Stefanović: Zakonom štitimo trudnice, decu i porodilje

 
  • 4

- Dešavalo se da neki poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa tako nisu mogli da overe zdravstvene knjižice i ostvare jedno od osnovnih prava - kaže predsednik Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o Predlogu zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja. Taj zakon bi tim kategorijama stanovništva trebalo da omogući zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su im overene zdravstvene knjižice, pošto su prethodno iskoristili mogućnost da postavljaju pitanja vladi i nadležnima.

Predlagač zakona, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, rekao je da je posebnu zaštitu majki, trudnica i dece predvideo i Ustav Srbije, a da se predloženim zakonom čini korak dalje.

- Dešavalo se da neki poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa tako nisu mogli da overe zdravstvene knjižice i ostvare jedno od osnovnih prava. To ne znači oboliranje onih poslodavaca koji nisu uplatili doprinose, ali ne želimo da oni koji nisu svojom krivicom dospeli u tu situaciju snose odgovornost i posledice - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje pronašli su dovoljno sredstava da se pokrije takva vrsta odluke koja će omogućiti takvo osiguranje.

- Ustav je predvideo posebnu zaštitu majci posle porođaja i ovo je samo još jedan od zakona koji će omogućiti posebnu zaštitu stanovništva. Možda će biti potrebno da se objedine svi propisi u jedan, ali to je posao koji tek predstoji skupštini - rekao je Stefanović, i naglasio da mu je drago što je oko tog predloga zakona postignut konsenzus.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da su zbog teške ekonomsko-finansijske situacije koja je dovela do toga da veliki broj pravnih subjekata nije u mogućnosti da izmiruje dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje najosetljivije kategorije stanovništva, kao što su deca, trudnice i porodilje, ostale bez zdravstvene zaštite iako su osigurani.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    14. novembar 2013 | 12:57

    Nosonja sa megatrenda koji ima kum reketasa koji ce biti predsednik opstine Vozdovac.Posle svih afera iz Ministarstva spoljnih poslova,Lutrije, izbora na Kosovu, postede Beka, hapsenja i pustanja sitne boranije, mladog automehanicara Jovica sada predsednika...ja sam od danas Bivsi Naprednjak.Dacic je zlo ali za 15 meseci vi ste se vise iskompromitovali

  • Heisenberg

    14. novembar 2013 | 12:49

    Bravo za zakon

  • Marrina

    14. novembar 2013 | 15:31

    Milose tebe ocigledno pogadja donosenje ovog zakona...verovatno i sam ne uplacujes doprinose svojim radnicama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA