ZAPADNE AGENCIJE: Plaćeni ekstremisti zastrašivali Srbe na izborima

 
  • 1

- Izbori na Kosovu, za koje se Zapad nada da će pomoći integrisanju (kosovskih) Srba i Albanaca, obeleženi su otvorenom kampanjom zastrašivanja koju sprovode tvrdokorni Srbi - prenosi Rojters

Lokalni izbori na Kosovu protiču danas u znaku otvorene kampanje zastrašivanja, koju sprovode tvrdokorni Srbi, i slabog odziva na severu, uprkos tome što je Beograd, prvi put, pozvao kosovske Srbe da izađu na glasanje, javljaju zapadne agencije.

- Izbori na Kosovu, za koje se Zapad nada da će pomoći integrisanju (kosovskih) Srba i Albanaca, obeleženi su otvorenom kampanjom zastrašivanja koju sprovode tvrdokorni Srbi, podrivajući sporazum koji su, uz posredovanje EU, postigle balkanska zemlja i njen bivši vladar Srbija - prenosi Rojters.

Sličan izveštaj daju i agencije Frans pres (AFP) i Asošiejtid pres (AP), koje navode da se izbori odvijaju pod senkom zabrinutosti zbog slabog odziva i izveštaja o zastrašivanju birača.

- Učešće srpskog severa od ključnog je značaja za sporazum postignut u aprilu radi integracije 40.000-50.000 tamošnjih Srba u ostatak Kosova. Srbija je prvi put pozvala Srbe na severu Kosova da glasaju, dok Evropska unija nagoveštava da bi nagrada moglo biti otvaranje pristupnih pregovora s Beogradom, predviđeno za januar - prenosi Rojters.

Britanska agencija izveštava da su one koji su glasali ismevale i maltretirale grupe tvrdokornih Srba, "od kojih su mnogi doputovali iz Srbije, okupili se ispred birališta i snimali one koji ulaze."

Odziv na severu će, prema oceni Rojtersa, biti pokazatelj nivoa otpora integracije te oblasti u ostatak Kosova, kao i nagoveštaj prepreka s kojima može da se suoči EU u sprovođenju Briselskog sporazuma.

AFP prenosi da je Briselski sporazum s Prištinom pomogao Beogradu da dobije zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora s Briselom i da je za Beograd od ključnog značaja da ga sprovede do kraja.

Francuska agencija javlja i da su mnogi Srbi zabrinuti da bi izlaskom na izbore dali legitimitet kosovskoj vladi, dok su za Prištinu izbori test popularnosti vladajuće partije premijera Hašima Tačija, uoči parlamentarnih izbora naredne godine.

- Visoki zvaničnici Tačijeve Demokratske partije Kosova bili su pod istragom Euleksa - podseća AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Xxx

    3. novembar 2013 | 19:46

    Vucicu skedeci potez koji moras napraviti je da osnujes tajnu policiju koja ce da likvidira te takozvane srbe koji su protiv srbije.ogledaj se malo na izrael

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA