Palma rođen na Svetog Talaleja, Vučić na Sv. Lava, a Dačić...

 
  • 7

Telegraf.rs vam otkriva ko su sveci zaštitnici lidera najjačih političkih stranaka u Srbiji, a koji se obeležavaju na datum njihovog rođenja

Prema kanonu Crkve sveštenici i vernici svakog dana obeležavaju dan određenog sveca, a Telegraf.rs za vas otkriva ko su sve sveci zaštitinici političkih lidera u Srbiji. Tako je Aleksandar Vučić rođen na dan Svetog Lava, Ivica Dačić na Svetog mučenika Bonifatija, a Vojislav Koštunica na Sv. Sofronija, pročitajte koji su sveci zaštinici drugih lidera.

Lider najjače političke partije u Srbiji Aleksandar Vučić rođen je 5. marta na dan Svetog Lava Katanskog, koji je prema pravoslavnom učenju veliki čudotvorac, koji svojim čudesima pomaže ljudima.

"Sveti Lav je bio episkop katanski. Pod vulkanskom planinom Etnom, u gradu Katani, on se smatra dobrim pastirom i milosrdnim nastavnikom ljudi. Veliko popečenje ima kod bolnih i sirotnih ljudi, revnostan je vernik poznat po milosrđu", opis je ovog sveca u crkvenom kalendaru.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rođen je prvog dana januara, a verniti tada obeležavaju dan Svetog mučenika Bonafatija koji je po kanonu vere primer da mučeništvo za Hrista čini od grešnika svetitelja.

"Bonifatije je najpre bio sluga kod bogate i razvratne žene Aglaide u Rimu, i imaše sa njom je bio u nezakonitoj vezi. Oboje su bili neznabošci. Kada je došao u grad Tars Bonifatije je video mnoge hrišćane na mukama: jednima odsečene noge, drugima ruke, trećima oči izbodene, četvrte na vešalima... Bonifatiju se tada promenio i pokajao. Tada je među hrišćanskim mučenicima uzviknuo: "I ja sam hrišćanin". Sudija ga je osudio na muke, naredio da ga šibaju, a potom da mu sipaju vrelo olovo u usta. Prema hrišćanskoj tradiciji olovo mu nije naudilo, tako da su mu mačem odsekli glavu. Robovi su uzeli telo i preneli u Rim", reči su koje opisuju ovog sveca u pravoslavnom kalendaru.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rođen je na veliki pravoslavni praznik "Sretenje" - 15. februara, a taj dan se slavi od 554. godine  i seća na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu i da sebe očisti.

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas rođen je 22. februara na dan kada se obeležava Sveti mučenik Nikifor (a ove godine su tada i zadušnice).

Žitije ovoga mučenika pokazuje jasno kako Bog odbacuje oholost i uvenčava slavom smernost i bratoljublje. Dok je Nikifor prikazan kao prost građanin.

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić rođen je prvog dana posle Pravoslavne Nove godine, kada pravoslavci slave dan Prepodobnog Serafina Sarovskog jednog od najvećih ruskih - pravoslavnih podvižnika, prozorljivaca i čudotvoraca.

"Uvek u jednoj istoj odeći, zimi je skupljao granje, leti čuvao pčele i radio u svojoj maloj gradini. Uz velike telesne trudove, danonoćno je pojao tropare i crkvene pesme, i predavao se uzvišenim radovima uma i srca. Puno je čitao, naročito sveto Pismo. Izdržavao je velika đavolja iskušenja i zamke. Da bi se još usrdnije borio protiv istih, uzeo je na sebe veliki podvig. Hiljadu dana i noći na granitom kamenu proiznosio je iz dubine duše carnikovu molitvu: "Bože, milostiv budi meni grešnome!“", glasi priča o ovom svecu u verskim knjigama.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rođen je 13. aprila, a ove godine taj dan vernici proslaviće kao čuveni dan "Cveti" - Ulazak gospoda Isusa hrista u Jerusalim.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rođen je 2. juna kada vernici obeležavaju dan Svetog mučenika Talaleja, koji je pored svojih svetovnih vrlina, najviše poznat po tome što je to bila "lažna slava" Srećka Šojića u seriji Bela lađa.

"Sveti mučenik Talalej je hrišćanski svetitelj. Otac mu je bio Verukije a majka Romilija. Po zanimanju je bio lekar. Postradao je za Hrista u svojoj osamnaestoj godini za vreme vladavine Numerijana. Kada je ispovedio svoju veru u Hrista pred sudijom mučiteljem, sudija je naredio dvojici dželata Aleksandru i Asteriju, da mu svrdlom provrte kolena, provuku konopac kroz probušene kosti i obese za jedno drvo", ove reči opisuju Sv. Talaleja.

Lider PUPS-a Jovan Krkobabić rođen je 27. februara na dan Prepodobnog Avksentija koji je poznat kao isceljitelj i čovek koji je slepima vraćao vid, čistio gubave ljude i oslobađao ih od demona.

"Aksentije je bio vrlo ugledan vlastelin u Carigradu među vlastelom i dvorjanima cara Teodosija Mlađega. Zagrejan ljubavlju Hristovom, Aksentije se zamonaši i prebivaše još ne dugo vreme u Carigradu. Kada se počeše o njemu pohvale govoriti, on pobeže od ljudskih pohvala i nastani se na jednoj gori blizu Halkidona, koja se posle prozva Aksentijeva gora. Ne ostvari mu se želja da ostane tu zauvek skriven od ljudi, jer nađoše ga čobani i razglasiše ga", piše u svetim knjigama o ovom svetitelju.

Vođa SPO-a Vuk Drašković rođen je na dan Svetog apostola i jevanđelista Mateja 29. novembra, a on je jedan od dvanaestorice apostola. Pre krštenja zvao se Levije.

"Bio je Jevrejin, u službi Rimljana kao carinik u Kapernaumu. U tom vremenu carinik je bio ono što je danas poreznik. Porez je naplaćivao u zakupljenoj oblasti, pa se carinik (mitar) starao da skupi što više poreza ne bi li i njemu što više ostalo. Otuda Birviš govori o ljudima koji su ubirali dažbine. Po Svetom pismu kada ga je Isus Hristos pozvao da mu bude učenik (apostol) ostavio je sve i pošao za njim", ove reči opisuju ovog Svetog apostola i jevanđelistu.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica rođen je 24. marta kada vernici obeležavaju dan Svetog Sofronija Jerusalimskog, koji je bio patrijarh Jerusalima.

"Rođen je u Damasku od znamenitih roditelja. Moto mu je bio: svaki dan naučiti više duhovne mudrosti", piše o ovom svetitelju u crkvenom kalendaru.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rođen je 11. oktobra kada se obeležava dan Prepodobnog Haritona Ispovednika.

"Prepodobni Hariton ispovednik je hrišćanski mučenik i svetitelj. Rođen je u gradu Ikonija u Maloj Aziji. U vreme progona hrišćana od strane cara Aurelijana, Hariton je bio među prvima izveden na sud pred hegemona. Kada mu je sudija zatražio da se pokloni idolima, Hariton mu odgovori: "svi vaši bogovi su besovi, koji su negda zbog gordosti svrgnuti s neba u ad preispodnji“. Tada naredi hegemon, da tuku i istezaju telo Haritonovo u tolikoj meri, da mu je celo telo bilo pokriveno ranama", su reči koje opisuju ovog svetitelja.

(Darko Zlojutro)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalablak

    18. februar 2014 | 18:55

    Zaci jedino toma na crveno slovo Sretenje gospodnje

  • alhemicar

    18. februar 2014 | 19:38

    izbrukase pravoslavlje nacisto!!

  • Jagodinac

    18. februar 2014 | 22:03

    Nek Palma pogleda od pocetka pa do kraja seriju BELA LADJA, i ako je iole malo pametan, shvatice neke stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA