Dačić: Hoćemo sa SNS, Vlada se ne pravi u Moskvi!

 
  • 39

Lider socijalista je naglasio da se SPS nikome ne nudi zbog "fotelja i mesta u vlast, već što želi da pomogne"

Spremni smo da razgovaramo s naprednjacima o daljoj saradnji, ako SNS to želi, ne zbog učešća u vlasti, već iz želje da doprinesemo daljem razvoju Srbije, izjavio je lider SPS Ivica Dačić posle sednice Predsedništva stranke.

Dačić je ukazao da su stranke koje su bile okosnica vlade osvojile 202 poslanička mandata, što, po njemu, znači da su građani rezultate te Vlade, u pogledu evrointegracija, napretka u dijalogu s Prištinom, promenjene slike Srbije u svetu i započetih reformi, videli kao priliku i istorijsku šansu.

On je ocenio da je to nezabeležen slučaj "u Evropi da, posle dve godine vlasti, vladajuća koalicija osvoji toliko mandata u proporcionalnom sistemu".

IVICA DICIC

"Imajući sve to u vidu, SPS i naša koalicija je spremna da sa SNS Aleksandra Vučića razgovara o daljoj saradnji, ako SNS to želi", rekao je Dacić.

"Sa svojim političkim legitimitetom i kapacitetom, sa 44 poslanička mesta, spremni smo da dajemo svoj doprinos razvoju Srbije, ukoliko je to potrebno", dodao je.

Dačić je naglasio da se SPS nikome ne nudi zbog "fotelja i mesta u vlast, već što želi da pomogne".

On je takođe naglasio da SPS nikoga ne uslovljava i, ako ode u opoziciju, neće biti opozicija Srbiji, već će podržavati sve što je u interesu zemlje.

"Interese Srbije u ovom trenutku zastupa Vučić i SNS, jer je skoro 50 odsto građana glasalo za njih", podvukao je Dačić.

On je zadovoljan izbornim rezultatima, a posebno činjenicom da je najbolji rezultat ostvaren na Kosovu i Metohiji, što je njemu lična satisfakcija, jer je vodio pregovore u Briselu.

Upitan da li bi hapšenje Darka Šarića moglo da utiče na moguće koalicione pregovore, Dačić je u šali rekao da "nije čuo da je on (Šarić) deo pregovaračkog procesa".

Takođe je ponovio da on lično Šarića nikada nije upoznao.

Odlazeći premijer poručio je da se konsultacije o sastavu nove Vlade Srbije ne obavljaju u Rusiji ili na bilo kom drugom mestu izvan Srbije.

Na pitanje novinara o stavu u vezi Ukrajine i da li je proteklih dana bio u Moskvi, Dačić je odgovorio:

"Ja ne znam odakle informacija da smo bili u Rusiji. U Rusiju se ne ide tajno. Ne znam zašto bi se neko stideo da kaže da ide u Rusiju, naprotiv, to bi se iznelo s ponosom", kazao je Dačić i dodao:

"Sigurno da se tamo neće obavljati konsultacije ili na bilo kom drugom mestu o sastavu Vlade".

Kad je reč o Ukrajini, on je rekao da će nova vlada dati svoj stav o tome. Taj stav, dodao je, mora biti izbalansiran i u interesu Srbije.

DICIC, OBRADOVIC, DJUKIC DEJANOVIC

On je, na konferenciji za štampu posle sednice Predsedništva SPS, kazao da Srbija ima svoje interese kada je reč o Ukrajini i Rusiji.

"Nova vlada koja bude formirana će svakako dati zvaničan stav o svemu tome, a on će se bazirati na dve postavke. Prva je da Srbija ima tradicionalno prijateljstvo s Rusijom i da ništa ne može da ih naruši, a sa druge strane da Srbija ide evropskim putem i da je on za našu zemlju veoma važan. Stav mora da bude veoma balansiran i u našem interesu", poručio je Dačić.

On je konstatovao da su mnoge zemlje, koje su sada u poziciji da Srbiji drže lekcije oko Ukrajine, bile prve koje su priznale nezavisnost Kosova, koja je, kako je podvukao, bila jednostrano proglašena, apsolutno nelegalna i suprotna međunarodnom pravu.

"Mislim da je Srbija poslednja zemlja na svetu kojoj neko treba da deli lekcije povodom teritorijalnog integriteta i suvereniteta, osim ako neko ne smatra da je Kosovo potpuno nezavisan problem, što verovatno smatraju, a što je nelogično", poručio je Dačić.

On je kazao da ne veruje da će Ukrajina biti poslednji takav problem, jer je pitanje Kosova otvorilo Pandorinu kutiju.

- Međutim, nije Srbija otvorila Pandorinu kutiju, oni koji su je otvorili treba da brinu o njenom zatvaranju, a Srbija ništa neće raditi protiv svojih interesa, zaključio je.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Русија

    23. mart 2014 | 16:27

    Bagra pokvarena

  • ДАШОНИ

    23. mart 2014 | 16:47

    ЦРВЕНА БАНДА

  • Patak Daca

    23. mart 2014 | 16:12

    Tako je Dacicu,hoces u vladu,moze ,bices ministar ekologije, ima ekoloski da pocistis preduzeca gde su tvoji kadro-lopovi peljesili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA