Nemojte da govorite za sveštenika da je pop: Ta reč je pogrdna, evo kako je nastala!

Primetićete da se u vicevima uvek govori "pop" ili "popa", a ne "sveštenik" ili "otac"

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Dusan Srbin
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Alper Mahmud

    27. februar 2021 | 02:39

    Nije tačno da mi Turci koristimo reč pop za hriščanskog sveštenika. U turskom se koristi reč papaz, koja je kao što se vidi i u vašem tekstu, grčkog porekla.

  • Урош Жежељ

    08. maj 2018 | 13:22

    Свети Владика Николај (Велимировић): ,,Свети Сава је рекао: "Ако је поп грешан, молитва његова није грешна". Не осуђујте свога свештеника, не ружите га, не гоните га. За своје грехе он ће одговарати Богу више него ли ви за своје, јер је свештеник Бога живога. Ако је свештеник грешан, поштуј га и поштовањем ћеш га застидети и он ће се поправити. Ако ли га осуђујеш и ружиш, он ће постати још гори. Поштујте браћо, свештенике своје." (Види текст на интернету ,,О ПОШТОВАЊУ СВЕШТЕНИКА - Свети Николај Жички") Свети Владика Николај (Велимировић) је написао у књизи ,,Војловички стослов": ,,18. Српски калуђер је учитељ српскога сељака од искони, и у свима набројаним особинама калуђер је стајао испред сељака као што по правилу учитељ стоји испред и изнад ученика свога. Отуда је одувек српски сељак сматрао попа за попа, а калуђера за духовника (што и јесте право име учитеља). И отуда је српско сељаштво још и сада везано духовно за манастире дубоким страхопоштовањем и оданошћу." Схиархимандрит Гаврило (Димитријевић): ,,Што ја имам нарочито, то, то нећеш да пишеш. Каже: ,,Што нећу?" Па ево ја ћу ти казат шта. Кад су тели Немци да га, да га пребаце из Љубостиње у Војиловицу, последње дане, били смо само нас два (Схиархимандрит Гаврило Димитријевић и Свети Владика Николај Велимировић). Он каже овако: ,,Ако да Бог да се вратим још једанпут на своје место, укинућу Богословију, и то име ћу избрисати, да се никад не спомене!" А, кажем: ,,Преосвећени, шта мислите за попови?" ,,У манастир нек иде нек се учи! Ни један се поп не моли Богу. Најгори калуђер више се моли Богу од најбољег попа." И то је истина. Попови се уопште не моле. Они сам парадирају да узну паре." ,,А то нису смели да напишу, јер то њина срамота." ,,Напиши, нек читају реко попови." (Делови говора Схиархимандрита Гаврила Димитријевића са снимка ,,Схиархимандрит Гаврило (Димитријевић) - Део 3." од 10:31, од 12:31 и од 12:42) Из показаног се види да реч ,,поп" нису користили само Турци, комунисти, неуки и нецрквени људи...

  • ja sam ja

    06. septembar 2017 | 09:56

    E bas hocu...bas im pristaje pop! Ne treba meni pop da bih bila vernik i verovala u Boga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA