Danas su mesne poklade i jednu stvar ne smete zaboraviti da uradite

 
  • 23

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju

Srpska pravoslavana crkva praznuje Mesne poklade, koje se održavaju u Mesopusnu nedelju. To je zadnji dan kada se jede meso, jer već sutra počinje takozvani - beli mrs.

Dakle, prosto je obavezno na ovaj dan jesti meso i to nikako ne bi trebalo da se zaboravi! Time se zapravo na dostojan način slavi ono što će uslediti - veliki Vaskršnji post.

Naime, Mesne poklade se nazivaju i Male poklade, i kad one prođu tada se ne jede meso do Vaskrsa.

Postoji i običaj da se u večerima poklada sakupljaju prijatelji, rođaci i susedi i zabavljaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak pale veliku vatru i sede do ponoći.

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U većini krajeva, u toku dana ili večeri mlađi svet vodi glavnu reč. Zbijaju se razne šale po selu ili se odlazi na neka poznata mesta u okolini gde se priređuju zabave.

Raznorazne igre pod maskama, takozvane "maškare" bile su rezervisane za mlade.

Običaj je bio da maskirana mladež ide od kuće do kuće i zbija razne pošalice na opšte veselje ukućana i zbog toga dobija "čar" - razne sitne poklone u jelu i piću koje posle zajedno pojedu i popiju. Ozbiljniji muškarci domaćini i stariji ljudi sede okupljeni kod jednog domaćina i časte se do ponoći.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kondor

    5. mart 2016 | 21:30

    Sve smo ovo nekada radili i živeli smo lepo... Sada nam je sve "budalaština" u najezdi sintetičkih snaga i stranih ideja.

  • Kole

    5. mart 2016 | 22:35

    Znači spremam bogatu trpezu i zovem siromašne susede. A ako sam ja taj sused kakvu onda trpezu da spremam. Da li javno da priznam da sam siromašan pa da čekam poziv ili da dostojanstveno gladujem i glumim veličinu. I šta uopšte znači poklada?

  • Marija

    6. mart 2016 | 02:35

    Ovo je vise neverovatno!!!I do sada smo slavili Bozice,Vaskrse,slavu,Vrbicu,postili,pricestili....iz dana u dan sve vise smarate sa obicajima i verovanjima.Ko da niko do sada nije unosio badnjak u kucu ili farbao jaja itd.Vera se prenosi porodicno sa kolena na koleno.Kada imam nedoumicu,pitam svestenika i kraj...Sto je nekome sveto,drugome nije,neka svako radi kako moze,zeli i oseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA