Ovih 30 ljudi iz Srbije je putovalo kroz vreme: Vratili su se u doba bez automobila i struje, pogledajte kako to izgleda (FOTO)

 
  • 4

Oko 30 učesnika, sa svojim ljubimcima i starim konjičkim zapregama podsetilo je posetioce kako je to nekada izgledalo, kada su banatskim sokacima jurili konji

Meštani Novih Kozaraca organizovali su prvu "Fijakerijadu" na proplanku "Lisovići" kraj Kikinde, kako bi pokazali ljubav prema najplemenitijim životinjima - konjima. Takmičenje jednoprega, dvoprega, troprega i četvoroprega i petoprega, privuklo je ljubitelje konjičkog sporta koji su sa konjima i zapregama prodefilovali poligonom. Struje - nema. Automobila - nema. Ko put kroz vreme da su doživeli.

Četiri jahača na konjima stigla u Šumadiju: Avantura je počela, prelaze put od 3.500 kilometara (FOTO) (VIDEO)

Oko 30 učesnika, sa svojim ljubimcima i starim konjičkim zapregama podsetilo je posetioce kako je to nekada izgledalo, kada su banatskim sokacima jurili konji.

Zoran Divljak, jedan od organizatora "Fijakerijade" i učesnik, kaže da je ljubav prema konjima nasledio od svoga dede koji ih je nekada imao u domaćinstvu.

Foto:Drago Janković

- Nekada su konji bili glavno prevozno sredstvo u Banatu, bila je retkost kao i sada da imate ove gorostasne životinje, bili su glavno prevozno sredstvo, dok su ih u nekim domaćinstvima koristili za rad u poljima. Ljubav prema ovim životinjama počela je u mom ranom detinjstvu i pre šest godina odlučio sam da ponovo kupim konje. Sada imam dve kobile i dva pastuva, rase lipicaneri - navodi Zoran.

Foto:Drago Janković

Zoran kaže, da je ponosan na svoje mezimce i da im pruža bezgraničnu ljubav.

- Konj zahteva posebnu pažnju, on oseti ljubav koju mu pružate i istu vam uzvraća. Živim na seoskom imanju i moji konji mogu reći su slobodni, često ih vodim na pašu, dajem im adekvatnu hranu i isključivo ih uzgajam iz istinske ljubavi - kaže nam mladi poljoprivrednik koji se istovremeno bavi i ratarstvom.

Foto:Drago Janković

Miodrag Bogojević, predsednik sportskog udruženje "Zelenac", ističe da su tri susedna sela - Rusko Selo, Novi Kozarci i Banatsko Veliko Selo, uz značajan trud uspeli da organizuju prvu "Fijakerijadu".

- Ponosan sam na našu manifestaciju, naročito što je jedina ovog tipa u okruženju. Privukli smo mnoge ljubitelje konja koji su sa svojim zapregama došli i ulepšali svima ovaj dan. Imali smo oko 30 takmičara koji su uspešno predstavili svoje ljubimce. Cilj manifestacije jeste da okupimo sve ljubitelje ovog sporta, ali i da razvijemo seoski turizam, kroz ovakve manifestacije privlačimo sve veći broj turista koji mogu da vide nešto nesvakidašnje u našem autentičnom ambijentu - rekao je Bogojević.

Foto:Drago Janković

Pored lepote, ponosnih i gorostasnih konja koju su uzdignute glave defilovali zelenom seoskom livadom, prvo mesto u kategoriji jednoprega pripalo je Jovici Bišiću iz Barande, dvopreg-Dragan Petrov iz Kikinde, dok je u kategoriji troprega i četvoroperega prvo mesto osvojio Milan Kostić iz Nadalja kraj Srbobrana.

I dok su se konji vrani po livadi razigrali, prva "Fijakerijada" konja i konjskih zaprega, podsetila je na davna vremena, mahom one starije, kada se umesto buke automobile moglo čuti tiho kaskanje banatskim šorom.

(Dragana Ivanić)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilidza

    7. septembar 2017 | 20:34

    I ja sam putovao kroz vrijeme. Neki dan bio u svajcarskoj. Tamo 2017 mozes misliti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA