INTERVJU - IGOR MIROVIĆ: Razvoj Air Srbije otvoriće vrata novim investicijama u Srbiji

 
  • 0

Ministar za regionalni razvoj Srbije za naš portal otvoreno govori o formiranju srpskog avio-prevoznika, vanrednim izborima u Vojvodini i pristupu fondovima EU

Ministar za regionalni razvoj i lokalne samouprave u Vladi Srbije Igor Mirović u svom intervjuu za Telegraf.rs otvoreno govori o formiranju Air Srbije i značaju te kompanije za državu, o ekonomskom oporavku zemlje, ali i o zahtevu Srpske napredne stranke za raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini.

  Na proslavi 5 godina od osnivanja SNS-a, u prepunoj sali Kombank arene, pored članstva i velikog broja međunarodnih zvaničnika koji su dali podršku politici koju vodi Aleksandar Vučić, najveći utisak ostavio je govor predsednika stranke koji se odnosio na ekonomski oporavak. Vaše ministarstvo imaće odlučujući zadatak u tom projektu?

- Najveći utisak proslave petogodišnjice stranke je ogromna podrška građana Srbije i ogromna odgovornost koju ta podrška stvara, kako u najvišem stranačkom rukovodstvu, tako i kod nosilaca svih javnih funkcija iz redova SNS-a. Nije bilo lako stvoriti organizaciju koja je napravila program koji je doveo do pobede na izborima u maju 2012. godine, a istovremeno pokrenut je i proces promena u onim društvenim oblastima u Srbiji koje su decenijama bile na marginama ili su bile deo nekog negativnog društvenog procesa, a koje sada SNS sa predsednikom Aleksandrom Vučićem želi da stavi u prvi plan. Tu pre svega mislim na zaustavljanje uništavanja srpske privrede, borbu protiv korupcije i kriminala. Petogodišnjicu stranke pre svega obeležava jasna poruka koja je usmerena na privredni oporavak, reformu javnih finansija i reorganizaciju javnog sektora. Dolaskom Etihada u JAT stvorile su se nove relacije u restruktuiranju javnih preduzeća, a formiranjem kompanije Air Srbija na najbolji način smo pokazali kako jedno javno preduzeće može da se sačuva, a istovremeno modernizuje i profesionalizuje kako bi moglo uspešno da funkcioniše.

  Etihad će kroz Air Srbiju uložiti 750 miliona evra. Kako će se ova investicija reflektovati na druge investitore zainteresovane da ulažu u Srbiju?

- Došao je jak partner koji je lider u oblasti avio-saobraćaja, i to je dobra poruka svim investitorima koji žele da ulažu u javni i privatni sektor. Kroz Air Srbiju i razvoj ove kompanije otvoriće se i niz mogućnosti za razvoj i nove investicije u sektorima koji su direktno vezani za avio-industriju.

  Šta će država konkretno preduzeti da se u privrednom i ekonomskom smislu ulaže i u područja koja su do sada bila na margini?

- U budžetu smo predvideli 500 miliona dinara za program izgradnje poslovnih zona kako bi se pomoglo nerazvijenim područjima. Cilj je da preko infrastrukture, investicija i sufinansiranja reše problem, pre svega nezaposlenosti, a i da se konačno izjednače sa razvijenim sredinama. Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, uz mali budžet, šalje poruku svim investitorima da je Srbija zemlja zakona u kojoj se smanjuje korupcija i zemlja u kojoj su investitori svih zemalja sveta dobrodošli. Srbija se otvorila prema arapskim zemljama, Kini, Rusiji i pre svega Evropi i zato očekujem da će mnogi od njih biti konkretno zainteresovani da ulažu i u našu zemlju i u naša nerazvijena područja.

  Koliko novca možemo očekivati iz EU?

- Srbija nesumljivo korača ka EU i zbog toga možemo sa sigurnošću računati na novac iz evropskih fondova. Evropa insistira na što manjim razlikama kada je u pitanju razvoj naših područja i zato Ministarstvo insistira na edukacijam i u pisanju projekata, kako bi svaka opština bila spremna da konkuriše i dobije novac za razvoj.

  U Pokrajini smo imali dosta ulaganja, ali i dosta zloupotreba?

- Od 2006. godine Vojvodina je imala ogromna sredstva na raspolaganju ali nažalost danas imamo veliki broj opština koje su na dnu lestvice razvijenih lokalnih samouprava. Najviše zbog toga i postoji politički sukob dve stranke i dve koncepcije kako treba razvijati pokrajinu. Mi se zalažemo za projekte koji će ravnomerno razvijati celu Vojvodinu i okupljanje oko takvih ideja ćemo podržati bez obzira iz koje političke stranke dolaze. Dobar primer zajedništva je projekat izgradnje autoputa od Novog Sada do Rume u čijoj realizaciji učestvuju svi nivoi Vlasti. Političke razlike ostaju, ali ne mogu da zakoče projekat koji je od opšteg interesa.

  Kada očekujete pokrajinske izbore?

- Na republičkom nivou imamo situaciju da SNS, na zahtev opozicionih stranka koje traže izbore, kaže "da, u svako doba, jer želimo da proverimo legitimitet“. S druge strane, DS šalje sasvim drugu poruku, deklarativno su za izbore, a kada je u pitanju pokrajina oni od izbora beže. Dvolična politika i bežanje od suda građana je obeležilo našu političku konkurenciju. Mi smo uvek spremni na dijalog oko održavanja izbora jer snažno poštujemo volju građana. Potpuno sam miran, jer što više vreme prolazi to će Demokratskoj stranci, što se tiče podrške građana, biti sve teže.

(D. Z.)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA