Nikolić: Srbija za celovitu BiH, ali da RS ne bude ugrožena

 
  • 16

- Evropa bi trebalo da pomogne Bosni i Hercegovini da reši probleme funkcionisanja državnog sistema i da omogući da ta zemlja uđe u dinamičniji tempo evropskih integracija - naglasio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inckom da Srbija podržava celovitost BiH, a da neće dozvoliti da Republika Srpska bude na bilo koji način ugrožena, što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

- Evropa bi trebalo da pomogne Bosni i Hercegovini da reši probleme funkcionisanja državnog sistema i da omogući da ta zemlja uđe u dinamičniji tempo evropskih integracija - naglasio je predsednik Srbije.

- EU je najbolje rešenje za zemlje Balkana - rekao je predsednik Nikolić i dodao da možda izgleda idealno kao pre deset godina, ali je jedina organizacija koja može da omogući bolji život sa sve građane regiona.

Predsednik Nikolić je naglasio da je Srbija dobijanjem datuma u januaru otvorila novo poglavlje u svojoj istoriji.

- Sada će to biti uređena, stabilna država, u kojoj se stvaraju uslovi za bolji život građana - podvukao je Tomislav Nikolić.

Visoki predstavnik Valentin Incko je izrazio duboko poštovanje za stavove i politiku predsednika Nikolića, rekavši da on kreira novu arhitekturu na Balkanu.

Incko je rekao da pogled na razvoj BiH treba posmatrati dugoročno, jer su rane iz prethodnog perioda još uvek sveže.

- Građanima BiH znači vaša podrška, vaše izjave imaju sjajan efektan i veoma su hrabre, to često ističem u svojim izveštajima -  istakao je Visoki predstavnik za BiH.

- Želeo bih da istaknem da se u okviru svojih nadležnosti zalažem za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i poštovanje njenog ustavnog uređenja. Spreman sam da zaštitim i državu i entitete u skladu sa Dejtonskim sporazumom - podvukao je Incko.

Tokom razgovora je konstatovano da je Evropska perspektiva Balkana najbolji put za ostvarenje trajnog mira i održivog razvoja u regionu, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serb_BL

    20. decembar 2013 | 19:11

    Odskoci u troskoku, dao bi i RS kao i Kosovo!

  • 032

    20. decembar 2013 | 19:09

    Rekao je Diplomislav, ali je rekao i da je Srbija protiv bilo kakvih izmena u Dejtonskom sporazumu, što automatski dovodi u pitanje prvi deo naslova ovog teksta. Diplomatija, šta reći

  • Čučuk Stanoje

    20. decembar 2013 | 19:44

    Valjda nemisli to što govori , Siguran sam da nemisli . Ako je tako onda je dobro , prvi put imamo neki plan i neinatimo se sa celim svetom. BIH kao država nepostoji , postoji kao nefunkcionalna kobajagi konfederacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA