POŽAREVAC: Slave rođendan Slobodana Miloševića

 
  • 9

- Za sutra nema posebnog protokola i svi koji žele da odaju počast predsedniku SR Jugoslavije i Srbije, dobrodošli su - rekao je Miomir Ilić, gradonačelnik Požarevca i čelnik SPS-a u ovom gradu

Kao svakog 20. avgusta od 2006. godine, i sutra će kapije dvorišta u Nemanjinoj 41 u Požarevcu biti otvorene za brojne posetioce, koji će na grobu Slobodana Miloševića (1941-2006), bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije, obeležiti njegov 72. rođendan. Počast Miloševiću na dan njegovog rođenja odaće članovi požarevačkog SPS-a i građani iz svih krajeva Srbije, koji ovaj datum ne propuštaju već sedam godina.

- Za sutra nema posebnog protokola i svi koji žele da odaju počast predsedniku Miloševiću, dobrodošli su. Mi ćemo sigurno to uraditi, kao i svih godina do sada. Što se tiče ostalih stranaka, za sada nam još nijedna nije najavila svoj dolazak - rekao je čelnik požarevačkog SPS-a i gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić. Sudeći prema ovoj izjavi, sutra se na grobu Miloševića ne očekuje niko od visokih funkcionera SPS-a, pa tako ni Milutin Mrkonjić, njegov najveći simpatizer.

Osim snahe Milice Gajić i unuka Marka, koji žive u komšiluku i redovno obilaze grob Miloševića, to još nijednom nisu učinili njegova supruga Mirjana Marković i sin Marko, jer od petooktobarskih promena 2000. godine žive u Rusiji. U njihovom odsustvu, o održavanju groba brinu požarevački socijalisti, koji su i glavni domaćini delegacijama koje dolaze da obeleže godišnjice vezane za Slobodana Miloševića.

Građani grob obilaze preko cele godine, ali u najvećem broju dolaze tri puta godišnje: 11. marta na godišnjicu Miloševićeve smrti, 28. juna na godišnjicu izručenja Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu i 20. avgusta, na dan njegovog rođenja.

Milošević je Hagu izručen 28. juna 2001. godine, a u njegovom pritvoru preminuo je 11. marta 2006. godine. Sudski proces, koji se vodio na osnovu tri optužnice, za zločine na Kosmetu, u Hrvatskoj i BiH, počeo je 12. februara 2002, a okončan je nakon Miloševićeve smrti, 14. marta 2006. godine. On je sahranjen 18. marta 2006. godine, pod lipom ispred porodične kuće, bez vojnih počasti i bez prisustva najbližih članova svoje porodice.

(D. K)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    19. avgust 2013 | 11:58

    Bio je kul lik u njegovo vreme je novac i vredeo za 20maraka mogao sam da kupim sta sam pozeleo a sad ni sa 400e ne mogu da kupim nista slepci

  • sima

    19. avgust 2013 | 12:38

    Heroju počivaj u miru.

  • Tomo

    19. avgust 2013 | 13:30

    Zločinac koji je izbjegao sud pravde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA