KONAČNO DOKAZANO: Klinton i Tači zajednički planirali bombardovanje Jugoslavije!

Predsednik SAD poručio je tadašnjem lideru OVK 25. juna 1999. godine, da preuzme vođstvo nad Kosovom, nakon kako je naglasio "zajedničkog pravednog poduhvata"

  • 35

Predsednička bibliotekla Bila Klintona objavila je nove dokumente o bombardovanju SRJ 1999. godine, a u transkriptu razgovora tadašnjeg lidera OVK i predsednika SAD od 25. juna 1999. godine, neposredno nakon bombardovanja SRJ, Klinton čestita Hašimu Tačiju i poručuje da je svrha zajedničkih poduhvata bila pravedna.

- Zadovoljan sam što se to desilo istog dana kada su srpske snage završile povlačenje s Kosova - rekao je Klinton, na čemu mu se Tači zahvalio, rekavši da je to i njegov uspeh i obećavajući poštovanje ljudskih prava na Kosovu, piše Kurir.

- Vaša izjava o poštovanju ljudskih i manjinskih prava je veoma važna. Posle patnje naroda Kosova, vaše preuzimanje vođstva u ovom pitanju je dokaz svima da je svrha naših poduhvata bila pravedna - poručio je Klinton, na šta mu je Tači odgovorio - Hvala vam gospodine predsedniče. Nova bitka koja nas sada čeka je povratak izbeglica, rekonstrukcija, izgradnja građanskog društva i održavanje slobodnih i višestranačkih izbora. I ovo ćemo uraditi kroz naše mehanizme, ali takođe uz vašu pomoć i podršku.

"Kako se približava zima, a (Slobodan) Milošević je još uvek prkosan, učesnici su se složili da je došlo vreme da se međunarodni zahtevi za postizanje političkog rešenja i kraj nasilja protiv civila, podrže kredibilnom pretnjom vojnom akcijom NATO", navodi se u dokumentu koji i dodaje da je najveći problem kako obezbediti podršku saveznika, ali i da je Rusija najveća prepreka, jer se protivi upotrebi sile.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA