rucak bi varjacom gotovila.
Pa bas tako kao sto so rekla, 20 kg paprika 3,5 sata pa x 5. Cela dva radna dana, pa si vremenom umorniji i sporiji pa se sve to oduzi. Dobro nisi racunsla sa kilogramom paprika.
Ima kupovnih koji su sasvim dobri i to onih jeftinijih, naprimer od dvesta dinara. Ionako ne volim od przenih paprika jer takav ajvar izaziva gorusicu.
Ko nije lično spremao ajvar, ne treba ni da priča o ceni i da upoređuje sa fabričkom pripremom, a kamoli da se upoređuje ukus i kvalitet onoga što je u tegli.
Suština je u ovome: kvantitet. Velika količina se proizvede i distribuira a to obara troškv po jedinici proizvda. Često taj kvanititet ide na uštrb kvaliteta. Kvalitet industrijskih proizvoda nije kao domaċi ali može biti zadovoljavajući. Čak i optimalan ako se gleda odnos kvaliteta i cene jer ipak kupovna moċ i standard stanovništva nisu nam na zavidnom nivou.
Domaci ajvar i onaj kupljeni nemoze se porediti domaci treba napraviti i treba vremena a onaj kupljeni je bezukusan i bljantav bolje platiti skuplje i pojesti kvalitetnije nego onaj bez ukusa
Svaki rad treba da se plati. Kod ajvara i težak i pipav rad. Ako je samo od paprika bez dodataka mora da bude i skup. Meni nije znao da platim 600 din. tegli jer znam šta kupujem, a sama ne znam da ga napravim. Onaj iz markera nikad ne bi jeli jer ko zna šta je u tim teglama za tu cenu.
Slazem se sa vama sto se tice odabira ajvara...domaci je domaci ali nije li malo skupo za Srpske plate dati 600 din za manje od kilogram ajvara...paprike su skupe kao da uspevaju u Africi...
Alo momak hocu da jedem ajvar namazan kao dzem na krisku hleba a ne tursiju. Ako ces da iskoristis sve iz povrca jedi ga sirovog a ne termicki obradjenog. AJVAR prste da polizes!
Kupiš furunicu, čunak i drva u Uradi sam. Na kvartaš po 100 kg. paprike. Izađeš na livadu pa pečeš papriku 5-6 sati. Luštiš papriku sa ženom 3-4 sata. Samelješ papriku, mala ringla na šporetu pa iz četiri ture upržavaš papriku više sati. Dobiješ tridesetak tegli ajvara ( pravimo gust ajvar, da sva voda ispari). Jednostavno, zar ne? Probajte sami da pravite ajvar, pa onda recite : mnogo mi je skupa tegla ajvara.
Ova iz SILBASA ga PRECERA, domaci je uvek duplo skuplji-minimum zato sto se nepravi na KOLICINU kao u fabrici, a ima I do toga barena I pecena paprika, ulje, proizvodjac-marketing.Ja sam licno jeo iz Nemacke, cena 20€/0.5kg, a kvalitet AAAAJJJ MEEE MASALA I to fabricki, svaka roba nadje svoga kupca-ko ima taj jede, ko nema taj gleda, UVEK BILO I BICE.
Pa nije bas tako kako pricaju zato sto prodaju pa im treba da sto vise zarade paprika se ispece brzo ja sam 20 kg. ispekla za sat vremena sa jednom kesom uglja za gril samelje se za pola sata na masini za meso i jos kuva dva sata znaci da lazu da treba dva dana i kad napunite tegle i izracunate koliko kosta nemoze da bude vise od 3oo din. potegli sramota za sve nabijaju cene da je zeljan narod koji ima male plate i penzije. A i to je laz da u Nemackoj daju 1000 din za teglu ajvara ima ga u lidlu i vecim prodavnicama 2 do 2,5 evra tegla jel ja sam tamo zivela 30 god i tamo ima paprike i nasi kupuju i prave ili kad se vracaju kuci kupe papriku jeftino u Madjarskoj i prave tako da je to sve lsz sto pricaju da bi sto skuplje prodali
Ma kao,onaj ko je siroma,ne kupuje ajvar!TACNO!!!O naj ko je siroma,i ona koja je domacica nece ga kupiti nego napraviti!Imam 47 godina i bilo bi me sramota da ga ne pravim sama nego kupujem,a beogradjanka sam,iz centra.One koje nece da se muce,TREBA TEGLU DA PLATE 5000!!!
Asja , Ti Beograđanka ? Da možda i paprike ne sadiš u centru 😂? Gradska deca nemaju veze sa pravljenjem ajivara . Dobar ajivar treba dobro i da se plati , a te mućke sa tikvicama , plavim patlidžanom i paradajzom , to ne bi trebali ni da se dozvoli u prodaji !
Kome je skupo nek napravi sam. Ja ga ne jedem i briga me za papriku. Ali glupi su vam komentari, skupo itd... Sve ono sto mozemo sami da napravimo, proizvedemo, moze da bude skupo a i ne mora. Nego je tesko sedeti pored sporeta dva dana, mesati, peci papriku i na kraju ga mozda zeznuti.
Нисам врстан познавалац технологије прављења Ајвара, али рачуница је следећа:
3 кг паприке кошта око 100 динара, на теглу Ајвара иде 100-150 мл. уља, и мало зачина, рад и конзервација производа.
Све у свему производна цена нешто мања од 200 Динара.
Без емоција и лажних цена.
Велики производни ланци купују паприку по 10-12 динара и кад баците на папир рачуница 120 Динара за теглу.
U Srbiji ne postoji organska hrana jer sva hrana je ozračena .Posle toliko bacenog uranijuma ,ne pistoji nista, sto je organsko .Dobro je je da nema hemikalija ali je tesko verovati u proizvode na pijaci i istinitost .
daj ne lupetaj .... jel imas uopste osnovnu skolu zavrsenu ???
Sta ozraceno??? Jel ti znas koliki je poluraspad uranijuma, jel znas sta radi i ostalo .... i gde je bacen ... ako albanci na kosovu ne kukaju ne vidim sta ti kukas. Jel znas da mermer prirodno zraci .... pa ga ljudi stavljaju svuda .... obrazuj se pa onda komentarisi..
Najjace su mi ove domacice bez osnovne skole sto sede kuci i rokaju besmislene komentare ...
Jel si se zapitao da li albanci smeju da kukaju zbog osiromasenog uranijuma,I da svu pomru I ne bi se pobunili za ono što su im braća ameri uradili. A gdja Dušanka je u pravu i sa školom i bez nje.
Gospodjo Ljiljo, očigledno je da nikada niste spremali ajvar. Pa ko danas ne pere papriku, neće valjda sa zemljom iz bašte da je kuva? Dalje. Upravo u tome ,,kuvanje da mu uzmu dušu" i leži zec. Prvo, ne kuva se nego se prži i tada se vlažnost naravno gubi, ajvar dobija na kvaliteu, ukusu i dugovečnosti, ne konzervira se ali ga ima sve manje ukuvavanjem. Zato i toliko košta. A, vi kupujte u marketima ali nemojta davati svojoj ali ni tudjoj deci već jedite sami. U ovoj zemlji kontrola ne postoji i svašta se prodaje.
Sta stavljaju u taj domaci ajvar ,zlato, pa je tegla 500 dinara.Sta je jedna tegla za cetvoroclanu porodicu.I da je sto posto domaci mnogo je .Sramota.
U subotu pravio ajvar: 18 kg paprika 13,5 evra, 6 kg patlidžana 6 evra, 1 l ulja, malo soli, malo šećera, 2 fafarona, 4 glavice bijelog luka. Ukupno sve oko 25 evra, dobio 10,5 kg prvoklasnog ajvara, znači oko 2,5 evra po kg. Ne računam rad 6 ruku, i malo drva, ali malo gimnastike ne škodi.
Ja bi ga prodavao po5000 po kilogramu pa ko voli nek izvoli ako mu je skupo nek pravi cela srbija zna, kako, se pravi ajvar samo neko hoce da se muci a neko ne pa nek plate
Pa vi beogradjani jedite onda taj nafiksani ajvar od gmo paprika od 119 dinara pa se trujte a ja cu da jedem domaci ajvar koji moja baka sprema taj od 500 dinara bar znam da jedem kvalitetno!
Jedan dan smo ja i suprug pekli i cistili papriku 60kg.od 17h do 3 sata posle ponoci,nisam osecala ruke,i tegla domaceg ajvara treba da bude1000din,a ovaj kupovni je samo uprzena paprika.jedini od zimnice kupujem krastavcice.jedino sto vredi.
Da li ste svi sigurni da je industrijski ajvar toliko los?Sta cemo sa domacicama koje ne peru papriku kuvaju ajvar dok mu ne uzmu "dusu", dodaju za svaki slucaj vise konzervansa,soli,ulja.
Domaci ajvar se ne moze porediti sa industrijskim.cena jeste visoka ali kvalitet je.kad probam onaj od 120 din,bolje ga i ne jesti.u njemu ima svega sem paprike.bolje kupiti jednu teglu domaceg nego bacati pare na smece i otrove
Zar neko ne pere papriku? Drugo, ajvar se ne kuva nego prži, i to baš tako, dok mu se ne "uzme duša", to jest dok veći deo vode ne ispari. Konzervans u ajvar ne ide, osim u industrijski plagijat ajvara. Na kraju, probajte jedan i drugi, i svaki komentar će biti suvišan.
Smatram da si veoma glup/a kada kazes da je domaca hrana prljava it'd... Nego, bas iz razloga sto je domaca hrana najbolja od bilo koje, sto se pokazalo vremenom, I treba toliko da kosta. Inace I tvoja mama I baka su te verovatno ucile da kuvas domacu hranu, tako da trebas samo da se stidis. A tebi posto se svidja ajvar iz trgovine, sa milion hemija I gluposti, ti onda kupi taj. Svaki ko vodi racuna o ishrani kupice ovaj domaci, bez obzira na cenu, za hranu ne treba zaliti.
Jao, dosta mi je tih domacina, koji bi svaki domaci proizvod uskratio narodu, dok u Italiji i ostalim državama sve i domace dostupno. Cene su i vece zbog manjka gazdinstva, koliko su prazna sela, da su puna bila bi im konkurencije, a ovi nasi daj da naplatim, teglu, otvarač, pečenje... A valjda nesto moras imati kao trosak, a ne kao i uvek placa sve narod.
Mila
Jeste da je tekst od pre dve sezone, ali nema veze. Cene paprike su i tad bile između 80-130 din/kg. Tako da je u startu smešna analiza da samo paprika po tegli od 2,8 ili 3kg, ne košta ni 200din. Odnosno kako je napisano prosek 150 din 🙄 Niko ne ceni ovde nečije ruke, rad, a sve je skupo kad treba da se plati. Iskreno, posle svake završene zimnice, ne bih prodala teglu ni za 1000 din.
Podelite komentar
Saša
Braća Makedonci su velemajstori za ajvar. Većina trgovinskih lanaca kao svoju robnu marku ili kao ekskluzivni uvoznik poručuje/kupuje izmedju ostalih i super kvalitetan industrijski ajvar u Makedoniji. Ja kupujem Mama's u Delhaize radnjama i odličan je, mada ima i drugih odličnih ajvara za 500-600 dinara. Ne bih ih poredio sa pijačnim kad vec ne znam u kojim uslovima je pijačni radjen, ja ga i ne kupujem. Svuda na Zapadu, u Turskim prodavnicama pretežno, gastarbajteri mogu kupiti vrhunski Makedonski ajvar za 3-4€ po tegli od 720 gr - jeftinije nego u Srbiji a plate su tamo čujem "malo" veće nego kod nas. Srpski ajvar gastarbajterima ne bi trebao nedostajati jer je najbolji domaći Srpski ajvar na nivou dobrog, uprženog Makedonskog (industrijskog). Tehnologija je otišla daleko ispred potreba za ručnom proizvodnjom ajvara pa jedna linija može peći pet tona paprike na sat (10 šlepera na dan), oprati, očistiti, oljuštiti, iscediti, upržiti, upakovati. Jedna takva linija (Made in Turkey) je i u Beogradu i radila je za najveće lance marketa (ima i na jutjubu nekih manjih ajvar linija). Inače, ja sam Nišlija (Južnjak), živim u Srbiji i mislim da znam šta je dobar ajvar. Fora, osim u kvalitetu sirovina, je i u suvoj materiji - koliko ćemo pustiti vode da ispari iz šerpe. Moj Kum voli "suv" ajvar upržen od 4 kg paprike, meni se ne dopada, ja volim kremast... Pozdrav
Podelite komentar
Jelena
@Saša
Reci da je najbolji srpski ajvar na nivou makedonskog industrijskog, je lupetanje. Probala sam makedonski i veoma je dobar ali taj kupovni nema veze s domacim ajvarom.
Podelite komentar
Kole
@Saša
Smesno je I uporedjivati sa domacim,u tom makedonskom mogu se naci I samlevene drske od paprike ,ni rakije nisi sve iste ima za 500 din a ima I za 5000 din.bolje kupiti jednu teglu domaceg ajvara nego pet industriskog .
Podelite komentar
Vera
Odlican je taj ajvar 😊
Podelite komentar
Krkiša
@Marina Ne možemo svi sve raditi niti može svako u svemu biti velemajstor. Pa tako i u pravljenju ajvara. Zato i postoji specijalizacija poslova. Lako je sa hrpom para probrati najbolju sirovinu na pijaci pa reći kako se od toga dobio dobar ajvar. Prava veština je kako od jeftinijih sirovina napraviti nešto dobro. Ili kupiti nešto dobro a da nije preskupo.
Podelite komentar
Novica
Sta mislite o onom makedonskom "Bas Ajvar"? Mislim da ga pravi ViPro iz Gevgelije.
Podelite komentar
Danče
@Novica
Dosta se ajvara uveze iz Makedonije pa pod raznim našim markama prodaje kod nas . Toga naročito ima u velikim tržnim centrima i trgovačkim lancima kada oni prodaju to pod svojom markom-brendom . Msm markom toga trgovačkoga lanca .
Podelite komentar
Miċa iz kafića
Mogu ja još koju "pametnu"? Čitajuċi ovaj članak i komentare tek sam sada shvatio u čemu je pravi smisao života. Pa naravno u ajvaru. Svaki dan života koji je protekao bez ukusa ajvara je bačeni dan života.
Podelite komentar
Danče
@Miċa iz kafića
Ajvara nikada dosta . ;-)
Podelite komentar
Miċa iz kafića
@Miċa iz kafića
I da dodam: Apelujem na dobre i vredne domaċine i domaċice i fanove ajvara da se ipak zbog toga ukusnoga i jestivoga zlata ne zavade međusobno čiji i koji je ajvar bolji. :) Nismo valjda postali toliko probirljivi i skloni svakakvome izvoljevanju i prenemaganju? Ili mi to źivimo nekoj Švajcarskoj pa da to tako možemo? Viva ajvar!
Podelite komentar
Dusanka
Smarac :Ne ja da nemam obrazovanje ,vec ti .Ocigledno je ,da ti imas i osnovnu školu ,znao bi sta je uranijum i koliko ostaje u zemlji, kad je bačen .Ostaje hiljadama godina i rasprsi se vetrom i raznese svuda .Da znas da koristiš internet ,mogao si to da pročitaš ,koje su posledice bombardovanja .Mozes da pročitaš i to zasto u Srbiji ima toliko raka i leukemije i ne samo kod nas ,vec na prostoru bivse Jugoslavije .Da ti ne pričam nista stručnije jer ti to nečes razumeti .Za tvoju informaciju, imam zavrsen fakultet i znam daleko vise od tebe ,po tom pitanju .Kad pises i kritikujes,prvo se informiši -nauci ,pa onda pisi da bar ,ne ispadneš glup ,kao sada
Podelite komentar
cko
Nemastina poradja oportunizam i stimulise cirkulaciju neistina. Ako je kilo ekstra crvene paprike u supermarketima Beograda 60 din, na jugu je na dzak prodaju za 30-40din za kg. Ta tegla u Srbiji, gde je srednja plata 40-ak hiljada, nikome za 500 din ne treba. Zlatna mu je cena 300 din,iskreno se nadam da ce se neko dosetiti da ga na industrijskom nivou proizvede za te pare i da potuce ovakve entuzijaste.
Podelite komentar
Salvatore
Ovima sto je skupo,neka za 150 din naprave teglu dobrog ajvara!!!
Podelite komentar
Vesna
Sta se raspravljate.Kupite na pijaci sve sta treba imate na internetu razne recepte za ajvar idite kuci i spremite.Pa da vidite zasto je ovaj ovoliko a onaj onoliko.Srecan rad i prijatan rucak.
Podelite komentar
Jugoslav
@Vesna
Svaka čast, dobro rečeno! Živimo u gradu i sami pravimo ajvar i pindjur, pravi Rrbski kao sa juga Srbije! Pravi domaći ajvar nije lako da se napravi zato i nije jevtin a onaj iz trgovine je nula naspram njega!
Podelite komentar
Krkiša
Sve je to fino ali ne možemo se svi vraċati u prvobitnu zajednicu pa svi da pravimo kuċi domaći ajvar, đem, pekmez... Ko ima vremena neka izvoli. A više sam uvek voleo vojnički pasulj iz velikoga kazana nego kada ga kuċi skuvam.
Podelite komentar
Marina
@Krkiša
Nadobudni covece zašto je pravljenje zimnice vraćanje u prostoriju. Pa prirodno i zdravo je sada u trendu ako nisi znao.
Podelite komentar
Jeca
@Krkiša
Hehehe djem... E nepismeni...
Podelite komentar
Jeca
Ajvar nije ajvar ako nema plavi paradajz. Ovaj od paprika je nikakav, nekako sirotinjski...
Podelite komentar
Dare
@Jeca
Sedi 1,patlidzan se dodaje samo zbog kolicine.pravi ajvar je sa cistom paprikom
Podelite komentar
Marina
@Jeca
Plavi paradajz ajvar kvari.
Podelite komentar
Valentina
@Jeca
Pravi ajvar je crvena pecena paprika,ulje i so...sve ostalo su razne varijacije koje imaju ime....pindzur,malidzano....
Podelite komentar
Gaga
@Jeca
Tacno ,ukusniji i ublazi papriku.
Podelite komentar
...
@Jeca
Ili ti patlidzan... ☺
Podelite komentar
Cika Velja
Boze svemocni na nebesima...znas li makar Ti sta mi jedemo???
Podelite komentar
Goran
Neko vozi juga,a neko mercedes
Podelite komentar
Jeca
Kakav je to ajvar za 119 dinara?
Podelite komentar
majka
mici iz kafica dobri covece ko zna da pravi ajvar on i zna da oceni kvalitet.moj otac je govorio daj onome ko zna da radi da rukovodi
Podelite komentar
Mića iz kafića
@majka
Tako je i hvala na savetu. Evo ja uživam u domaćem ajvaru čak i dok čitam o njemu. A još više bi uživao kada bi ga probao pa uporedio. Slovo je slovo a zalogaj je ipak zalogaj. Ih, ide ajvar uz sve.
Podelite komentar
Veka
@majka
Ma sigurno zna i Mica iz kafica sta valja.Nego se verovatno malo pravi lud da se ogrebe o druge i isproba domaci ajvar i druge domace specijalitete. :-D
Podelite komentar
majka
nekada smo pravili ajvar od sto kg.ja sam sa mojom majkom a pisle smo mi kuci unapred izbusim papriku i bude cista bez semenki i pece se nesme dok se ljusti da se kvasi vodom..celu noc se cedi i kada se melje nema nista osim paprike onda je lep ajvar.iznenadila sam se kada sam videla neke domacice peru pecene paprike.
Podelite komentar
Milos
Pa i u radnjama imate ajvar za 120din,ali imate i za 500din,probao sam oba,ovo za 120din nije ajvar,nego kasha.
Podelite komentar
Ja
Slazem se, tuga je to sto retko ko moze da priusti ajvar, pa makar i taj industrijski. A samo da dodam i ovo, samo onaj ko nikad nije probao pravi, domaci ajvar, moze da tvrdi da tu nema neke razlike. Jedino im je boja slicna i tu svaka slicnost prestaje. I jos nesto, svugde na ovom svetu se prilikom kupovine nekog proizvoda placa i vreme koje je neko utrosio za proizvodnju. Znaci mozete vi mozda nekom magijom i izracunati cenu od 200, 250 dinara za teglu, a gde je tu necije vreme, trud? Zakljucak: ne smem da pomislim sta ide u taj od 119 dinara i kako se pravi!
Podelite komentar
Mića iz kafića
Mašala u nas domaċina i domaćica. Tema o ajvaru ode skoro na 100 komentara. Nego verujem ja na reč da je domaći ajvar odličan ali bi još više verovao kada bi ga probao. Pa ima li ko da zove na degustaciju domaćega ajvara? Da kao objektivni žiri dam svoju skromnu ocenu kvalitete. I preporuku štaviše.
Podelite komentar
Veka
@Mića iz kafića
A da zasuces rukave i ocistis koju kilu paprika za ajvar? :-D
Podelite komentar
Krkiša
@Mića iz kafića
Ništa bez sajma ajvara da se uverimo jesu li svi baš toliki domaċini kao što se vole pohvaliti.
Podelite komentar
luna
Nista joj ne fali, ukusna je.
Podelite komentar
Savamala
Evo jenog korisnog saveta ispecite paprike u jesen neociscene u zamrzivac.Kada pozelite taj skupoceni ajvar izvadite kesu paprika 15-20 ocistite pa u secka da u kalu serpu i uprzite kolicinu za jedan dobar rucak ili veceru. Nema dva dana crnackog posla imate svez ajvar salatu impresionirani i vi i prijatelji....
Podelite komentar
Robert Horvat
Zašto je lit.mleka 95.din,dok 1.5 lit mineralne vode,blizu 300 din.da ne precenjuju neki .sigurno gaje izvore pa ih muze pa mlekare razblažuju....
Podelite komentar
Jeca
@Robert Horvat
Pa zato sto se u poslednjih petnaestak godina mleko u velikim mlekarama pravi od mleka u prahu, uvoznog a ne od svezeg mleka. Batalite velike mlekare, sve su to prevaranti, unistili su stocarsku industriju, a i male proizvodjace...
Podelite komentar
Natasa 69
@Robert Horvat
Potpuno ste u pravu!
Podelite komentar
Zoncha
Kaže g-đa ostane joj 50 dinara,e pa ja sam iz Leskovac i juče sam napravio 12 tegli ajvara.To zadovoljstvo me košta sa paprikom,zejtinom,soli,teglama oko 2.200 dinara pa vi računajte.U svakom slučaju je domaći bolji,jer onaj u marketima je samo živo samlevena paprika i dobro ukuvana.Tolko od paprikara...
Podelite komentar
GazaliGurgani
To Znaci, Ajvar prvoklasni iz makedonije, u Makedoniju 800 gr 1,20 € Ajvar vitaminka Banja Luka u inostranstvo 3,20 € Ajvar Beogradski 4,20 € u Beogradu !!!
Podelite komentar
kao i sve bakesladjama
kad bi ti što komentarišu kupovali ajvar ni u snu to ne bi rekli ali to pišu oni što nisu videli papriku i ajvar kuvali pa lupetaju neka skuvaju od pečene paprike ja prva kupujem po 180 din
Podelite komentar
Sale1971
@kao i sve bakesladjama
Šta pričaš,kupovni ajvar je katastrofa,kada moja žena napravi običan pindjur je ukusniji od jeftinog ajvara!
Podelite komentar
Kika
Ljudi, Pravio sam za vikend ajvar sa zenom. Toliko sam se umorio da ga ne bi ni za 1000din prodao. Od 40kg dobio 12 tegli. Proces od 17 sati krvavog rada u 2 dana.Nadimio se ko šunka, isflekao se, ruke se smezurale... Al je lep i vredi sve pare.
Podelite komentar
Nc71
@Kika
Sve ti to verujem jer i sam godinama vec pravim ajvar
Podelite komentar
Natasa 69
@Kika
Isto !!!
Podelite komentar
Boris
Ljepse kilo domaceg nego 10kg kupovnog
Podelite komentar
s
A sto je jos zanimljivo mi ajvar uvozimo iz Makedonije.
Podelite komentar
Jeca
@s
Pa kada je njihov lepsi!
Podelite komentar
Saj
500 din ajvar!!????? pa toliko je med...dal su oni normalni...a sta fali onom od 119
Podelite komentar
Dejan
@Saj
A i taj med od 500 din je "pravi domaci"
Podelite komentar
Simo
@Saj
Pa nista...fali samo paprika
Podelite komentar
Maya
@Saj
Uzmi pa ga napravi pa vidi sta fali a sta ne i da li smo normalni
Podelite komentar
Black 91
@Saj
Probaj jedan iz marketa jedan domaci i videces sta fali,nine u pitanju cena nego ukus domaceg sa sela.Zato gosti iz Nemacke kad dodju odnesu pune torbe domacih kolaca i zimnice!!!
Podelite komentar
Petar ns 66
@Saj
Ti nemaš pojma o temi, sedi jedan!
Podelite komentar
Tatjana
@Saj
Ne zelite da znate sta nedostaje tom od 119din.Radila sam u fabrici paprika, to sto masine bacaju na pod dok se paprika obradjuje, e to sa poda se skuplja,to sto smo gazili,zamrzava se I salje u fabrike da se pravi ajvar.
Podelite komentar
Nc71
@Saj
Ja prodajem po 800 !
Podelite komentar
biljagenije
@Saj
Paprika !
Podelite komentar
Ja
A sto lepo ne kupite papriku 70din za kg i napravite jednu turu pa onda vidite dal se isplati kad izadje voda iz paprike i kad dobijete od 15kg 5 tegli dobro uprzenog ajvara a to je 1/3 sto je prosek ako pripremate ajvar kako trea. I jos nesto kod ajvara nema filozofije sve ono sto ste culi o plavom patizanu itd je cista prevara da bi se sobilo na kolicini u ajvar ide samo paprika, so i ulje eto toliko pa ko voli neka proba da napravi sam.
Podelite komentar
Jeca
@Ja
Nije prevara, najbolji je ajvar u koji ide i patlidzan. Onaj sirotinjski samo od paprike i neljut nejedem!
Podelite komentar
Sasa67
Istreses teglu bilo kog ajvara u serpu zagrejes do kljucanja razbijes dva tri jaja unutra jos malo krckati i nema razlike dal je domaci ili kupovni
Podelite komentar
gygy
@Sasa67
da, nije bitno sta si pojeo....meni je bitno
Podelite komentar
Јасмина
Индустријски ајвар никада не може бити као домаћи.Ма колико да је технолошки прегледан,то није то....
Podelite komentar
Boba
@Јасмина
Ne kosta tegla ajvara 500 din,to su gluposti,10 kg kg.paprike kosta 500 din,u 120 din. ulje,i dobicete 5 tegli ajvara,po zanimanju sam tehnolog,a ajvar pravm vrhunski za svoju poroducu,i ta cena od 500 din, nuje realna,to svako iole pismen zna !!!
Podelite komentar
Slip
Dobicu brdo minusa ali realno kada sagledas nema goreg i bezkorisnijeg jela od ajvara-zasto?Onu jadnu papriku najpre ispeces(pusti sok a i vitamine),sameljes(opet je cedis),onda przis(opet izvlacis sastojke),na kraju ne ostane ni jedan koristan vitamin u tom cuvenoj jelu,mnogo muke oko njega a totalno bezkorisan...
Podelite komentar
Marina
@Slip
Kako bezukusan????
Podelite komentar
dzeljana
@Slip
frikom prodaje svezu zamrznutu iz devedesetih, nauzivaj se aromom. begaj more, struk paprike nisi zasadila, oplevila, ubrala a rucak bi varjacom gotovila.
Podelite komentar
Mrndjus
Sadrzaj tegle je 400gr. a ne 720. Ko misli da nije tako,neka izmeri praznu teglu i punu.
Podelite komentar
Paprika 38
@Mrndjus
Prazna tegla bez poklopca je teska 330 gr
Podelite komentar
masha
Pa bas tako kao sto so rekla, 20 kg paprika 3,5 sata pa x 5. Cela dva radna dana, pa si vremenom umorniji i sporiji pa se sve to oduzi. Dobro nisi racunsla sa kilogramom paprika.
Podelite komentar
Tina
Kako vas je lako magarciti
Podelite komentar
renata
Ima kupovnih koji su sasvim dobri i to onih jeftinijih, naprimer od dvesta dinara. Ionako ne volim od przenih paprika jer takav ajvar izaziva gorusicu.
Podelite komentar
Marina
@renata
A od čega je pravi ajvar ako ne od paprika. Svi dodaci ubijaju i ukus i kvalitet.
Podelite komentar
Aca
@renata
Pa jeste, i lisici je grožđe kiselo...
Podelite komentar
Slavkoni
Pa,kad moze da se da 250din.za paklu cigareta,sto ne bi moglo i 500 za ajvar.Kod nas je sve "skupo",osim cigareta.
Podelite komentar
Srbija
Ko nije lično spremao ajvar, ne treba ni da priča o ceni i da upoređuje sa fabričkom pripremom, a kamoli da se upoređuje ukus i kvalitet onoga što je u tegli.
Podelite komentar
Draškić
Suština je u ovome: kvantitet. Velika količina se proizvede i distribuira a to obara troškv po jedinici proizvda. Često taj kvanititet ide na uštrb kvaliteta. Kvalitet industrijskih proizvoda nije kao domaċi ali može biti zadovoljavajući. Čak i optimalan ako se gleda odnos kvaliteta i cene jer ipak kupovna moċ i standard stanovništva nisu nam na zavidnom nivou.
Podelite komentar
Paprika 38
@Draškić
Kako nije? Ti ne pratis dnevnik?
Podelite komentar
sneki
Domaci ajvar i onaj kupljeni nemoze se porediti domaci treba napraviti i treba vremena a onaj kupljeni je bezukusan i bljantav bolje platiti skuplje i pojesti kvalitetnije nego onaj bez ukusa
Podelite komentar
Jeca
@sneki
Bljantav? Sta to znaci?
Podelite komentar
Marina
Svaki rad treba da se plati. Kod ajvara i težak i pipav rad. Ako je samo od paprika bez dodataka mora da bude i skup. Meni nije znao da platim 600 din. tegli jer znam šta kupujem, a sama ne znam da ga napravim. Onaj iz markera nikad ne bi jeli jer ko zna šta je u tim teglama za tu cenu.
Podelite komentar
Dzejson
@Marina
Slazem se sa vama sto se tice odabira ajvara...domaci je domaci ali nije li malo skupo za Srpske plate dati 600 din za manje od kilogram ajvara...paprike su skupe kao da uspevaju u Africi...
Podelite komentar
Jeca
@Marina
Pa procitaj deklaraciju pa ces znati!
Podelite komentar
Sale1971
Zato se kupovni ajvar ne može ni porediti s domaćim! 500 din za teglu domaćeg je velika,ali sasvim realna cena!
Podelite komentar
Loki
Ma ja kupujem i jedan i drugi- kako mi dodje.Ja ga jedem ko da je droga.cene je nebitna.Uvek se nadje neki dinar za to.
Podelite komentar
Sasa
To je kao kada bi raspravljali zasto mercedes kosta50000 a fiat 10000 evrica
Podelite komentar
Groficaofica
Gde ima po toj ceni? Idem odmah da kupim
Podelite komentar
Alex
Znaci dignes cenu i ide kao alva!
Podelite komentar
Vica
@Alex
Ahahaha... ovaj domaći je kao 100% samo od pečene paprike, odstajale da se ocedi, samelje, i dobro uprži.Napraviše od spremanja ajvara nauku.
Podelite komentar
Rajs
Keva i žena pravile ajvar, prvi put vidim, cepkana paprika . Ukus fenomenalan.. nije kao pre da se može...
Podelite komentar
Zoran
Ajvar je ukusan, ali paprika izgubi sve vredno u sebi kad je napravite u ajvar. Bolej stavite u tursiju.
Podelite komentar
Inkvizitor
@Zoran
Alo momak hocu da jedem ajvar namazan kao dzem na krisku hleba a ne tursiju. Ako ces da iskoristis sve iz povrca jedi ga sirovog a ne termicki obradjenog. AJVAR prste da polizes!
Podelite komentar
Koki
Domaći ajvar nema hranljivih sastojaka jer svi se unište prevelikim kuvanjem
Podelite komentar
Marina
@Koki
Al je ukus božanstveni. U kombinaciji sa sirom......
Podelite komentar
Ccccc
@Koki
Stručnjače, domaći ajvar se ne kuva, nego ga upržavaš .
Podelite komentar
Blok 45
Kupiš furunicu, čunak i drva u Uradi sam. Na kvartaš po 100 kg. paprike. Izađeš na livadu pa pečeš papriku 5-6 sati. Luštiš papriku sa ženom 3-4 sata. Samelješ papriku, mala ringla na šporetu pa iz četiri ture upržavaš papriku više sati. Dobiješ tridesetak tegli ajvara ( pravimo gust ajvar, da sva voda ispari). Jednostavno, zar ne? Probajte sami da pravite ajvar, pa onda recite : mnogo mi je skupa tegla ajvara.
Podelite komentar
SRLE
Ova iz SILBASA ga PRECERA, domaci je uvek duplo skuplji-minimum zato sto se nepravi na KOLICINU kao u fabrici, a ima I do toga barena I pecena paprika, ulje, proizvodjac-marketing.Ja sam licno jeo iz Nemacke, cena 20€/0.5kg, a kvalitet AAAAJJJ MEEE MASALA I to fabricki, svaka roba nadje svoga kupca-ko ima taj jede, ko nema taj gleda, UVEK BILO I BICE.
Podelite komentar
Radašin
@SRLE
Gde ga nađe u Nemačkoj za tu cenu daj adresu molim te
Podelite komentar
Marica
Pa nije bas tako kako pricaju zato sto prodaju pa im treba da sto vise zarade paprika se ispece brzo ja sam 20 kg. ispekla za sat vremena sa jednom kesom uglja za gril samelje se za pola sata na masini za meso i jos kuva dva sata znaci da lazu da treba dva dana i kad napunite tegle i izracunate koliko kosta nemoze da bude vise od 3oo din. potegli sramota za sve nabijaju cene da je zeljan narod koji ima male plate i penzije. A i to je laz da u Nemackoj daju 1000 din za teglu ajvara ima ga u lidlu i vecim prodavnicama 2 do 2,5 evra tegla jel ja sam tamo zivela 30 god i tamo ima paprike i nasi kupuju i prave ili kad se vracaju kuci kupe papriku jeftino u Madjarskoj i prave tako da je to sve lsz sto pricaju da bi sto skuplje prodali
Podelite komentar
Jeca
@Marica
Pa valjda si cedila paprike pre mlevenja? I przila si valjda? Ajvar se przi!
Podelite komentar
Asja
Ma kao,onaj ko je siroma,ne kupuje ajvar!TACNO!!!O naj ko je siroma,i ona koja je domacica nece ga kupiti nego napraviti!Imam 47 godina i bilo bi me sramota da ga ne pravim sama nego kupujem,a beogradjanka sam,iz centra.One koje nece da se muce,TREBA TEGLU DA PLATE 5000!!!
Podelite komentar
EL...
@Asja
Asja , Ti Beograđanka ? Da možda i paprike ne sadiš u centru 😂? Gradska deca nemaju veze sa pravljenjem ajivara . Dobar ajivar treba dobro i da se plati , a te mućke sa tikvicama , plavim patlidžanom i paradajzom , to ne bi trebali ni da se dozvoli u prodaji !
Podelite komentar
Marina
@Asja
Što ste tako zli?
Podelite komentar
Gnojni Čibulj
@Asja
El dobro mešaš?
Podelite komentar
The Spatula
Kome je skupo nek napravi sam. Ja ga ne jedem i briga me za papriku. Ali glupi su vam komentari, skupo itd... Sve ono sto mozemo sami da napravimo, proizvedemo, moze da bude skupo a i ne mora. Nego je tesko sedeti pored sporeta dva dana, mesati, peci papriku i na kraju ga mozda zeznuti.
Podelite komentar
Vaske
Нисам врстан познавалац технологије прављења Ајвара, али рачуница је следећа: 3 кг паприке кошта око 100 динара, на теглу Ајвара иде 100-150 мл. уља, и мало зачина, рад и конзервација производа. Све у свему производна цена нешто мања од 200 Динара. Без емоција и лажних цена. Велики производни ланци купују паприку по 10-12 динара и кад баците на папир рачуница 120 Динара за теглу.
Podelite komentar
Jeca
@Vaske
Toliko ulja po tegli? Da se nisi malo preracunao? Cetnicki ajvar?
Podelite komentar
Dusanka
U Srbiji ne postoji organska hrana jer sva hrana je ozračena .Posle toliko bacenog uranijuma ,ne pistoji nista, sto je organsko .Dobro je je da nema hemikalija ali je tesko verovati u proizvode na pijaci i istinitost .
Podelite komentar
smarac
@Dusanka
daj ne lupetaj .... jel imas uopste osnovnu skolu zavrsenu ??? Sta ozraceno??? Jel ti znas koliki je poluraspad uranijuma, jel znas sta radi i ostalo .... i gde je bacen ... ako albanci na kosovu ne kukaju ne vidim sta ti kukas. Jel znas da mermer prirodno zraci .... pa ga ljudi stavljaju svuda .... obrazuj se pa onda komentarisi.. Najjace su mi ove domacice bez osnovne skole sto sede kuci i rokaju besmislene komentare ...
Podelite komentar
Milka
@Dusanka
Jel si se zapitao da li albanci smeju da kukaju zbog osiromasenog uranijuma,I da svu pomru I ne bi se pobunili za ono što su im braća ameri uradili. A gdja Dušanka je u pravu i sa školom i bez nje.
Podelite komentar
Ruza
Zato sto u kupovnom nema paprike!!!
Podelite komentar
Milan
Gospodjo Ljiljo, očigledno je da nikada niste spremali ajvar. Pa ko danas ne pere papriku, neće valjda sa zemljom iz bašte da je kuva? Dalje. Upravo u tome ,,kuvanje da mu uzmu dušu" i leži zec. Prvo, ne kuva se nego se prži i tada se vlažnost naravno gubi, ajvar dobija na kvaliteu, ukusu i dugovečnosti, ne konzervira se ali ga ima sve manje ukuvavanjem. Zato i toliko košta. A, vi kupujte u marketima ali nemojta davati svojoj ali ni tudjoj deci već jedite sami. U ovoj zemlji kontrola ne postoji i svašta se prodaje.
Podelite komentar
Jeca
@Milan
Minus za kontrolu koja ne postoji! Nemas ti pojma!
Podelite komentar
Gaga
Sta stavljaju u taj domaci ajvar ,zlato, pa je tegla 500 dinara.Sta je jedna tegla za cetvoroclanu porodicu.I da je sto posto domaci mnogo je .Sramota.
Podelite komentar
Crni Đorđe
Plavi patlidžan, to ne dodajete u ajvar?
Podelite komentar
Jeca
@Crni Đorđe
Ja dodajem obavezno. Onaj samo od paprike je bzvz!
Podelite komentar
Aranđel
U subotu pravio ajvar: 18 kg paprika 13,5 evra, 6 kg patlidžana 6 evra, 1 l ulja, malo soli, malo šećera, 2 fafarona, 4 glavice bijelog luka. Ukupno sve oko 25 evra, dobio 10,5 kg prvoklasnog ajvara, znači oko 2,5 evra po kg. Ne računam rad 6 ruku, i malo drva, ali malo gimnastike ne škodi.
Podelite komentar
Mimi
@Aranđel
To je pinđur, a ne ajvar. Ali, svakako je odličan.
Podelite komentar
Jeca
@Aranđel
Vise feferona i bez belog luka. Zimi uz slaninucu i svez beli luk, mljac!
Podelite komentar
Vojislav
Ja bi ga prodavao po5000 po kilogramu pa ko voli nek izvoli ako mu je skupo nek pravi cela srbija zna, kako, se pravi ajvar samo neko hoce da se muci a neko ne pa nek plate
Podelite komentar
Nikola
Pa vi beogradjani jedite onda taj nafiksani ajvar od gmo paprika od 119 dinara pa se trujte a ja cu da jedem domaci ajvar koji moja baka sprema taj od 500 dinara bar znam da jedem kvalitetno!
Podelite komentar
Kojic
@Nikola
A kada nebudes imao vise baku neces imati ni taj od 119 din da probas.
Podelite komentar
Nikola_BGD
@Nikola
Kao prvo, nepismeni čoveče, "beograđani" se piše velikim početnim slovom.. A drugo, tim istim Beograđanima, možeš... znaš već šta!!!
Podelite komentar
Ace
Probaj makedonski ajvar pa da vidis sta je ajvar pravi
Podelite komentar
KIJA
@Ace
Tacno
Podelite komentar
Nc71
@Ace
Znam mnoge koji su se kleli u makedonski ajvar dok nisu probali moj cepkani ajvar!
Podelite komentar
The Dziber
Ajvatar
Podelite komentar
Margo
Nama se definitivno servira smece sto je sramota za zemlju koja moze da hrani Evropu Sve je ovde otislo do sto Djavola
Podelite komentar
micko
30 kila paprika svega 12 tegli od 700 grama.pa racunajte
Podelite komentar
Dacika
Jedan dan smo ja i suprug pekli i cistili papriku 60kg.od 17h do 3 sata posle ponoci,nisam osecala ruke,i tegla domaceg ajvara treba da bude1000din,a ovaj kupovni je samo uprzena paprika.jedini od zimnice kupujem krastavcice.jedino sto vredi.
Podelite komentar
Neko
@Dacika
A, oni...najotrovniji.
Podelite komentar
Jeca
@Dacika
Lakse je u dva dana...
Podelite komentar
Ljilja
Da li ste svi sigurni da je industrijski ajvar toliko los?Sta cemo sa domacicama koje ne peru papriku kuvaju ajvar dok mu ne uzmu "dusu", dodaju za svaki slucaj vise konzervansa,soli,ulja.
Podelite komentar
Iskreno
@Ljilja
U pravi,domaci ajvar koji ja spremam i ne stavlja se konzervans.
Podelite komentar
hakala
@Ljilja
kuvaju papriku? ajvar se pece, aj ti kod matere da ti pokaze.
Podelite komentar
Milan
@Ljilja
Domaci ajvar se ne moze porediti sa industrijskim.cena jeste visoka ali kvalitet je.kad probam onaj od 120 din,bolje ga i ne jesti.u njemu ima svega sem paprike.bolje kupiti jednu teglu domaceg nego bacati pare na smece i otrove
Podelite komentar
Aca
@Ljilja
Zar neko ne pere papriku? Drugo, ajvar se ne kuva nego prži, i to baš tako, dok mu se ne "uzme duša", to jest dok veći deo vode ne ispari. Konzervans u ajvar ne ide, osim u industrijski plagijat ajvara. Na kraju, probajte jedan i drugi, i svaki komentar će biti suvišan.
Podelite komentar
Marija
@Ljilja
Smatram da si veoma glup/a kada kazes da je domaca hrana prljava it'd... Nego, bas iz razloga sto je domaca hrana najbolja od bilo koje, sto se pokazalo vremenom, I treba toliko da kosta. Inace I tvoja mama I baka su te verovatno ucile da kuvas domacu hranu, tako da trebas samo da se stidis. A tebi posto se svidja ajvar iz trgovine, sa milion hemija I gluposti, ti onda kupi taj. Svaki ko vodi racuna o ishrani kupice ovaj domaci, bez obzira na cenu, za hranu ne treba zaliti.
Podelite komentar
Dzejson
@Ljilja
Nemas pojma...bolje cuti....sedi 1
Podelite komentar
Lavica
Ja nisam bogata ali proizvodim i jedem samo organsku hranu.
Podelite komentar
Cova
@Lavica
I onda sta?U cemu je poenta??
Podelite komentar
Milica
@Lavica
Jao, dosta mi je tih domacina, koji bi svaki domaci proizvod uskratio narodu, dok u Italiji i ostalim državama sve i domace dostupno. Cene su i vece zbog manjka gazdinstva, koliko su prazna sela, da su puna bila bi im konkurencije, a ovi nasi daj da naplatim, teglu, otvarač, pečenje... A valjda nesto moras imati kao trosak, a ne kao i uvek placa sve narod.
Podelite komentar