Selaković: Nije neizvodljivo da budem pregovarač sa EU

 
  • 1

Ministar pravde kaže da bi bilo izuzetno teško, ali ne i neizvodljivo da u isto vreme bude glavni pregovarač s EU i da nastavi da vodi Ministarstvo, ali i dodaje da mu takvu mogućnost "niko još uvek nije ponudio"

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio da će Srpska napredna stranka dati svoju konačnu reč i odlučiti o tome ko će biti na čelu pregovaračkog tima sa EU.

Selaković je rekao da bi bilo izuzetno teško, ali ne i neizvodljivo da on u isto vreme bude glavni pregovarač s EU i da nastavi da vodi Ministarstvo.

Ipak, kako je naglasio ministar pravde i državne uprave za TV Pink, kada je reč o onome što se zahteva od pregovarača, to bi morala da bude ličnost koja će se baviti samo tim poslom, jer se zahteva enormni rad.

- Nije mi još uvek niko ponudio - rekao je Selaković, i dodao da bi razmislio ukoliko bi mu neko ponudio da bude na čelu pregovaračkog tima sa EU.

Na pitanje koliko je Srbija izgubila zbog toga što još nema šefa pregovaračkog tima sa EU, Selaković je odgovorio "izgubili smo u smislu kraće pripreme onoga ko će se naći na tom mestu".

- U ovom trenutku, u punom kapacitetu aktivnosti sa Evropskom komisijom na tom planu nisu ni započete u onom smislu u kome se očekuje da budu započete tokom septembra, oktobra, a naročito do kraja godine - rekao je Selaković.

BEOGRAD JE ISPUNIO SVOJE OBAVEZE, PRIŠTINA STOJI U MESTU!

Ministar pravde i državne uprave izjavio je danas da su pregovori sa Prištinom možda i najviše zastali kada su u pitanju pravosudne teme, da je Beograd ispunio preuzete obaveze, a druga strana, koja je "računala na sve samo ne na to da Srbija prihvati dogovor", sada stoji u mestu.

- Imamo u Prištini zakon o amnestiji koji je trebalo da bude donet još polovinom juna" i koji je u međuvremenu donet, ali koji još nije stupio na snagu, dok se "u međuvremenu dešava da naše ljude hapse za ona dela koja su obuhvaćena tom amnestijom - rekao je Selaković.

Selaković smatra da to stvara još dublji jaz i još veće nepoverenje između Srba i Albanaca i da je pitanje kako će dalje teći pregovori kada je u pitanju realizacija preuzetih obaveza.

Selaković je rekao da su pregovori zastali onoga trenutka kada je Republika Srbija za sebe preuzete obaveze ispunila u datom roku, propratila ih potrebnom dokumentacijom i ponašanjem na terenu.

- To je dovelo prištinsku stranu u jedan ćorsokak - ocenio je Selaković, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

On je naglasio da "Srbija u toj oblasti (pravosuđa) nikako neće ići ispod onoga što ne može pruži pune garancije zaštite prava naših državljana, dakle, srpskog naroda i onih koji nisu pripadnici srpskog naroda, a lojalni su Republici Srbiji na terenu".

- Suština restrukturiranja tog pravosuđa na terenu jeste da Srbi imaju efektivno pravosuđe, kome će moći da veruju, u kome će moći da zaštite svoja prava, koja će imati efektivnu vlast na terenu, što nažalost, danas naše pravosuđe na Kosovu i Metohiji nema - naglasio je Selaković.

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sergio

    22. avgust 2013 | 10:30

    A sta cemo sa slikom gde gospodin ministar tokom demonstracija nosi sliku vladimira putina...dok njegov nekadasnji prijatelj a sada pomocnik predsednika srbije Marko Djuric nosi sliku kineskog vladara...a demonstrancije su bile protiv upravo te iste EU.. I sad je on na chelu naseg pregovarackog tima. Sramota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA