Nikolić: Srbe i Ruse niko nikada neće moći da posvađa!

 
  • 9

- Mi smo odlučili da sprovedemo politiku koju sam i sam zastupao i propagirao: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli Moskvi i sve se promenilo - kaže predsednik Rusije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas potencijalne investitore iz Rusije da dođu u Srbiju, koja je iz dana u dan investiciono sve atraktivnija destinacija i gde mogu da računaju na stabilno ekonomsko okruženje.

- Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne - rekao je Nikolić otvarajući Investicionu konferenciju u Moskvi.

Kako je naglasio, on želi da ohrabri investitore da ulažu u Srbiju i da putem razvoja svog poslovanja na tržištu Srbije osnaže i ekonomsku, političku i kulturnu saradnju i prijateljske veze dve zemlje.

Nikolić je ocenio da je ekonomska saradnja sa Rusijom veoma razvijena, ali da istovremeno postoje realne mogućnosti i veliki potencijal za unapređenje saradnje i povećanje obima investicija, pre svega u oblasti poljoprivrede, putne infrastrukture, energetike i turizma.

- Cilj Investicione konferencije u Moskvi je da vam bude predstavljeno više od 80 najznačajnijih investicionih projekata u privrednim sektorima poljoprivrede, industrije, energetike, građevinarstva i turizma - rekao je Nikolić.

On je pozvao investitore da učestvuju u velikim projektima izgradnje i obnove saobraćajne i telekomunikacione infrastrukture, kapitalnim investicijama u energetici - obnovi starih i izgradnji novih kapaciteta, kao i u primeni novih tehnologija.

- Kroz partnerstvo ili kupovinu preduzeća u državnom vlasništvu dobijate mogućnost aktivnog učešća i ulogu moderatora i kreatora privrednog okruženja Srbije - dodao je on.

Predsednik Srbije je podsetio da je od početka devedestih godina prošlog veka pa do danas potpisano 60 bilateralnih ugovora između dve zemlje, da je maja ove godine u Sočiju potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu, kao i da Rusija i Srbija imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini.

Prema njegovim rečima, prošle godine izvoz iz Srbije u Rusiju dostigao je 867 miliona dolara, dok je vrednost uvoza iznosila 2,078 milijardi dolara. Od januara do avgusta ove godine vrednost izvoza iznosila je 683 miliona dolara, a vrednost uvoza 1,097 milijardi dolara, naveo je Nikolić.

Posebnu važnost u ekonomskoj saradnji ima izgradnja gasovoda "Južni tok", rekao je Nikolić, uz očekivanje da izgradnja srpske deonice počne do kraja 2013. godine.

Nikolić je iskoristio priliku i da ukaže da Srbija i Rusija imaju viševekovne prijateljske, raznovrsne i bogate odnose, i da su u najznačajnijim istorijskim trenucima bile na istim stranama.

- U poslednjoj dekadi odnosi se razvijaju u svim oblastima, uz ponovno isticanje, i sa naše i sa ruske strane, tradicionalnog prijateljstva, kulturne, istorijske, jezičke, verske i slovenske bliskosti - rekao je Nikolić.

On je napomenuo da se dve zemlje nisu najbolje razumevale od 1990. do 2000. godine, a posebno posle političkih promena u Srbiji 2000. godine, jer je rukovodstvo Srbije smatralo da mora da se opredeli između Rusije i EU, Istoka i Zapada.

- To nas je privremeno udaljilo, udaljilo naša rukovodstva. Narod, Srbe i Ruse, niko i nikada neće moći da posvađa - poručio je Nikolić.

- Mi smo odlučili da sprovedemo politiku koju sam i sam zastupao i propagirao: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli Moskvi i sve se promenilo. Bila je dovoljna samo jedna iskrena i bratska izjava predsednika Putina, da je citiram: ''Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju'', pa za Srbiju iz dana u dan bude sve bolje - zaključio je Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    30. oktobar 2013 | 10:35

    Uz duzno postovanje, moram da postavim pitanje. Zasto svi prizivate strane investitore? Postacemo robovi u rodjenoj zemlji. Kad bi se skresali troskovi, smanjio broj poslanika, napravio neki program, zatvorili gubitasi, oduzela pokradena ili neposteno stecena imovina, pojurili poslovi, postavili domacini na celo drzavnih firmi, verovatno ne bi bilo potrebe za stranim investitorima. Kad kazem postavili domacini na celo drzavnih firmi, mislim da nema onoga "koliko sam ja tu dobar i koliki je moj deo" vec da se radi kao za sebe. Ima li kod nas postenih ljudi koji bi se toga prihvatili? Da li mora procenat od svakog posla da zavrsi u necijem dzepu?

  • Boki

    30. oktobar 2013 | 11:34

    A zaboravio si da kazes kako nikad necemo da priznamo Kosovo...

  • mne

    30. oktobar 2013 | 13:27

    Nece nas niko posvadjati, sami cemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA