ČEPURIN: Granice Balkana pod znakom pitanja!

 
  • 6

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da Balkan nije najstabilniji region u Evropi i da i dalje postoji opasnost od potencijalnih sukoba

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da Balkan nije najstabilniji region u Evropi i da i dalje postoji opasnost od potencijalnih sukoba.

- Ovde postoji vrlo protivurečna tendencija daljeg razvoja (događaja) i dalje se razvija potencijal konflikata - izjavio je Čepurin otvarajući međunarodni skup "Balkanski ratovi u svetlu geopolitike u 21. veku".

Takva situacija, prema njegovim rečima, zahteva veoma pažljiv pristup. Podsećajući na burnu istoriju Balkana u 20. veku, Čepurin je rekao da ta istorija traje i dan danas i da je povezana s aktuelnim ojačavanjem rusko-srpskih odnosa.

- Oni koji žele da naruše ovu mnogovekovnu istoriju mogu imati uspeha samo u nekim trenucima, ali, objektivno govoreći, sve uvek dolazi na svoje mesto - poručio je Čepurin.

On je primetio da u poslednje vreme ima onih koji sumnjaju da su Balkanski ratovi bili oslobodilački i označili kraj viševekovne otomanske dominacije na jugu Evrope.

- Granice takozvanih balkanskih zemalja se i dan danas aktivno razmatraju - rekao je Čepurin.

On je podsetio da su se velike države po odlasku Otomanske imperije sa Balkana uključile u borbu za širenje svog uticaja u regionu.

Čepurin je napomenio da je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno istakao da je katastrofi Prvog svetskog rata prethodio pokušaj određenih političkih ličnosti da potisnu druge narode što je, vezano za odnose prema malim narodima, dovelo do sarajevske i bosanske krize.

- Balkan je bio uvučen u borbu velikih sila za preraspodelu granica - rekao je Čepurin i istakao da su se Rusija i Srbija u to vreme ponovo približile i postale najvažnije saveznice na Balkanu.

Srbija i Rusija su, prema njegovim rečima, bile saveznice i u oba svetska rata i u svim krupnim kataklizmama.

- I Rusi i Srbi, kada pred njima stoje važni problemi, moraju da nađu kompromisno rešenje u interesu dveju zemalja. Pred Srbijom su neka rešenja koja su nam dobro poznata - rekao je Čepurin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abc

    12. novembar 2013 | 13:57

    Znaci bice velika Srbija, yupiiiiii

  • i trgovanje se nastavlja

    12. novembar 2013 | 15:01

    Ej braco Rusi, nemoj te nas vise braniti molim vas! Jedino vam je Tito pokazao zube i tada smo bili veliki, snazni i cenjeni! Od kada nas ova g...a vode i prodaju vama sve smo manji, slabiji i nikakvi!

  • deki smederevo

    12. novembar 2013 | 17:10

    Zivela majcica Rusija .Posebno cestitke sto se DSS zalaze za najcvrscu vezu sa Rusima .A ovi sto daju minuse izgleda da ne pamte 1999 i ubice nasih gradjana .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA