DEVENPORT: Kosovski Srbi da izađu na izbore

 
  • 1

Zajednički stav država članica Unije, koji se zasniva na zaključcima Evropskog saveta, sada je da se nastavi normalizacija i napredak u odnosima Beograda i Prištine

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je zadovoljan time što srpsko rukovodstvo ohrabruje kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore i da izaberu svoje predstavnike i buduće vođe.

- To je šansa da mogu biti izabrani ljudi koji će braniti interese stanovništva na Kosovu u budućnosti. Neizlazak na izbore nije ni u čijem interesu - kazao je Devenport u intervjuu "Politici".

Istakavši da EU nema nove uslove za početak pregovora sa Srbijom, planiranim najkasnije u januaru, Devenport navodi da je zajednički stav država članica Unije, koji se zasniva na zaključcima Evropskog saveta, da se nastavi normalizacija i napredak u odnosima Beograda i Prištine.

On je istakao da Delegacija EU ima izuzetno dobru saradnju sa srpskom vladom, posebno s novim ministrom zaduženim za evropske integracije Brankom Ružićem i sa glavnim pregovaračem Srbije sa EU Tanjom Miščević. - Oni su odličan tim, kao i njihovi ekspertski timovi - kazao je Šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Dodao je da je važno da Srbija i Kosovo poštuju Briselski sporazum od 19. aprila. Devenport je naglasio da "taj sporazum ne bi bio moguć bez izuzetno značajnog angažovanja Ivice Dačića, Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton".

Šef delegacije EU je ukazao da postoje oblasti u kojima je Srbija postigla napredak, kao to što su vlada i njeni resori napravili strategiju i akcione planove u borbi protiv korupcije, zatim implementaciju strategije protiv diskriminacije, strategiju za reformu pravosuđa.

Devenport ukazuje da je EU očekivala dosta od sprovođenja medijske strategije, i navodi da, nažalost, nijedan novi medijski zakon još nije usvojen, i da u toj oblasti ima još dosta problema - "od netransparentnog vlasništva, preko političkih uticaja na uređivačku politiku, do državnog finansiranja koje narušava slobodno tržište i pravila konkurencije".

On očekuje još i napredak po pitanjima kao što je stvaranje povoljnije klime za strana ulaganja, donošenje novog zakona o radu, kao i da se uproste procesi, posebno za izdavanje građevinskih dozvola.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IgorO

    6. oktobar 2013 | 16:39

    To je u redu reći. A kada će Srbima biti vraćena uzurpirana zemlja i staovi i kada će biti pravično obeštećeni za nelegalno korišćenje tih nepokretnosti? Kada će biti omogućeno Srbima da se vrate u svoje domove i da budu pravično obeštećeni za godine provedene u izgnanstvu? Kada će biti kažnjene ubice dece iz Goraždevca, kosača iz Starog Grackog, oni koji su prodavali organe zarobljenih Srba i ostali teroristi koji su napadali vojsku i policiju 1997/98? Kada će biti kažnjeni napadači na autobus Niš ekspresa, i svi oni koji svaki drugi dan prebiju Srbe koji krenu u njivu ili u voćnjak? Mođunarodna zajednica (ti Devenporte) je preuzela odgovornost za takve stvari. Ako niste sposobni to da uradite, povucite se i bezpogovorno zahtevajte povratak srpske vojske i policije da srede situaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA